Πήγα στο IntuNition της Λίας Χαράκη

Τον Μάρτιο, λίγες μέρες πριν το lockdown, η Χριστίνα Παρή παρακολούθησε ένα από τα εργαστήρια της σειράς IntuNition της Λίας Χαράκη. Η σειρά είχε διακοπεί ξαφνικά λόγω της πανδημίας αλλά επιστρέφει ξανά κάθε Τετάρτη από τις 22 Ιουλίου, ώρα 18:30 -20:30 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ.

« Άργησα να φτάσω στο εργαστήρι. Οι άλλες, τέσσερις γυναίκες, μαζί με την Λία είχαν ήδη σταθεί σε κύκλο με κλειστά τα μάτια και άφησαν τα σώματά τους να κινούνται οργανικά. Μπαίνω στον κύκλο. Η Λία μας καθοδηγούσε με ρυθμικές λέξεις να νιώσουμε τα πόδια μας σαν ζεστή σοκολάτα. Δεν ξέρω αν ήταν επειδή είχα αργήσει, αλλά μου φαινόταν πολύ αστείο εκείνη την στιγμή. Το τι έγινε στην συνέχεια ήταν ότι πέρασαν χωρίς να το καταλάβω, δύο ώρες παιχνιδιού και αυτό-εξερεύνησης.

Είχα συμμετέχει και στο παρελθόν σε ομάδα χορευτικού αυτοσχεδιασμού. Πάντα έφευγα με την αίσθηση του ανικανοποίητου καθώς έμοιαζε περισσότερο με επίδειξη των χορευτών παρά οτιδήποτε άλλο.  Στο IntuiNition όμως, η εξερεύνηση της κίνησης ήταν αυτοτελή. Δεν έψαχνε κάποια αισθητική ή κάποιο ρυθμό. Η Λία, μέσα από διάφορες παιχνιδιάρικες ασκήσεις και με τον ζεστό τρόπο της, σε καθοδηγούσε να νιώσεις την κίνηση του σώματός σου χωρίς να περιμένεις κάτι από εσένα, παίζοντας με τον εσωτερικό σου κόσμο αλλά και την ίδια ώρα με τους άλλους γύρω σου. Η κίνηση σου γίνονταν ένα με των άλλων αλλά ήταν και ολό δική σου. Ο τρόπος προσέγγισης της Λίας σε προσκαλούσε να νιώσεις άνετα στην κίνησή σου, όποια και να ήταν. Σημαντικό είναι πως ο τρόπος αυτοσχεδιασμού δεν ευνοεί χορευτικό «καυχισμό» και δεν θα νιώσεις άβολα για τον τρόπο που επιλέγει το σώμα σου να κινηθεί.

Η αλήθεια είναι πως σε αρκετές φάσεις δεν ένιωθα απόλυτα άνετα μέσα στο γκρουπ. Όμως η Λία με τον παιχνιδιάρικο και ανοιχτό της τρόπο με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα την σημασία του να αφήνεις την κίνησή σου να υπάρχει καθαυτή. Το εργαστήρι είναι καθαρά μια εξερεύνηση κίνησης που δεν έχει πρακτικές ή χορευτικές προεκτάσεις. Η κίνηση σου, και η κίνηση των άλλων, και η κίνησή σου σε σχέση με τους άλλους, είναι εκεί για να την χρησιμοποιήσει κανείς όπως θέλει. Αυτό είναι σημαντικό για χορευτές στους οποίους η πίεση για την κίνησή τους να είναι αισθητικά αρεστή είναι μεγάλη. Πιο σημαντικό όμως είναι και για μη χορευτές όπου η κίνηση χρησιμοποιείται για την υλοποίηση μιας πράξης και σπάνια την κατανοούμε σαν δική της οντότητα. Όπως δήλωσε και η Λία, τα μαθήματα είναι εκεί για όποιον θέλει να τα παρακολουθεί όποτε το έχει ανάγκη.

Αυτό που ξεχώρισε το εργαστήρι για εμένα ήταν η μίξη ατομικής και ομαδικής δυναμικής.

Μέσα από τις ασκήσεις, σε έβλεπαν, και έβλεπες και εσύ. Όλη αυτή η προσέγγιση με έκανε να νιώθω όπως ένιωθα στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή μου. Σε μια άσκηση έκφρασης, ήμουν ζευγάρι με μία φίλη μου. Με έβλεπε. Εγώ έπρεπε να κλείσω τα μάτια και με κίνηση και ήχους να με «αφήσω» να εκφραστώ χωρίς να σκέφτομαι. Οι σκέψεις μου, οι κινήσεις μου και οι ήχοι μου, πράγματα που είχα στο υποσυνείδητό μου κλειδωμένα βρήκαν ευκαιρία να βγουν. Όταν ήταν η σειρά της φίλης μου, δυσκολεύτηκε να εκφραστεί. Το συζητήσαμε μετά την άσκηση και κατανοήσαμε την διαφορετική αντιμετώπιση της «ματιάς» και του «άλλου».

