Παράταση μέχρι τον Οκτώβριο για την «Ξαναγέννηση»

Τέσσερις «υπουργικοί» λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την «Ξαναγέννηση» και η παράταση της έκθεσης μέχρι τον Οκτώβρη

Την παράταση της έκθεσης «Ξαναγέννηση» μέχρι τον Οκτώβριο 2020 ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, επαναλαμβάνοντας την αρχική του προτροπή στο κοινό να την επισκεφτεί. 

Η έκθεση «Ξαναγέννηση» πραγματοποιείται στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ και σ’ αυτήν παρουσιάζονται τα 219 έργα τέχνης που διασώθηκαν στην Αμμόχωστο μετά το 1974 από Τουρκοκύπριους και επιστράφηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ο πολιτισμός σπάει τα πολιτικά αδιέξοδα

«Επανέρχομαι και πρέπει να το υπογραμμίσουμε: Tην έκθεση αυτή αξίζει να την επισκεφθεί και να τη δει κάθε Κύπριος πολίτης. Και ιδιαίτερα οι νεότεροι. Για πολλούς λόγους» ανέφερε ο ΥΠΠΑΝ και απαρίθμησε τέσσερις λόγους για τους οποίους το κοινό πρέπει να την επισκεφτεί. Παραθέτονται αυτούσιοι, όπως περιλαμβάνονται στις δηλώσεις και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου:

«Πρώτον, γιατί είναι μια πραγματικά εξαιρετική καλλιτεχνική συλλογή, πολύ μεγάλης αξίας και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική της νεότερης πολιτιστικής Ιστορίας της Κύπρου. Μπορεί ο κορμός της να είναι η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, όμως δεν παύει να είναι παγκύπρια. Συμπεριλαμβάνει έργα των μεγαλύτερων Κυπρίων ζωγράφων όπως είναι ο Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου, ο Διαμαντής, ο Κάνθος, ο Κάσιαλος, ο Χριστόφορος Σάββα κ.ά. αλλά και μια ξεχωριστή ενότητα με έργα του Νίκου Νικολαΐδη.

Ξεναγήσεις και περφόρμανς στο πλαίσιο της «Ξαναγέννησης»

Δεύτερο, διότι περιλαμβάνει ένα πολύτιμο απόθεμα από 41 διαλεκτά έργα από όλα εκείνα που ξεχώρισε και κράτησε στο εργαστήριό του, στην οδό Ερμού της Αμμοχώστου, ο ίδιος ο εμβληματικός Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου. Μεταξύ αυτών, τα «Κύπρια Έπη» και «Η Ξαναγέννηση της Κύπρου», που έδωσε και τον τίτλο της έκθεσης. Έργα που πραγματικά σηματοδοτούν όχι μόνο τα εικαστικά πράγματα, αλλά και την Ιστορία μας.

Τρίτο, γιατί με την έκθεση αυτή έρχεται ένα καθαρό και καίριο μήνυμα από την Αμμόχωστο. Η υπενθύμιση του πρωταγωνιστικού ρόλου και της πρωτοπορίας ακόμα της Αμμοχώστου στις τέχνες και τα γράμματα. Επιπλέον όμως έρχεται και η αύρα εκείνης της πνευματικής ομάδας με τον Γεώργιο
Πολυβίου Γεωργίου, τον Νίκο Βραχίμη, τον Μήτσο Μαραγκό, τον Ευάγγελο Λούη Λουίζο, τον Νίκο Ζανεττίδη, την Κλαίρη Αγγελίδου, τον Αντώνη Ψαθά και τον Νίκο Αγγελίδη, που κατά καιρούς ήταν η καλλιτεχνική ομάδα της Πινακοθήκης και είχε μάλιστα ως Συμβούλους τον Διαμαντή και τον Κάνθο.

Ταυτόχρονα, με την παρουσία έργων μεγάλων Ελλαδιτών ζωγράφων, που φιλοξενούσε η Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, όπως των Κόντογλου, Τσαρούχη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα κ.ά., υπενθυμίζει την ενότητα του εθνικού πολιτιστικού χώρου.

Τέταρτο, γιατί η έκθεση αυτή, από περίεργη συγκυρία, με την επιστροφή ενός ετερογενούς συνόλου διασωθέντων έργων τέχνης, συμπεριλαμβάνει και μια ξεχωριστή συλλογή 24 έργων του Στέλιου Βότση, όπως είχε τότε φτάσει πίσω στην Αμμόχωστο από ατομική έκθεσή του στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται 63 έργα προσωπογραφίες του ιδιότυπου και πολύπλευρου διανοούμενου Μιχάλη Χατζηδημητρίου, ο οποίος είχε αναπαραστήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των προσωπικοτήτων της πόλης της Αμμοχώστου.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι γιατί είναι σίγουρα μια σπουδαία έκθεση που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Κρατική Πινακοθήκη.»

Ο υπουργός ευχαρίστησε τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και ιδιαίτερα τον δρα Γιάννη Τουμαζή, μέλος της Επιτροπής, που επιμελήθηκε την έκθεση ενώ είχε αναλάβει και το μεγάλο έργο της ταυτοποίησης των έργων.

Παράταση μέχρι τον Οκτώβριο

Για να δοθεί χρόνος στο κοινό να την επισκεφτεί αλλά και για να μπορέσουν να επισκεφτούν την έκθεση συστηματικά και τα σχολεία, ο Υπουργός ανακοίνωσε την παράταση της έκθεσης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο θα διοργανωθούν σχολικές επισκέψεις το φθινόπωρο, με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. «Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να πάνε τα παιδιά να δουν αυτή την έκθεση. Στο μεταξύ όμως είναι ήδη εκεί και απευθύνουμε έκκληση στο ευρύτερο κοινό να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να την επισκεφθεί».

You May Also Like

Πορτρέτα και Φιγούρες στην γκαλερί Opus39

Η Γκαλερί Opus 39 στη Λευκωσία παρουσιάζει έργα έξι καταξιωμένων καλλιτεχνών οι οποίοι διαπραγματεύονται ...

Έκθεση με τα βραβεία Drone Photo Awards 2020

Τα έργα των νικητών του διαγωνισμού 2020 Drone Photo Awards θα φιλοξενήσει η «Accademia ...

Έκθεση και εργαστήριο από τους Lovenlight στο CYENS

Το CYENS Thinker Maker Space σε συνεργασία με την Lovenlight παρουσιάζουν μια έκθεση με ...

Η Λευκωσία τιμά τον πρώτο Κύπριο με Όσκαρ

Τον Γιώτη Κατσαμπά θα τιμήσει ο Δήμος Λευκωσίας σε μια ειδική τελετή στο Κινηματοθέατρο ...

«Ο Πουσέν και ο Χορός»: Έκθεση στη National Gallery

Η National Gallery του Λονδίνου θα φιλοξενήσει την έκθεση «Ο Πουσέν και ο Χορός», ...

Ζωγραφίζουμε “πασχαλινά” αυγά με την Tate

H Tate, το διάσημο μουσείο του Λονδίνου προτείνει φανταστικούς τρόπους να ζωγραφίσουμε τα αυγά, ...

X