Βουλή: ξεκίνησε συζήτηση για τα μουσεία και τα μνημεία

Θα συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για την αξιοποίηση των μουσείων και αρχαιολογικών μνημείων και χώρων της Κύπρου

Σε νέα συνεδρία θα συνεχίσει την συζήτηση για την αξιοποίηση των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, μετά την πρώτη συζήτηση της Τετάρτης 17 Ιουνίου. 

Η επόμενη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία των Υπουργών Μεταφορών και ΥΠΠΑΝ αλλά και του Υφυπουργού Τουρισμού προκειμένου να αναζητηθούν νέες κατευθύνσεις και πολιτικές, όπως ανέφερε μετά τη χθεσινή πρώτη συζήτηση του θέματος ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε τα προβλήματα στη λειτουργία  των  μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στην Κύπρο και τις δυνατότητες για περαιτέρω βελτιώσεις. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει νέα πολιτική και προσέγγιση στον τρόπο λειτουργίας των μουσείων.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι οι τοποθετήσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου, ουσιαστικά εικονίζουν την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τον σεβασμό προς τα μουσεία μας. Παρατήρησε ότι ενώ τα μουσεία έπρεπε να είναι η βαριά βιομηχανία της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, καθώς διαθέτει πλούσια ιστορική παράδοση, δυστυχώς «δεν τα σεβαστήκαμε και τα έχουμε στραπατσάρει», συνέχισε και ανέφερε ακόμα ότι ο ελάχιστος αριθμός επισκεπτών στα μουσεία δεν μας τιμά.

Συνεχίζοντας, αφού ανέφερε ότι «εμείς οι ίδιοι οι Κύπριοι δεν επισκεπτόμαστε τα μουσεία», πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνονται στα προγράμματα των σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά να διοργανώνονται συχνότερες επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα.

«Μια χώρα με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου που δέχεται 3 εκατομμύρια τουρίστες να καταγράφει 37.000 επισκέψεις στα μουσεία, δείχνει ότι κάτι πάει στραβά και δεν αποδίδει», είπε ο κ. Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε ότι θα συζητήσει σε νέα συνεδρία το θέμα στην παρουσία των Υπουργών Μεταφορών και Παιδείας και του Υφυπουργού Τουρισμού προκειμένου να καθοριστεί συνολικό πλαίσιο πολιτικής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς αφορά την ιστορία και την ταυτότητά μας. Πρόσθεσε ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι μια σπουδαία κληρονομιά και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τη σεβαστούμε, να την προστατεύσουμε και να την αναδείξουμε.

Ο κ. Καυκαλιάς παρατήρησε ότι αποτελεί διαχρονική διαπίστωση το γεγονός ότι δεν υπάρχει γενικά από το κράτος και ειδικά από την παρούσα Κυβέρνηση η απαιτούμενη ευαισθησία και η πολιτική βούληση για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της στήριξης αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης και συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνουν ένα αρνητικό ως εχθρικό περιβάλλον υποστήριξης της κληρονομιάς μας και παρέθεσε ενδεικτικά το χειρισμό της Κυβέρνησης στο μνημείο Γεροσκήπου και το μουσείο Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου, που επικυριάρχησαν άλλα συμφέροντα παρά η στήριξη της κληρονομιάς μας.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε τέλος ότι το κόμμα του κατέθεσε σειρά απόψεων που στοχεύουν στο να ζωντανέψουν τα μουσεία, να γίνουν πιο φιλικά και να δημιουργήσουν ενδιαφέρον.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς παρατήρησε ότι σε μια χώρα που για 60 χρόνια το μόνο που επεξεργάζεται είναι να βρει τρόπους να θάβει κάτω από ουρανοξύστες και ξενοδοχεία τον πολιτισμό και την αρχαία κληρονομιά μας, είναι λίγο υποκριτικό σήμερα να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας.

Χρειάζεται όχι μόνο για τουριστικούς σκοπούς, αλλά και για την ανάπτυξη των δικών μας ανθρώπων να αποδώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στον πολιτισμό, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αρχίσει να εξηγείται στα παιδιά από την ηλικία  του νηπιαγωγείου τι είναι πολιτισμός, παιδεία και εκπαίδευση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας που ενέγραψε προς συζήτηση το θέμα, είπε ότι ανοίξαμε το μεγάλο κεφάλαιο του πολιτισμού και των μουσείων και γενικότερα της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσουμε να παραγάγουμε πολιτισμό προς όφελος της Κοινωνίας και της οικονομίας.

Περαιτέρω ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της εργασίας προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του πολιτιστικού μας πλούτου, της προώθησης, της γνώσης και της αγάπης του πολιτισμού μας, είναι πολύ φτωχά.

Παρατήρησε ότι είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Μεταφορών ότι σε ένα νησί του ενός εκατομμυρίου κατοίκων και των 3 εκατ. τουριστών, είναι λυπηρό να έχουν καταγραφεί το 2019 στο αρχαιολογικό μουσείο Λευκωσίας μόνο 34.000 επισκέψεις. Επίσης επικαλέστηκε έκθεση της PWC σύμφωνα με την οποία το 53% των τουριστών και ειδικά των χειμερινών ενδιαφέρονται για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

73ο Φεστιβάλ Βενετίας: Ένας Χριστός από τη Χιλή στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Τρίτη μέρα χθες του 73ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας ...

Το Χρυσό Λιοντάρι στον “Joker” του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς

Το Χρυσό Λιοντάρι του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε απόωε η ταινία “Joker” ...

Από την Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, στην Πινακοθήκη Λεβέντη στη Λευκωσία

Στην παρουσία προσωπικοτήτων της πολιτιστικής ζωής της Αθήνας εγκαινιάστηκε την 1η Μαρτίου η έκθεση ...

Πέθανε ο Πίτερ Μέιχιου, ο Τσουμπάκα του Star Wars

Ο Πίτερ Μέιχιου, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Τσουμπάκα στις ταινίες Star Wars, πέθανε ...

Ξανά στην κορυφή οι Beatles

Το μερίδιό του στην κορυφή απολαμβάνει για άλλη μια φορά το συγκρότημα των Βeatles, ...

Συναυλία με τις Χάρις Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη

Πέφτει απόψε η αυλαία για το Φεστιβάλ Λάρνακας 2012, με τη συναυλία δύο μεγάλων ...

X