Ολοκληρώθηκε η σειρά διαδικτυακών συζητήσεων “Το Δικό της Δωμάτιο”

Ολοκληρώθηκε στις 29/6 μια σειρά από ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις κάτω από τον γενικό τίτλο Το Δικό της Δωμάτιο, σε συντονισμό της δρ Μύριας Βασιλειάδου.

Η σειρά συζητήσεων πραγματοποιήθηκε με στήριξη του Awesome Without Borders, ένα πρόγραμμα του Harnisch Foundation.

Στις συζητήσεις έλαβαν μέρος άτομα/συνεργάτες/ιδες από όλο το φάσμα της θεατρικής δημιουργίας αλλά και από το χώρο της πολιτικής, της ακαδημίας, της φεμινιστικής θεωρίας και πράξης, οι: Μαρία Αγγελή, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Μαρίνα Βρόντη, Ανθή Ζαχαριάδου, Γιάννης Καραούλης, Μαρία Καρολίδου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Μυρτώ Κουγιάλη, Λέα Μαλένη, Δρ Αλεξία Παναγιώτου, Τώνια Σταυρινού, Κώστας Συλβέστρος. Η σειρά ολοκληρώθηκε με μία συζήτηση με την ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, Νέδη Αντωνιάδη, Δρ Μαγδαλένα Ζήρα και Αθηνά Κάσιου.

Κύριος άξονας των συζητήσεων ο συσχετισμός της θεατρικής πράξης με την κοινωνική συνείδηση. Στόχοι μας πάντα να συνοδεύεται ό,τι κάνουμε ανοιχτό διάλογο, να δίνουμε πλατφόρμα σε πολλές φωνές, αλλά και παράλληλα να αξιολογήσουμε το αντίκτυπο των δράσεων μας. Συνοψίζουμε εδώ τα βασικά σημεία στα οποία αναφέρθηκαν οι φιλοξενούμενοι/ες στις συζητήσεις μας, ως απολογισμό και αξιολόγηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες τον τελευταίο χρόνο, από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020.

  • Ο πολιτισμός μας καθορίζει, δημιουργεί πρότυπα και σε συνδυασμό με την επίσημη καταγραφή της ιστορίας, δημιουργεί τη συλλογική μας ταυτότητα. Η γυναικεία φωνή απουσιάζει απ’ αυτή την αφήγηση σε μεγάλο βαθμό και το θέατρο δεν είναι εξαίρεση.
  • Πρέπει να δοθεί χώρος για να ακουστούν οι φωνές ατόμων που υποεκπροσωπούνται.
  • Χρειάζεται συνειδητός, συστηματικός σχεδιασμός για να ενταχθεί το θέμα του φύλου τόσο στη διαμόρφωση ρεπερτορίου/περιεχομένου τη αφήγησης όσο και στην εργοδότηση/συμμετοχή σε ολόκληρο το φάσμα της θεατρικής παραγωγής.
  • Η Κυπριακή δημιουργία, με την κατάλληλη στήριξη και καλλιέργεια, μπορεί και πρέπει να γίνει μέσο προώθησης του πολιτισμού μας στο εξωτερικό, όπως γινόταν στο παρελθόν.
  • Η υποβάθμιση των Κυπρίων καλλιτεχνών σήμερα εντείνει την υπο-εκπροσώπηση των Κυπρίων γυναικών σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες με μεγάλη εμβέλεια.
  • Πρέπει να σκεφτούμε ποιες είναι οι ιστορίες μας και να τις διηγηθούμε όχι μέσα από την οπτική άλλων, αλλά με τα δικά μας λόγια.
  • Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες προσθέτει στον διαχρονικό αγώνα για ισότητα με ένα διαφορετικό τρόπο, συνδυάζοντας καλλιτεχνική δημιουργία και ακτιβισμό.
  • Η θεατρική πράξη, η αφήγηση μέσα από την τέχνη γενικά, έχει τεράστιο αντίκτυπο στο κοινό, συναισθηματικό και πνευματικό, και προσθέτει ουσιαστικά στους κοινωνικούς αγώνες.
  • Πρέπει να συνεχίσει να διευρύνεται ο κύκλος της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, με πολυφωνία και συμμετοχικότητα.
  • Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να γίνει μια ολιστική αλλαγή, όχι μόνο σε επίπεδο ατόμων (ηθοποιών/ σκηνοθετών/συγγραφέων) αλλά και θεσμών, πολιτικής και οράματος.

Ευχαριστούμε θερμά όσους/ες συμμετείχαν και προσβλέπουμε σε μελλοντικές συναντήσεις και συζητήσεις.

Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες επιστρέφει το φθινόπωρο με παραστάσεις και δράσεις.

Οι συζητήσεις είναι διαθέσιμες στη σελίδα @SEZONGynaikes στο Facebook και στην ιστοσελίδα:

https://project-season.org/09-15-22-29-06-20-To-Diko-tis-Domatio-Virtual-Room

You May Also Like

Ενθουσιώδης υποδοχή των Αχαρνέων χτες βράδυ στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

Ένα αυθεντικό λαϊκό πανηγύρι είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει χτες βράδυ το κοινό στο ...

«Ποιος θυμάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»

Το Βιβλιοτρόπιο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εκδηλώσεων «Συνέργειες» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ...

Νεα παραγωγή σε Νέο χώρο από το Σπούτνικ

Μια παράσταση για τα όρια της φαντασίας, της μνήμης και της πραγματικότητας. “Εντρέπομαι να το ...

Κυπριακές παρουσίες στην Κουατριενάλε Πράγας

UPDATED: Πενταπλή είναι η εκπροσώπηση της Κύπρου στη φετινή Κουατριενάλε Πράγας, τη μεγάλη Διεθνή ...

Ιφιγένεια εν Ουαλία, στη Λεμεσό

’Αυτό που μου δίνει δύναμη, είναι που πήρα αυτόν τον πόνο’. Η Μάρα Κωνσταντίνου ...

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, ωστόσο η φετινή πραγματοποιείται ...

X