Τα «Τάματα» του Φώτη Νικολάου στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ο Κύπριος χορογράφος συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο

Ο Φώτης Νικολάου, ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους του σύγχρονου χορού της Κύπρου, συμμετέχει στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Ο σπουδαίος χορογράφος συμμετέχει στο φεστιβάλ με το βραβευμένο έργο του «Τάματα», ανάμεσα σε άλλες 21 ελληνικές και ξένες παραγωγές που συνιστούν το πλούσιο, πολυποίκιλο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

«Τα ‘Τάματα’ είναι μια ανάλυση στην αντρική ψυχοσύνθεση», ανέφερε σε παλαιότερή του συνέντευξη στο «Π» ο Φώτης Νικολάου, το έργο του οποίου ερμηνεύουν έξι άντρες χορευτές – ερμηνευτές, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο χορογράφος.

Το βραβευμένο έργο «Τάματα» είναι ένα «ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα»

Το έργο

«Το έργο αυτό είναι πολύ κινησιολογικό, αλλά ταυτόχρονα ήθελα να εστιάσω στην ερμηνεία και στο συναίσθημα», εξηγούσε στη συνέντευξη του στην Κατερίνα Μιχάηλου ο κ. Νικολάου. «Ο τρόπος που το επικοινώνησα αυτό με τους χορευτές μου είναι κυρίως μέσα από κείμενα και ποιήματα τα οποία με ενέπνευσαν να φτιάξω αυτό το έργο. Αυτά τα κείμενα τα μοιραζόμουν με τους χορευτές, όχι για να τους διδάξω κάτι συγκεκριμένο, αντιθέτως για να βρεθούν στην ίδια συναισθηματική κατάσταση, την οποία ο καθένας θα εκφράσει με τον τρόπο που ο ίδιος αισθάνεται.»

Πρόκειται για «ένα σκοτεινό, παγανιστικό, ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα, της αίσθησης τού να ανήκεις κάπου, να ανήκεις σε κάποιον, της συνύπαρξης. Ένα ταξίδι μελαγχολικό, κρυμμένο πίσω από σκιές, αλλά και γεμάτο επιθυμίες, πόθους, ορμή, θραύσματα μνήμης και ξαφνικές αχτίδες φωτός. Μια ματιά στις κρυφές επιθυμίες κι ανείπωτες ιστορίες της τρυφερής ανδρικής ψυχής», αναφέρει το ίδιο το φεστιβάλ για το έργο, που θα δοθεί στις 26 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

Ερμηνεύουν οι Τάσος Καραχανίδης, Πάνος Μαλακτός, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος και Δημήτρης Σπύρου.   

Το φεστιβάλ

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μεταθέτει για πρώτη φορά το καθιερωμένο ραντεβού του, από τον Ιούλιο, στο δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου 2020, διατηρώντας όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για το σημαντικότερο φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα με μεγάλη αναγνώριση στον διεθνή χώρο. Για τη φετινή διοργάνωση, ως βασικός άξονας έχει οριστεί η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη φύση και την ανάγκη. «Είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τι έχει να μας διδάξει ο χορός» αναφέρεται σχετικά.

You May Also Like

Art Your Service: ταινία για την έναρξη του Φεστιβάλ Κύπρια 2019

‘In touch without touching’ είναι ο τίτλος μιας σειράς από διαδικτυακές δραστηριότητες που η ...

Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων IN CONTACT WITH: “Χορός και πνευματική ιδιοκτησία”

Η σειρά δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων του προγράμματος “In Contact With” ολοκληρώνεται με το webinar ...

Showcase σύγχρονου χορού στα σκαριά

Τη θέσπιση μιας νέας διοργάνωσης για τον σύγχρονο χορό επεξεργάζονται οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

«Από τι υποφέρετε; από Ύπαρξη» στον Πολυχώρο Συνεργείο

Η ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία παρουσιάζει το νέο της έργο «από τι ...

Beyond DisDance Festival

Το Beyond DisDance είναι ένα Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών το οποίο αποσκοπεί στην συμπερίληψη ατόμων ...

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες δέχονται αιτήσεις για το Showcase Χορογραφίας Κύπρου του 2022

Προτού ακόμη πραγματοποιηθεί το 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου, τον Μάρτιο 2020, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ...

X