Αναμνηστικές πλάκες στη μνήμη 28 καλλιτεχνών θυμάτων του ναζισμού

Στη μνήμη 28 μεγάλων καλλιτεχνών που σημάδεψαν τα ξακουστά Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ στις δύο πρώτες δεκαετίες τους και που υπήρξαν θύματα των ναζιστών μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ τον Μάρτιο του 1938, είναι αφιερωμένες οι ορειχάλκινες αναμνηστικές πλάκες μπροστά στο Σπίτι του Μότσαρτ στην παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ, τα αποκαλυπτήρια των οποίων έγιναν τώρα με την ευκαιρία της μεθαυριανής 100ής επετείου από την ίδρυση των Φεστιβάλ, στις 22 Αυγούστου 1920.

Οι 28 καλλιτέχνες-θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας είχαν εκτοπιστεί, είχαν απελαθεί, είχαν δολοφονηθεί, ή τους είχε απαγορευτεί να ασκήσουν το επάγγελμά τους, και σε αυτούς συγκαταλέγονταν ο ιδρυτής των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ Μαξ Ράινχαρντ και η σύζυγός του Χελένε Τίμιγκ, όπως επίσης οι κορυφαίοι αρχιμουσικοί Αρτούρο Τοσκανίνι, Μπρούνο Βάλτερ και Έριχ Κλάιμπερ, καθώς και οι Βιεννέζοι βιολιστές Άλμα Ροζέ και Γιούλιους Σβέρτκα, που είχαν μεταφερθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου και εξοντώθηκαν.

Στις ορειχάλκινες αναμνηστικές πλάκες, στο πάνω μέρος λίθινου βάθρου-«εμποδίου», είναι χαραγμένα τα ονόματα των καλλιτεχνών, το έτος γέννησης, το επάγγελμά τους, η ημερομηνία εκτοπισμού ή δολοφονίας τους, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν λίθινοι κύβοι χωρίς ορειχάλκινο αφιέρωμα, για να θυμίζουν εκείνους τους πολλούς ανώνυμους-θύματα του ναζισμού.

Πίσω από το έργο αυτών των ορειχάλκινων αναμνηστικών πλακών για θύματα του ναζισμού, βρίσκεται ο Βερολινέζος καλλιτέχνης Γκιούντερ Ντέμνιγκ, ο οποίος, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τοποθετεί τις πέτρες σε σχήμα κύβου με μια πλάκα από ορείχαλκο μπροστά από τα σπίτια των ναζιστικών θυμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Στην ίδια την πόλη του Σάλτσμπουργκ υπάρχουν σήμερα περίπου 470 τέτοια μνημεία με ορειχάλκινες πλάκες αφιερωμένα στη μνήμη αντίστοιχων θυμάτων του ναζισμού που είχαν εκτοπιστεί ή δολοφονηθεί από το γερμανοναζιστικό καθεστώς την περίοδο 1938-1945, ενώ γεγονός είναι πως μέχρι τώρα δεν είχαν τιμηθεί ανάλογα οι διωχθέντες καλλιτέχνες των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You May Also Like

Έκθεση τελειόφοιτων φοιτητών στο Point

Η έκθεση των τελειόφοιτων φοιτητών του προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξενείται αυτήν τη χρονιά από ...

Υπερ-πραγματικές μορφές στην νέα έκθεση της Μαρίας Τριλλίδου

Φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία αλληλοσυνδέονται, συνθέτοντας υπερ-πραγματικές μορφές στη νέα ατομική έκθεση της Μαρίας ...

Το μέλλον… υπό κατασκευή σε ελληνικό κόμικ

O Γερμανός, άλλως Ροκφόρ, ο Δήμος, η Ξανθιά είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτήρες ...

Κλειστό μικρόφωνο για τον Μπρους Σπρίνγκστιν

Έκλεισαν το μικρόφωνο στον Μπρους Σπρίνγκστιν οι διοργανωτές του φεστιβάλ στο Hyde Park του ...

AltcineAction! για δεύτερη χρονιά

Mέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου δέχεται υποψηφιότητες το διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, altcineAction!, το ...

Τραγούδια και συγκίνηση στην κηδεία του Δ. Μητροπάνου

Πολλή συγκίνηση, λαϊκά τραγούδια-σταθμοί στην καριέρα του και η λέξη «αθάνατος» συνόδευσαν τον Δημήτρη ...

X