“CoroNation” από τον Αι Γουέι Γουέι

Από τις πρώτες μέρες της καραντίνας, ο καλλιτέχνης σκηνοθετούσε από απόσταση, με μια ομάδα καμεραμέν, ένα ντοκιμαντέρ για την αντιμετώπιση του ιού από την κινεζική κυβέρνηση.

Η πανδημία του Covid-19 ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα από τη Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Τον Ιανουάριο και ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβαινε ραγδαία, η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε ολικό lockdown στην πόλη, ενεργοποιώντας τη μεγαλύτερη καραντίνα στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας.

Την περασμένη εβδομάδα ο διάσημος καλλιτέχνης Αι Γουέι Γουέι αποκάλυψε ότι είχε ένα κινηματογραφικό συνεργείο στη Γουχάν από την έναρξη της πανδημίας. Κάτω από τις οδηγίες που έδινε, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην Ευρώπη, το συνεργείο κινηματογραφούσε σε ολόκληρη την πόλη καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας. Το αποτέλεσμα είναι η ταινία που μόλις κυκλοφόρησε με τον τίτλο CoroNation.

«Παρόλο που η Κίνα έχει αποκτήσει το στάτους της παγκόσμιας υπερδύναμης, τα υπόλοιπα κράτη δεν μπορούν να την κατανοήσουν πολύ καλά», ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ο καλλιτέχνης. «Μέσα από το πρίσμα της πανδημίας, το CoroNation αποτυπώνει ξεκάθαρα την κινεζική διαχείριση της κρίσης και τον μηχανισμό του κοινωνικού ελέγχου – μέσω της παρακολούθησης, της ιδεολογικής πλύσης εγκεφάλου και της αμείλικτης προσήλωσης στον έλεγχο κάθε πλευράς της κοινωνίας.»

Η ταινία δείχνει τις αλλαγές που συνέβησαν στην πόλη αλλά και στον ιδιωτικό χώρο υπό την επίδραση του ιού. Περιγράφει την αξία της ζωής του ατόμου στο πολιτικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως άτομα αλλά και ως χώρες στον περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Εν τέλει, το αποτέλεσμα είναι μια κοινωνία από την οποία απουσιάζει η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και ο σεβασμός στην ανθρωπιά.

Παρ’ όλο το εντυπωσιακό μέγεθος και την ταχύτητα του lockdown στη Γουχάν, αντιμετωπίζουμε ένα υπαρξιακό ερώτημα: «Μπορεί ο πολιτισμός να επιζήσει χωρίς ανθρωπιά; Μπορεί το ένα έθνος να εμπιστευθεί το άλλο χωρίς διαφάνεια ή αξιοπιστία;».

Ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει αμέτρητα νομικά προβλήματα στην Κίνα λόγω της τέχνης του, του ακτιβισμού, και της κριτικής του στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης μιας τρίμηνης φυλάκισης το 2011. Ζει στην Ευρώπη από τη στιγμή που του επετράπη να φύγει από την Κίνα, το 2015.

Μπορείτε να δείτε το CoroΝation στο Vimeo On Demand και στο Alamo On Demand.

Πηγή: LiFO

You May Also Like

Πρώτη κριτική στο Fish n’ Chips του Ηλία Δημητρίου

Τόσο διαφορετική, τόσο ανθρώπινη, σύγχρονη και ρεαλιστική ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ταινία που αφορά ...

Στο σφυρί τα «Απειλούμενα Είδη» του Γουόρχολ

Το ολοκληρωμένο σύνολο με δέκα μεταξοτυπίες της σειράς «Απειλούμενα Είδη» [Endangered Species] του Αμερικανού ...

Δύο κυπριακές ταινίες στο διαγωνιστικό του Cyprus Film Days

Οι ταινίες «Το Μκρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη και «Committed» της Στελάνας Κληρή περιλαμβάνονται ...

Αλλαγή τόπου και μέρας για την «Ορέστεια» στα Κύπρια

Η παράσταση «Ιάννης Ξενάκης: Ορέστεια – Ακολουθία Αισχύλου», η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί ...

Έργο του JR στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Ένα μεγάλων διαστάσεων έργο που υψώνεται σχεδόν 22 μέτρα πάνω από το έδαφος είναι ...

The Danish Girl στις κυπριακές αίθουσες

Από τις 29 Ιανουαρίου φτάνει στις κυπριακές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία The Danish Girl, ...

X