Είναι Ιούνιος με μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού και τα οδοφράγματα ανοίγουν μεν σήμερα, αλλά με πολλές αντικειμενικές δυσκολίες για τους πολίτες αυτής της χώρας που από το 2003 διακινούνται από τη «μια πλευρά» στην «άλλη», συναλλάσσονται, διασκεδάζουν, ερωτεύονται. Στο μεταξύ, η πολιτική απροθυμία και η πολιτική σκοπιμότητα λειτουργούν εκ περιτροπής στην κάθε πλευρά. Μπορεί ένα τραγούδι που δημιούργησαν μέσω διαδικτύου 37 καλλιτέχνες από τις δύο πλευρές του νησιού να ενώσει όσα η πολιτική αυτή τη στιγμή διαιρεί;

Το τραγούδι «The Time Is Ripe» κυκλοφορεί σήμερα σε παγκόσμια πρώτη και «θυμίζει πως καμιά πολιτική διαίρεσης δεν μπορεί να εμποδίσει την επανένωση των δύο κοινοτήτων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σπιτιού της Συνεργασίας, που ανέθεσε τη δημιουργία του τραγουδιού στον Λευτέρη Μουμτζή, τραγουδοποιό και συντονιστή του προγράμματος United by Sounds.

Με την ενέργεια και το μεράκι με το οποίο δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι σχηματίζεται κάτι μέσα στις συνειδήσεις μας – ένα σημείο αναφοράς προς μια θετική κατεύθυνση που χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη»

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση ή συνύπαρξη με τον τρόπο που την εννοούν οι πολιτικοί», σχολιάζει ο Λευτέρης Μουμτζής. «Αυτή η δράση μπορεί να θεωρηθεί πολιτική, αλλά επιδρά σε ένα ανθρώπινο επίπεδο. Δεν θα φέρει την επανάσταση με την έννοια που ξέρουμε, αλλά υπάρχει μια ελπίδα μέσα σ’ αυτό το τραγούδι που μπορεί να προκαλέσει κάποια θετικά συναισθήματα και να δώσει χαρά. Για μένα η αρχή κάθε πολιτικής πράξης ξεκινά από τον εαυτό του καθενός και το πώς μπορεί ο ίδιος αρχικά να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο και έπειτα να δράσει ανάλογα. Με την ενέργεια και το μεράκι με το οποίο δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι σχηματίζεται κάτι μέσα στις συνειδήσεις μας – ένα σημείο αναφοράς προς μια θετική κατεύθυνση που χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη».

Ας μάθουμεν ’που τα δεντρά, Οι κλώνοι μας ν’ απλώσουν / Τζαι μέσα στες αγκάλες μας, Πλάσματα να μερώσουν» – Βασίλης Φιλίππου

Καρποφόρα gigs

Το τραγούδι ερμηνεύει μια 37μελής κολεκτίβα με το όνομα Island Seeds. Δεν θα μπορούσε το όνομα να είναι πιο αρμόζον σ’ αυτό που σχολιάζει στη συνέχεια ο Λευτέρης Μουμτζής: «Το ‘The Time Is Ripe’ μοιάζει να είναι ο καρπός των τελευταίων δύο-τριών χρόνων και των μουσικών εκδηλώσεων που διοργανώναμε στο Σπίτι της Συνεργασίας, όπου έχουνε εμφανιστεί αρκετοί καλλιτέχνες από τις δύο πλευρές. Για μένα αυτό το τραγούδι είναι σαν ένας εορτασμός όλης εκείνης της αλληλεπίδρασης και η αρχή μιας νέας εποχής στις συνειδήσεις μας».

Η κολεκτίβα των Island Seeds ενώθηκε μέσα στην καραντίνα και εργάστηκε για αυτό το αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Μουμτζής, ο μουσικός/ποιητής Βασίλης Φιλίππου και ο Γκιουργκέντς Κορκμαζέλ, ποιητής του διάσημου τετράστιχου «Τόση ποίηση για ένα τόσο μικρό νησί/ μην γράφετε άλλο πια/ φυτέψτε δέντρα/ ή νερό», υπογράφουν τους στίχους του τραγουδιού στα τουρκοκυπριακά, τα ελληνοκυπριακά και τα αγγλικά, που μπορούμε από σήμερα να ακούσουμε και να δούμε διαδικτυακά, στο κανάλι YouTube του Σπιτιού της Συνεργασίας και αλλού.

Οι Island Seeds συνδυάζουν τη φανκ με παραδοσιακούς ρυθμούς, τη λαϊκή ποίηση με φωνητικά της soul και το σάζι με ηλεκτρικές κιθάρες. Αποτελούνται από Ελληνοκύπριους/ες και Τουρκοκύπριους/ες αλλά και μουσικούς παλαιστινιακής, λιβανέζικης και αρμενικής καταγωγής, που αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των εθνικών κοινοτήτων που συναποτελούν εδώ και καιρό την ταυτότητα της Κύπρου. Γεννήθηκαν, δε, μέσα από τη μουσική σκηνή που προωθεί το πρόγραμμα United by Sounds του Σπιτιού της Συνεργασίας, που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη νεκρή ζώνη, απέναντι από το Λήδρα Πάλας. Προωθώντας βραδιές όπως τα Thursday Lives, Rooftop Thursdays και τα Home Cafe Concerts, το Σπίτι της Συνεργασίας φιλοξενεί συναυλίες μουσικών και από τις δύο κοινότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απλώς ένα σημείο συνάντησης για τους Κύπριους καλλιτέχνες, καθώς έχει επίσης οδηγήσει άλλες μουσικές σκηνές να φιλοξενήσουν μουσικούς που προέρχονται από όλο το νησί, πέρα από την υφιστάμενη διαίρεση.

