Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου από την UNESCO

Το Λευκαρίτικο κέντημα, τα τσιατιστά, οι δαντέλες διάφορων περιοχών της Κύπρου, η τέχνη της καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής, τα αρκατένα κουλούρια, τα έθιμα του παραδοσιακού κυπριακού γάμου, η παραδοσιακή αγγειοπλαστική, τα πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια, η ψαλτική τέχνη και ο ζυμωτός ππαλουζές, είναι μερικά από τα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία προβάλλεται μέσα από ειδική έκδοση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Υπό τον τίτλο «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου – Εθνικός Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η έκδοση αφορά την πλειάδα παραδόσεων και εθίμων που διατηρούνται ζωντανά σήμερα, μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και συνδέονται άμεσα με τον κύκλο ζωής και τις δραστηριότητες των Κυπρίων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής.

Σε εισαγωγικό σημείωμα στην έκθεση αναφέρεται ότι «παρουσιάζει τα τριάντα πρώτα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που συμπεριλήφθηκαν στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την περίοδο 2009 – 2017. Επιπλέον παρουσιάζει τις πέντε εγγραφές της Κύπρου στον διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (2009 – 2019)».

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Υφυπουργείο Τουρισμού ευελπιστούν ότι η έκδοση «θα δώσει τη δυνατότητα σε ντόπιους και ξένους περιηγητές να ανακαλύψουν και να βιώσουν τον πλούτο των παραδόσεων και εθίμων που διατηρούνται ζωντανά σε πόλεις και χωριά του νησιού».

«Αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα των ανθρώπων, των τόπων, των δραστηριοτήτων και των δημιουργημάτων που συνδέονται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, η Επιτροπή και το Υφυπουργείο επιδιώκουν να συμβάλουν στη διαφύλαξή της αλλά και την αξιοποίησή της στον τομέα του τουρισμού, με βιώσιμο τρόπο», σημειώνεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ

You May Also Like

Ανοιχτή πρόσκληση από το Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη], η Ακαδημία Valand του Πανεπιστημίου ...

Macro Art Photography Awards: O αδιόρατος μικρόκοσμος των κήπων

Tα φτερά μιας πεταλούδας, η σπειροειδής μορφή του φυτού Passiflora και ο κορμός ενός ...

Η νεότερη του λογοτεχνικού βραβείου Οrange

Στην 25χρονη συγγραφέα Τέα Ομπρεχτ για το βιβλίο της The Tiger's Wife απονεμήθηκε το ...

Μην τρελαίνεσαι | το 2ο teaser του Cyprus Film Days

Μην τρελαίνεσαι: δες το δεύτερο teaser για το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012. ...

«Η ζωή είναι ένα θέατρο» στην Γκαλερί Opus 39

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει την έκθεση του Μιχάλη Καλλιγιάννη, με τίτλο «Η ζωή είναι ...

Γκαλερί Noise: “Presencing” της Helen Kirwan

Η γκαλερί Noise παρουσιάζει μια έκθεση με το φωτογραφικό έργο της Helen Kirwan, το ...

X