«Redesign Fashion Thematic Exhibition» από το Δώστου Chance

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα κακώς κείμενα στον χώρο της μόδας, το Δώστου Chance διοργανώνει την έκθεση «Redesign Fashion Thematic Exhibition» στις 11-13 / 17-20 Σεπτεμβρίου στην Καλαβασό. 

Μέσω της βιωματικής μάθησης, η έκθεση επιδιώκει να δώσει μια κριτική ματιά στις συνέπειες της μόδας, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το περιβάλλον.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας του 2020 «Reimagine Fashion» και έχει επίσης επιλεχθεί για επιχορήγηση από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλίες Νέων».

Fashion Awareness Festival

Η βιομηχανία της μόδας κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις αιτίες ύπαρξης της σύγχρονης δουλείας, μετά τη βιομηχανία του σεξ. Ανήλικα παιδιά, γυναίκες και άνδρες από αναπτυσσόμενες χώρες, και όχι μόνο, εργάζονται σε συνθήκες ανθυγιεινές, χωρίς μέτρα ασφαλείας, με εξαντλητικά ωράρια και μισθούς φτώχειας. Αποτελεί επίσης τη δεύτερη αιτία μόλυνσης του περιβάλλοντος, μετά το πετρέλαιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, το Δώστου Chance δημιούργησε το Fashion Awareness Festival που πραγματοποιήθηκε στις 19 με 21 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με το Fashion Revolution Cyprus, το NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας) και τον Δήμο Λευκωσίας, με υποστηρικτές τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου.

Το Δώστου Chance είναι μια κοινωνική επιχείρηση που προσφέρει μια ποικιλία ρούχων που βασίζονται στον συνειδητό σχεδιασμό και στο ηθικό εμπόριο. Το περιβαλλοντικό του έργο βασίζεται στην πρακτική της επαναχρησιμοποίησης, η οποία είναι μια δράση που επεκτείνει τη ζωή ενός προϊόντος και τη διατηρεί μακριά από το σύστημα αποβλήτων, μειώνοντας τη ρύπανση και προωθώντας την κυκλική οικονομία.

Μέρη της έκθεσης

H έκθεση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, με live βίντεο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Μπαίνοντας στον χώρο υποδοχής θα υπάρχουν δύο μεγάλα πανό που θα εξηγούν τον ορισμό της γρήγορης μόδας (fast fashion) και της βιώσιμης μόδας (Slow and Sustainable Fashion).

  • 1ο δωμάτιο – Fast Fashion Exhibition: Μέσω φωτογραφιών, βίντεο και ντοκιμαντέρ θα παρουσιάζονται ο κύκλος ζωής του ρούχου και οι κρυφές πραγματικότητες στη βιομηχανία της μόδας, αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, τη μόλυνση του πλανήτη, την εξασφάλιση και την κατάχρηση των πρώτων υλών, το πλαίσιο στις χώρες παραγωγής κ.λπ.
  • 2ο δωμάτιο – Art And Costume Exhibition: Εικαστική έκθεση με θεματική την επαναχρησιμοποίηση Upcycling, όπου θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οι διάφορες μορφές τέχνης με βάση τα είδη ρουχισμού.
  • 3o κεντρικό δωμάτιο – Slow Fashion Exhibition: Παρουσίαση εναλλακτικών δράσεων όπως: εκδηλώσεις ανταλλαγής ρουχισμού, vintage shops, μεταχειρισμένων ρούχων και κοινωνικές επιχειρήσεις Κύπριων σχεδιαστών, τοπικές πρωτοβουλίες, εργαστήρια και σχολές επαναχρησιμοποίησης. Επίσης, θα παρουσιαστούν εναλλακτικές λύσεις σε πρώτες ύλες, βιβλία, περιοδικά όπως και εργαστήρια σχετικά με τη βιώσιμη μόδα. Τοίχος αλληλεπίδρασης: Θα ζητείται από τον επισκέπτη να συμμετάσχει σε διαδραστικές δραστηριότητες και θα δίνονται πρακτικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.

+ Είσοδος Δωρεάν/ 1η Εβδομάδα έκθεσης Ημερομηνίες : 11-13 Σεπτεμβρίου
Ωράριο: 16:00 – 22:00/Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Καλαβασού (Πλατεία Καλαβασού)

You May Also Like

Ρεσιτάλ Πιάνου του Luke Jones στο The Shoe Factory

Με αφοσίωση στην προβολή ορισμένων από των πιο σπάνιων νεαρών ταλέντων της διεθνούς μουσικής ...

Ο Γιώργος γίνεται “Άστεγος για μια μέρα” κι εμείς συλλέγουμε τρόφιμα

Ο πολυχώρος “Κόσμος Χωρίς Σύνορα” και ο Γιώργος.X ανακοινώνουν τη δράση ‘Άστεγος για μια ...

“Physical Landscape” | Federica Dauri

Η Biennale Larnaca και το Tina Agency σας προσκαλούν σε μια μοναδική παράσταση με ...

Συναυλία τζαζ μουσικής στον Δελίκηπο

Η ισχύς εν τη ενώσει: τρεις δραστήριοι και εκλεκτικοί πολιτιστικοί φορείς, τo Γερμανικό Ινστιτούτο ...

Εικόνες από την έναρξη του Φεστιβάλ Κύπρια

Με μια γιορτή των παραστατικών τεχνών σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίας Χαράκη και συνεπιμέλεια ...

Collector’s Room | Σχέδια και γλυπτά από την Chiaki Kamikawa

Η καλλιτέχνης Chiaki Kamikawa παρουσιάζει την τελευταία της συλλογή από σχέδια και γλυπτά κάτω ...

X