«Αυτοί οι καλλιτέχνες αποτελούν τη νέα γενιά ανερχόμενων Κύπριων καλλιτεχνών που βλέπουν τη μουσική σκηνή και τον έμφυτο ενθουσιασμό που πηγάζει από τη συνδημιουργία ως ‘απάντηση’ στο γνωστό ‘κυπριακό πρόβλημα’» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σπιτιού της Συνεργασίας για το «The Time Is Ripe». «Ο τίτλος υποδηλώνει πως μετά από τόσα χρόνια πόνου ήρθε η ώρα να θεραπεύσουμε αυτή τη συλλογική πληγή και να έρθουμε κοντά ως άνθρωποι για να συνυπάρξουμε και να συνδημιουργήσουμε» συμπληρώνει ο Λευτέρης Μουμτζής, που χρησιμοποίησε τη δική του εμπειρία στη φιλοξενία συνεργασιών μεταξύ καλλιτεχνών από τις δύο κοινότητες ως λυρική έμπνευση. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ενέτεινε ακόμη περισσότερο την επιθυμία του για ενότητα, αλλά και τη σημασία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

 

«Για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες που θα ρίξουν κάτω τους τοίχους, και για να ενισχύσουμε τον δεσμό μεταξύ των κοινοτήτων, πρέπει πρώτα να αναμειχθούμε!» τονίζει με τη σειρά του ο Γκιουργκέντς Κορκμαζέλ. «Πρέπει να γράψουμε ποιήματα, να τραγουδήσουμε τραγούδια, να πιούμε και να φάμε μαζί, να χορέψουμε, να κάνουμε έρωτα».

Και ο Βασίλης Φιλίππου, που πρώτος «μιλά» στο τραγούδι, σημειώνει ότι για τον ίδιο «ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα είναι όταν οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους μαζί, μέσα από την τέχνη – είτε γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον, είτε όχι! Μέσα από τους στίχους και τη μουσική που έγραψα, θέλω να κατευθύνω τη ματιά του καθενός προς τη φύση, όπου είναι πολύ πιο εμφανές ότι η συμβίωση όλων των πλασμάτων είναι αρμονική, τόσο μέσα από την ευτυχία όσο και μέσα από τον πόνο».

Οι καλλιτέχνες που απαρτίζουν τους Island Seeds ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Από όλες αυτές τις χώρες ηχογράφησαν τα κομμάτια τους και οπτικογράφησαν τους εαυτούς τους για την παραγωγή ενός βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι και που υπογράφει ο Αντώνης Πούλιασης.

Η σύμπραξή τους αντικατοπτρίζει τη σημερινή σύγχρονη μουσική κουλτούρα της Κύπρου: μια κουλτούρα ανοιχτόμυαλη, εκλεκτική, χωρίς δεσμεύσεις σε οποιεσδήποτε ατζέντες. Αντίθετα με την πολιτική κουλτούρα, που κρατά δέσμιο το μέλλον του τόπου σε μια δίνη εσωστρέφειας. Όμως ο χρόνος είναι ώριμος και, ιδανικά, το Κυπριακό θα λυθεί από την κοινωνία, προτού το λύσουν οι ανώριμοι πολιτικοί της.

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Το artwork για το The Time Is Ripe, από την Πόπη Πισσουρίου

You May Also Like

«Το κορίτσι της Δύσης» στο Θέατρο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει την αναμετάδοση της φημισμένης όπερας «Το κορίτσι της Δύσης», το ...

Woodstock: προβολή του Οσκαρικού ντοκιμαντέρ στο Cine Studio

Ειδική προβολή για τα 50 χρόνια από την πραγματοποίηση του μουσικού Φεστιβάλ Woodstock, που ...

Ξεκινά σήμερα στη Βόννη το «Ετος Μπετόβεν 2020»

Σαν σήμερα στις 16 Δεκεμβρίου 1770 γεννήθηκε στη μικρή πόλη Βόννη, στις όχθες του ...

Ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει τον πολιτισμό

Ο Δήμος Λευκωσίας απευθύνει πρόσκληση σε πολιτιστικούς φορείς, ιδρύματα, μουσεία για υποβολή των προτάσεων ...

ΠΛΗΜΜΥΡΑ από το Φανταστικό Θέατρο στο DriveDrive

Τέσσερις Κύπριοι συγγραφείς εμπνέονται από έναν αρχαίο μύθο για να μιλήσουν για το σήμερα. ...

Η Ρίτα Αντωνοπούλου στο Παττίχειο

Μια μοναδική βραδιά θα χαρίσει στο κοινό της Κύπρου, η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου. ...

X