Η επισιτιστική κυριαρχία στην Κύπρο μέσα από τη φωτογραφία

Η επισιτιστική κυριαρχία και η τέχνη συναντιούνται στην έκθεση φωτογραφίας του Κυριάκου Χ”Ηλία στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6 στη Λεμεσό. Ο Κυριάκος Χ”Ηλία ασχολείται ακαδημαϊκά και επαγγελματικά με τη φωτογραφία και συγκεκριμένα με τον τομέα του ντοκιμαντέρ και της εικαστικής ανθρωπολογίας, επιλέγοντας να συνδυάσει την τέχνη με κοινωνικοπολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως την αστική επιβίωση, τη νεκρή ζώνη, το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση“Επισιτιστική Κυριαρχία και Νεολαία στην Κύπρο” πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό “Φίλοι της Γης” στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Growing Together” και σκοπό έχει να προβάλει θέματα της επισιτιστικής κυριαρχίας, μέσα από τα μάτια της νεολαίας στην Κύπρο. Ο τρόπος με τον οποίο τα τρόφιμα παράγονται, διανέμονται και καταναλώνονται και τα δικαιώματα που προκύπτουν από την αλυσίδα αυτή προβάλλονται μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Κυριάκου Χ’Ηλία.Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την ιδέα πίσω από αυτό το πρότζεκτ.

Τι είναι η επισιτιστικἠ κυριαρχία και ποια η σχέση της με τη νεολαία;

Ως ενεργοί νέοι θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την τρέχουσα νεοφιλελεύθερη και καπιταλιστική προσέγγιση που επικρατεί στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Τα αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι η κλιματική αλλαγή, η κρίση του εδάφους και της βιοποικιλότητας και η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο τρόπος με τον οποίο παράγονται και διανέμονται τα τρόφιμα μας απέχει αρκετά από τα επιθυμητά επίπεδα βιωσιμότητας αλλά και ηθικής μιας και κατά την διάρκεια παραγωγής των τροφίμων καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις γης, άνθρωποι που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και αμείβονται με ψίχουλα, αλλά και εκατομμύρια ζώα δολοφονούνται, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται αλλά και τεράστιες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια. Όπως είναι ευρέος γνωστό, όσο οι μεγάλο εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους, το μέγεθος της καταστροφής και της εκμετάλλευσης μεγαλώνουν.

 

Γιατί επέλεξες να καταγράψεις οπτικά αυτό το κοινωνικό ζήτημα;

Αν και στην Ευρώπη το θέμα της επισιτιστικής κυριαρχίας έχει συζητηθεί αρκετά από ακαδημαϊκούς, περιβαλλοντιστές και ακτιβιστές, στην Κύπρο δεν μπορώ να πω ότι το ζήτημα έχει πάρει όση σημασία του αρμόζει, για αυτό άλλωστε δουλέψαμε πάνω σε αυτό το πρότζεκτ. Όσο αφορά την επιλογή της φωτογραφίας για την κάλυψη του συγκεκριμένου θέματος, προσωπικά πιστεύω ότι η οπτική επικοινωνία προσθέτει ακόμα ένα στρώμα κατανόησης του ζητήματος από το κοινό λόγω της αμεσότητας αλλά και του φαινομενικού ρεαλισμού που διακατέχει το συγκεκριμένο μέσω. Ως Κυριάκος, η φωτογραφία είναι το κύριο μέσω που χρησιμοποιώ για να διευρύνω την αντίληψη μου και τες γνώσεις μου για θέματα που με απασχολούν και μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Τι παρατήρησες μέσα από αυτή την καταγραφή;

Μέσω του συγκεκριμένου πρότζεκτ, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με νέους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, να αφουγκραστώ (έστω για λίγες ώρες) και να επικοινωνήσω τες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.Ήταν αρκετά συνεργάσιμοι και ανοιχτοί να εξιστορήσουν και να μοιραστούν μαζί μας αλλά και με το κοινό τα θετικά και τα αρνητικά που αντιμετωπίζουν σαν νέοι αγρότες.

Θα ασχοληθείς με κάτι παρόμοιο στο μέλλον;

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι αρκετά ψηλά στην ατζέντα μου, και είναι κάτι που θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο μιας και στο νησί μας η οπτική επικοινωνία τέτοιων θεμάτων είναι μηδαμινή. Για το μέλλον ετοιμάζω ένα αρκετά μακροχρόνιο πρότζεκτ για την νεκρά ζώνη και τις επιπτώσεις της σε τοπογραφικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, ξανά μέσα από τα μάτια της νεολαίας.

Φωτογραφίες: ©Κυριάκος Χ’Ηλία

+ Διάρκεια Έκθεσης: 26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2020 στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6, Λεμεσός. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00 & 15:00 – 19:00, Σάββατο 10:00 – 14:00. Είσοδος Ελεύθερη. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των φωτογραφιών θα δοθεί ως εισφορά στους Φίλους της Γης Κύπρου.Επικοινωνία:http://www.centreforphotography6x6.com.T: +357 25354810,

To Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 19, στη Λεμεσό (παράλληλος Ανεξαρτησίας) και υπηρετεί την τέχνη της φωτογραφίας μέσα από τακτικές εκθέσεις, σεμινάρια, μαθήματα, και ποιοτικές εκτυπώσεις.

Στην έκθεση θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19. Θα γίνεται δεκτός περιορισμένος αριθμός ατόμων βάσει του διατάγματος ανά τετραγωνικά μέτρα και μόνον κατόπιν κράτησης στο τηλέφωνο 25-347042. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μαρία Στάθη: Art Seen

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου/Φωτογραφία : Ελένη Παπαδοπούλου Μια νέα γκαλερί ετοιμάζεται να ανοίξει τις ...

Έκθεση φωτογραφίας Μιχάλη Κούλουμου

Τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Μιχαήλ Κούλουμου με τίτλο «Από την Πάφο στα Ιεροσόλυμα. ...

Έκθεση φοιτητών Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Τα προγράμματα Γραφική Επικοινωνία, Εφαρμοσμένα Πολυμέσα, και Καλές Τέχνες, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζουν στις ...

Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2016

Στις 13 Ιουλίου ξεκινά ο φετινός Μαραθώνιος Θερινών Προβολών στον κινηματογράφο Κωνστάντια, στη Λευκωσία.  ...

Καταρρέει ο Άγιος Ιάκωβος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ειδικοί του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας (Nicosia Master Plan) επιθεωρούν ...

Ρωσόφωνη παραγωγή στην ΕΘΑΛ – το ρεπερτόριο της νέας σεζόν

Ανακοινώνοντας το ρεπερτόριό της για τη νέα θεατρική σεζόν, η ΕΘΑΛ γνωστοποίησε και την ...

X