Στους Γιώργο Νεοφύτου και Λάμπρο Λάμπρου το Βραβείο «Τεύκρος Ανθίας-Θοδόσης Πιερίδης» 2020

Ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Νεοφύτου και ο χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου θα παραλάβουν το φετινό βραβείο που απονέμει ετησίως η ΚΕ του ΑΚΕΛ

Ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Νεοφύτου και ο χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου είναι οι φετινοί τιμώμενοι με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης» για το 2020. 

Το εν λόγω βραβείο απονέμει ετησίως η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε ανθρώπους του πολιτισμού με σημαντική προσφορά στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.

Ποιοι είναι

Για τη φετινή χρονιά η κριτική επιτροπή που συστάθηκε για να επιλέξει τους βραβευθέντες του 2020 αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στους Γιώργο Νεοφύτου και Λάμπρο Λάμπρου.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, σε χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα

Ο Γιώργος Νεοφύτου προέρχεται από τον χώρο του θεάτρου και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κυπριακής θεατρικής γραφής. Αν και εργάστηκε για 33 χρόνια στο Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών από όπου συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του γενικού διευθυντή, ασχολήθηκε παράλληλα με το θέατρο, γράφοντας όμως και τηλεοπτικές σειρές. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα γερμανικά στα ελληνικά. Το 2011 απέσπασε το Βραβείο Θεατρικής Συγγραφής για το DNA, ενώ διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής (1991-1993) και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ τα έτη 2003-2006. Είναι μέλος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου από το 1985, πρόεδρος του δ.σ. του οποίου διετέλεσε το 2011.

Ως θεατρικός συγγραφέας, η συμβολή του στο θεατρικό γίγνεσθαι της χώρας είναι τεράστια: από το έργο «Μανώλη!..» μέχρι το «Μπαμ» και το πολυαναμενόμενο «Οι προδόται» που ετοιμάζεται για πρεμιέρα πριν το τέλος του χρόνου, ο Γιώργος Νεοφύτου παρέχει μια ξεχωριστή ματιά στα θέματα της Κύπρου, ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και άλλα. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και παρουσιάστηκαν σε διάφορες χώρες.

Ο Λάμπρος Λάμπρου πρωτοστάτησε στην τέχνη του χορού και δη του σύγχρονου μπαλέτου στην Κύπρο. Γεννημένος στη Ζάμπια της Αφρικής, παρουσίασε στην Κύπρο την πρώτη του ολοκληρωμένη παραγωγή με τον «Καρυοθραύστη» το 1992. Η επιθυμία του να καθοδηγεί νεαρούς χορευτές πραγματοποιείτο με ετήσια καλοκαιρινά σχολεία και χορογραφικά εργαστήρια. Έχει μέχρι σήμερα τιμηθεί για την προσφορά του στο σύγχρονο μπαλέτο από τις κυβερνήσεις της Κούβας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

You May Also Like

Επιστροφή εικόνων από τη Ζυρίχη

Δύο μεγάλων διαστάσεων εικόνες επαναπατρίστηκαν από την Ελβετία και βρίσκονται από τις 30 Μαρτίου ...

Πέφτει η αυλαία για το έργο «Ένας Γέρος, μια θάλασσα»

Με μία τελευταία παράσταση στη Λεμεσό,  κλείνει ο κύκλος παραστάσεων του θεάτρου ΑντίΛογος με ...

Στάθης Βατανίδης στη Μορφή

Αντιπροσωπευτικά έργα του τρόπου εργασίας που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει στη νέα του ...

Ξαφνικά στην κορυφή των ευπώλητων το 1984 του Τζoρτζ Όργουελ

Το κλασικό βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ “1984”, για ένα δυστοπικό μέλλον όπου η κριτική ...

Pafos Festival χωρίς το Pafos 2017;

Μια πολύχρωμη σειρά χορηγών, υποστηρικτών και εταίρων συνοδεύει τα διαφημιστικά έντυπα του φετινού Pafos ...

“Είναι αλήθεια πως θα με περιμένεις πάντα;” – Διαδικτυακή Προβολή

Η ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις σε μια προσπάθεια της να επικοινωνήσει τη δουλειά της ...

X