Οι ταινίες του θερινού σινεμά στο Σκαλί Αγλαντζιάς

Ένα αφιέρωμα στον κυπριακό κινηματογράφο συνιστούν οι προβολές που θα δούμε στο Αμφιθέατρο του Σκαλί Αγλαντζιάς από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 14 Ιουλίου

Σε ένα ευρύχωρο θερινό σινεμά θα μετατραπεί το ανοιχτό θέατρο του Σκαλί Αγλαντζιάς από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου, με την προβολή 26 ταινιών από 22 Κύπριους σκηνοθέτες.

Οι προβολές, οι οποίες διοργανώνονται από τον κινηματογράφο Pantheon με τη στήριξη της STS events, αποτελούν ένα αφιέρωμα στον κυπριακό κινηματογράφο και έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ενώ υποστηρίζονται από τον Δήμο Αγλαντζιάς, την Ένωση Σκηνοθετών και την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου.

«Η απόφαση για τη διοργάνωση του αφιερώματος βασίστηκε αφενός στην ανάγκη να στηριχθούν οι Κύπριοι σκηνοθέτες σε μία περίοδο που, λόγω των αναγκαστικών περιορισμών που επέβαλε η υγειονομική κρίση, χαρακτηρίζεται από κινηματογραφική και εν γένει πολιτιστική ανομβρία» εξηγούν οι διοργανωτές. «Αφετέρου, το αφιέρωμα διαρκείας στον κυπριακό κινηματογράφο προσφέρει στο κυπριακό κοινό τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει κάτω από τον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό ταινίες όλου του κινηματογραφικού φάσματος (μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ), με την Κύπρο και τους δημιουργούς της στο επίκεντρο. Η μοναδική αυτή ευκαιρία γνωριμίας ή εκ νέου συνάντησης με παλιότερες, πρόσφατες ή και νέες ταινίες αποτελεί, επίσης, μια ιδανική αφορμή εξόδου μετά από την πολυήμερη αναγκαστική κατ΄ οίκον παραμονή.»

Κριτήρια για την επιλογή των ταινιών αποτέλεσαν η αυθεντικότητα, η αισθητική, η πρωτοτυπία και η
καλλιτεχνική ειλικρίνεια των δημιουργιών, μακριά από αγοραίες επιδιώξεις.

Στην οθόνη του θερινού σινεμά θα δούμε ταινίες όπως οι βραβευμένες Smuggling Hendrix του Μάριου Πιπερίδη, «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή, «Boy on the bridge» του Πέτρου Χαραλάμπους, «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη αλλά και η σημαντική παλαιότερη ταινία του ιδίου με τίτλο Kalabush που έφτιαξε με τον Θοδωρή Νικολαΐδη, παλαιότερες ταινίες όπως «Τάμα» του Ανδρέα Πάντζη, «Η κάθοδος των εννιά» του Χρίστου Σιοπαχά και «Ο δρόμος για την Ιθάκη» του Κώστα Δημητρίου, τα ντοκιμαντέρ Beloved Days του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη, Missing Fetine της Γελίζ Σουκρί, «Σε τούτο το καρτέρι» της Άννας Τσιάρτα, «Λουλούδια και Σφαίρες» του Πανίκου Χρυσάνθου όπως και η ταινία του «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής», οι ταινίες Fish n’ Chips του Ηλία Δημητρίου, «Κάτω από τα άστρα» και «Μικρό Έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου, «Δρόμοι και Πορτοκάλια» και «Bar» της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν, το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, «Κιμμέρια» του Σάιμον Φαρμακά, Committed της Στελάνας Κληρή, «Μέλος Οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, τα «Μαγικά Φασόλια» του Θήο Παναγίδη, το «Οικόπεδο 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη και «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου.

Στις 20 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του αφιερώματος, θα τιμηθεί η παρακαταθήκη του προσφάτως αποβιώσαντος σημαντικού Κύπριου σκηνοθέτη Χρήστου Σιοπαχά και θα προβληθεί η ταινία του «Η
κάθοδος των εννιά». Στην έναρξη του αφιερώματος θα είναι παρών ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημειώνεται ότι κάθε μέρα θα προβάλλονται δύο ταινίες τις οποίες το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει με ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο 10€, ενώ η γενική είσοδος θα είναι 6€.

Το σχετικά χαμηλό κόστος εισιτηρίου αποτελεί άλλο ένα δεδομένο που συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της διοργάνωσης, τη γνωριμία του κοινού με τους Κύπριους κινηματογραφιστές. Η προσέλευση του κοινού αλλά και όλη η διοργάνωση θα συμμορφώνεται πλήρως με όλα τα ισχύοντα υγειονομικά
πρωτόκολλα για τη μη διασπορά του COVID-19.

+ Πληροφορίες: 22675787 / pantheon-theatre.com / www.facebook.com/pantheontheatre1. Προπώληση εισιτηρίων: soldoutticketbox.com

You May Also Like

Οσκαρικές ταινίες στις κυπριακές αίθουσες

Με την ολοκλήρωση της τελετής των φετινών βραβείων Όσκαρ, συγκεντρώσαμε τις βραβευμένες ταινίες αλλά ...

Αγαπημένες σκηνές από ταινίες του Στάνλεϊ Κούμπρικ

Ο Κούμπρικ, πέθανε στις 7 Μαρτίου του 1999, το βράδυ στον ύπνο του, ενώ ...

Πέτρος Χαραλάμπους: «’Patchwork’ η επόμενη ταινία»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Με αφορμή το δεκαπενθήμερο αφιέρωμα του Κινηματογράφου Πάνθεον στον Κυπριακό ...

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΜ) στην Κύπρο, σας προσκαλεί στο ...

Η πραγματικότητα με άλλο μάτι

Η ταυτότητα του φετινού 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού αντλεί έμπνευση από τον τρόπο που οι ...

Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος παρουσιάζει τις Προβολές στον Κήπο

Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος παρουσιάζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Προβολές στον Κήπο. Η εκδήλωση της ...

X