Μπιενάλε Βενετίας: 4 Χρυσά Λιοντάρια σε πρόσφατα χαμένους επιμελητές

Τέσσερις τιμητικούς μεταθανάτιους Χρυσούς Λέοντες θα απονείμουν οι διοργανωτές της Μπιενάλε Βενετίας σε ισάριθμους διευθυντές του θεσμού οι οποίοι απεβίωσαν τον τελευταίο χρόνο, οι δυο μάλιστα εξαιτίας του Covid 19.

Οι τιμώμενοι εκλιπόντες, ο Okwui Enwezor, ο Germano Celant, ο Mauricio Calvesi και ο Vittorio Galvetti, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην Μπιενάλε και όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης «και για τους τέσσερις η Μπιενάλε ήταν ένα εργαστήριο όπου εξέφρασαν την αυθεντική και ονειροπόλα κριτική τους σκέψη η οποία ατένιζε το μέλλον».

Ο γεννημένος στη Νιγηρία Okwui Enwezor οργάνωσε την Μπιενάλε της Βενετίας το 2015 και ήταν ο πρώτος Αφρικανός διευθυντής στην ιστορία του θεσμού. Εκτός από την Μπιενάλε της Βενετίας ήταν – εκτός των άλλων – καλλιτεχνικός διευθυντής στη Documenta 11 (1998–2002) ενώ οργάνωσε τη 2η Μπιενάλε του Γιοχάνεσμπουργκ (1996–1997), τη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Σεβίλλης (2006), την 7η Μπιενάλε Gwanju στη Νότια Κορέα (2008) καθώς και την Τριενάλε Σύγχρονης Τέχνης το 2012 στο Παλέ ντε Τόκιο του Παρισιού. Πέθανε τον Μάρτιο του 2019 σε ηλικία μόλις 55 ετών.

Ο άμεσα συνδεδεμένος με το κίνημα της Arte Povera (καθώς ήταν ο συντάκτης του μανιφέστου της, «Notes for a Guerilla» το 1967) ιστορικός τέχνης Germano Celant ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στην Μπιενάλε του 1997, το 1988 ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής επιμελητή Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης ενώ το 1993 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Prada. Επίσης το 2004 οργάνωσε τη μεγάλη έκθεση «Τέχνη και Αρχιτεκτονική» στη Γένοβα. Πέθανε τον περασμένο Απρίλιο, εξ αιτίας του Covid 19, σε ηλικία 79 ετών.

O επίσης ιστορικός τέχνης Maurizio Calvesi είχε υπό την εποπτεία του το εικαστικό τμήμα της Μπιενάλε Βενετίας το 1984 και το 1986. Από το 1992 έως το 2001 κατείχε τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Καλλιτεχνικής και Ιστορικής Κληρονομιάς στο Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από το 1993 έως το 2000, χρημάτισε διευθυντής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza. Πέθανε πριν από έναν μήνα (25 Ιουλίου 2020) σε ηλικία 92 ετών.

O αρχιτέκτονας Vittorio Gegotti (επιμελητής στην Μπιενάλε το 1974 και 1975) έχει στο ενεργητικό του τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρκελώνης, το Πολιτιστικό Κέντρο Belem στη Λισαβόνα, το Teatro Arcimboldi στο Μιλάνο αλλά και το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Πέθανε τον περασμένο Μάρτιο από επιπλοκές του κορονοϊού.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, στο κεντρικό περίπτερο της Μπιενάλε, εκεί που θα λειτουργεί ήδη το μεγάλο αφιέρωμα «Ανήσυχες Μούσες: Η Μπιενάλε Συναντά την Ιστορία», μια έκθεση που διατρέχει τα 125 χρόνια του θεσμού και ανθολογεί τις σημαντικότερες στιγμές του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

You May Also Like

Ισραήλ: Νεαροί ανακάλυψαν σπάνια χρυσά νομίσματα

Νέοι που συμμετείχαν σε αρχαιολογική ανασκαφή στο κεντρικό Ισραήλ ανακάλυψαν 425 χρυσά νομίσματα που ...

DIY Cyprus | ανοιχτή πρόσκληση από την IsNotGallery

Να δημιουργήσουν έργα που «μιλούν» για την σημερινή δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ...

Οι Βλάκες είναι παντού στον κόσμο του Άι Ουέιουεϊ

Τις συνθήκες φυλάκισής του στις αρχές του 2011 αναπαριστά στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού Dumbass ...

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου από την UNESCO

Το Λευκαρίτικο κέντημα, τα τσιατιστά, οι δαντέλες διάφορων περιοχών της Κύπρου, η τέχνη της ...

Τα βρετανικά μουσεία δε συμφωνούν με το Brexit

Η έκθεση με τα έργα του κλασικού Ισπανού ζωγράφου, Χοσέ ντε Ριβέρα (Jose’ de ...

Ανοικτή πρόσκληση για το πρόγραμμα CONTESTED DESIRES

Ο Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ξαρκής που διοργανώνει τα τελευταία επτά χρόνια το Φεστιβάλ ...

X