Ένα έργο διαρκείας που θα μεταδοθεί διαδικτυακά ζωντανά από το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει η Ελεάνα Αλεξάνδρου εγκαινιάζοντας και επίσημα τη νέα ψηφιακή εποχή των τεχνών. 

Το έργο έχει τίτλο Spirit και θα μεταδοθεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2020. Δημιουργήθηκε, δε, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και σε συνθήκες περιορισμού ενώ σχεδιάστηκε ειδικά για να μεταδοθεί σε live streaming στις οθόνες των θεατών.

Ένας μαραθώνιος χορού

«Η παράσταση είναι ένας μαραθώνιος χορού» αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της bytheway productions, που παρουσιάζει το έργο. «Ο στόχος είναι ένας: να συνεχίσουν να χορεύουν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο μαραθώνιος θα κρατήσει τέσσερις ώρες. Το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση και μπορεί να ανοίξει την οθόνη του σε χώρο της επιλογής του με ένα καφέ ή ένα σνακ για όσο χρόνο αποφασίσει να μείνει με την παράσταση ή ακόμα και να επανέρχεται ανά διαστήματα.

Η συνθήκη είναι καινούργια και δημιουργεί προκλήσεις για όλους. Οι πρόβες έγιναν μέσα από οθόνες, σε υπνοδωμάτια, σε κουζίνες, όπου υπήρχε κάποιος ανοικτός χώρος για να μπορέσει ένα σώμα να χορέψει. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, το SPIRIT θα κυκλοφορήσει ζωντανά στο διαδίκτυο. Αυτό που θα δει ο θεατής δεν είναι η οπτικογράφηση της παράστασης, μα μια ζωντανή παράσταση διαρκείας σχεδιασμένη για τις οθόνες.

Γιατί τέσσερις ώρες; Όντως, η διάρκεια του χρόνου εμφανίζεται ως απειλή. Μήπως αυτή η νέα κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα; Η απόφαση για συμμετοχή στον μαραθώνιο μπορεί να μετατρέψει το φαινομενικό αδιέξοδο σε μια νέα προοπτική; Τι να κάνω με όλο αυτό τον χρόνο; Πώς κρατώ το σώμα μου ζωντανό; Πώς να συντονίσω τα χέρια με τα πόδια μου; Τι να κάνω τη σκέψη μου; Πώς θα χειριστώ την κούραση, την εξάντληση; Αν χαθώ, θα υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει; Πού είναι ο θεατής;

Ο θεατής, ενώ δεν βρίσκεται εκεί, μπορεί να έχει είσοδο και παρουσία στην παράσταση. Μπορεί, με τρόπο που θα ανακοινωθεί, να στείλει ερωτήσεις, σκέψεις ή συνειρμούς του για να απαντηθούν και να σχολιαστούν, να δημιουργήσουν διάλογο που θα συντροφεύσει τους περφόρμερ κατά τη διάρκεια της χρονικής πορείας του μαραθωνίου.

Σημείωμα της Ελεάνας Αλεξάνδρου

«Συχνά, έχω ερωτήματα για την ίδια τη λειτουργία της τέχνης του χορού σε σχέση με τον τόπο και
την κοινότητα στην οποία ζω. Πώς συνδέεται ο θεατής με μια σύγχρονη παράσταση κίνησης; Αναζητώ διαδρόμους επικοινωνίας μεταξύ θεατή και ενός έργου του οποίου το βασικό συστατικό είναι η εμπειρία του σώματος.

Το 2018 ξεκίνησα το residency μου στη Στέγη Χορού Λεμεσού για εννέα μήνες, με μια οδηγία στον
εαυτό μου: να μπω στο στούντιο και να χορεύω ώσπου αντέξω, χωρίς θεματική ή άλλα ερωτήματα. Το πρώτο διάστημα, αυτή η “ανούσια” απόφαση με δυσκόλευε πολύ. Ακολούθησαν παραστάσεις/ δοκιμές σε στούντιο, γκαλερί, δημόσιους χώρους με ένα θεατή, με πολλούς ή με κανένα. Τέτοια ήταν και η συμμετοχή μου στο Buffer Fringe Festival το 2019, όπου χόρεψα για τρεις ώρες και ανά διαστήματα απαντούσα ερωτήσεις που λάμβανα από τους θεατές. Από αυτές τις εμπειρίες οδηγούμαι στο SPIRIT. Διαπραγματεύομαι τη διαθεσιμότητα του περφόρμερ απέναντι στον θεατή, την άπλα του χρόνου, την ενασχόληση με μία κίνηση και τις προεκτάσεις της, το τώρα που γίνεται πιο σημαντικό από το αύριο, τη προσπάθεια κατάκτησης του εαυτού – ως θεατής και ως χορευτής. Μετά το “τριβίτζιασμα”, ο εαυτός κατασταλάζει, αποδέχεται, αποκτά χώρο. Και η σκέψη παράγει, υπάρχει συνέχεια, εκτός αν συνειδητά προσπαθώ να την αδειάσω ή να την περιορίσω καθοδηγώντας την κάπου πολύ συγκεκριμένα, π.χ. στον ρυθμό της αναπνοής μου ή στις αμέτρητες ρυτίδες που έχουν πλέον τα χέρια μου από τα πολλά πλυσίματα.»

Συντελεστές:

Ιδέα/Σκηνοθεσία: Ελεάνα Αλεξάνδρου
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Σχεδιασμός και εκτέλεση ήχου: Πάνος Μπάρτζης
Περφόρμανς: Αριάνα Μαρκουλίδου, Πέτρος Κονναρής, Ράνια Γλυμίτσα, Μαρίνα Αργυρίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Γραφιστική Επιμέλεια: Όμηρος Παναγίδης
Παραγωγή/Εικαστικός σύμβουλος: Εύα Κοραή | bytheway productions
Διεύθυνση Μετάδοσης: Κωνσταντίνος Ηρακλέους
Τεχνική Διεύθυνση: Γιάννος Ιωνάς | Event Pro

+ Στις 27 & 28 Ιουνίου κατά τις ώρες 18:00 – 22:00 στη σελίδα facebook και Youtube channel της bytheway productions. 

Η παράσταση δημιουργείται στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ του Υπουργείου
Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

You May Also Like

«Αgainst the dying of light»

Ο θεσμός «Μεγάλα Μπαλέτα» του Δήμου Λεμεσού επανέρχεται με δύο παραστάσεις μετά από αποχή ενός ...

14o Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού διοργανώνει φέτος το 14ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ το ...

18ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης

Για οκτώ ημέρες και νύχτες, χορευτές και χορογράφοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο παρουσιάζουν τα ...

Oι φετινές παραστάσεις του 18ου Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης

Χορευτές και χορογράφοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο παρουσιάζουν τα έργα τους στο πλαίσιο του ...

Θερμό χειροκρότημα για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού απέσπασε το βράδυ Σαββάτου ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για τη ...

Περφόρμανς “Be my Home” της Κωνσταντίνας Σκαλιώντα

Η περφόρμανς της χορογράφου και χορεύτριας Κωνσταντίνας Σκαλιώντα, είναι μια εξερεύνηση της σχέσης που ...

X