Και τότε το συνειδητοποίησα. Αυτές οι δύο ώρες μου θύμισαν την διαδικασία μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίασης. Παρατηρούσα τον εαυτό μου, τους άλλους, την σχέση με τους άλλους, και πώς αντιμετωπίζω την ματιά τους. Πώς νιώθω όταν με βλέπουν. Αλλά την ίδια ώρα η κίνησή τους πρέπει να είναι σε ευθυγράμμιση . Πρέπει να συνυπάρχεις με το «άλλο» και σε όλο αυτό να παρατηρήσεις την κίνησή σου και τις σκέψεις σου στην παρουσία της δικής τους κίνησης. Η διαφορά ήταν ότι στο IntuiNition το μέσο έκφρασης ήταν η κίνηση και ο ήχος, περισσότερο από ότι είναι στο γραφείο του ψυχαναλυτή. Αυτή τη διαφορά τη βρήκα «δροσιστική». » – Χριστίνα Παρή

 


 

Το σώμα στην πρακτική «IntuNition» αντιμετωπίζεται ως ένα δοχείο πληροφοριών και γνώσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στο χώρο και στο χρόνο με επαναλαμβανόμενη κίνηση και φωνητικό ήχο. Με μία σειρά τεχνικών διαλογισμού, κινησιολογικών παραλλαγών και φωνητικών αυτοσχεδιασμών, η καλλιτέχνης θα καθοδηγήσει μια διαδικασία στην οποία οι συμμετέχοντες θα ενσωματώνουν την παρούσα στιγμή ακολουθώντας τη δημιουργική τους ροή.

Η πρακτική αρχίζει με ένα όρθιο διαλογισμό που συνδέεται με το όργανο της καρδιάς και σταδιακά εξελίσσεται σε επαναλαμβανόμενη κίνηση σε κύκλο. Αυτό οδηγεί σε ένα συλλογικό αυτοσχεδιασμό όπου ο καθένας συντονίζεται με τη σωματική και φωνητική γλώσσα της ομάδας. Η πρακτική τελειώνει με ένα ατομικό αυτοσχεδιασμό’ όπου οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται να ακούσουν και να ενσωματώσουν τα διάφορα σώματα τους (ανατομικό, νοητικό, συναισθηματικό, μεταφυσικό).

Το ιστορικό:

Η πρακτική Intunition άρχισε να αναπτύσσεται μέσα από τη δημιουργική διαδικασία του σόλο ‘Tune In’ της Λίας Χαράκη το 2013. Η όλη έρευνα κατέληξε σε μέθοδο που η Λία με την αδελφή της Εύη Χαράκη Μαχαιρά, που καθοδηγούσε την Λία κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του σόλο, δίδασκαν με τη μορφή εργαστηρίου. Το εργαστήριο έγινε σε διάφορα μέρη, όπως Λευκωσία, Λεμεσό, Κολωνία, Βενετία, Θεσσαλονίκη και Πράγα.

Που και Πότε: Κάθε Τετάρτη από τις 22 Ιουλίου, ώρα 18:30 -20:30 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

Τιμή: €8 το κάθε εργαστήριο (δεν είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεως, απλά έρχεστε)

Ποιος μπορεί να συμμετέχει: Hθοποιοί, χορευτές, αθλητές και άτομα που τους ενδιαφέρει η κίνηση και ο φωνητικός ήχος ως εκφραστικά εργαλεία και που θέλουν να συντονιστούν περισσότερο με τις ικανότητες/πιθανότητες του σώματος τους.

You May Also Like

Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε το Υπουργικό

Τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ...

Διέκοψε την έκθεσή του στη Δανία ο Ai Weiwei

Την έκθεσή του στο Μουσείο Faurschou στην Κοπεγχάγη διέκοψε ο Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής ...

ΚΥΠΡΙΑ 2021: Καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις παραστατικών τεχνών

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ καλεί καλλιτέχνες και οργανισμούς της Κύπρου και ...

Όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε ένα ποστ

Η ωραιότερη εποχή του χρόνου έχει φτάσει και εμείς σας ετοιμάσαμε μια λίστα με ...

Μουσικοθεατρική η νέα παραγωγή του «Διόνυσος»

Μουσικοθεατρική θα είναι η νέα παραγωγή του Θέατρου Διόνυσος, η οποία κάνει πρεμιέρα στις ...

O Mικελάντζελο αποτύπωσε το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα, εκατό χρόνια πριν την επιστήμη

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης Μικελάντζελο προχώρησε στην αποτύπωση του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος στο αριστούργημά του ...

X