Redesign Fashion Thematic Exhibition από το Δώστου Chance

Το Δώστου Chance διοργανώνει την εκπαιδευτική και θεματική έκθεση Redesign Fashion Thematic Exhibition, τον Σεπτέμβριο στην Καλαβασό. 

Η βιομηχανία της μόδας κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως στις αιτίες ύπαρξης της σύγχρονης δουλείας, μετά τη βιομηχανία του σεξ. Ανήλικα παιδιά, γυναίκες και άνδρες από αναπτυσσόμενες χώρες και όχι μόνο, εργάζονται υπό βλαβερές για την υγεία τους συνθήκες, χωρίς μέτρα ασφαλείας, με εξαντλητικά ωράρια, λαμβάνοντας μισθούς φτώχειας.

Επίσης η βιομηχανία της μόδας είναι στη 2η θέση παγκοσμίως στις αιτίες που μολύνουν το περιβάλλον, μετά το πετρέλαιο. Ένα ρούχο για να κατασκευαστεί, περνά από πολλά στάδια. Σε όλα αυτά, εμπλέκονται σοβαρές πηγές ρύπανσης όπως φυτοφάρμακα, τεράστιες ποσότητες νερού για την καλλιέργεια, πλύση, βαφή και επεξεργασία των πρώτων υλών για να μετατραπούν εντέλει σε ύφασμα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω, δημιουργήσαμε το Fashion Awareness Festival που έλαβε χώρα στις 19 με 21 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με το Fashion Revolution Cyprus, το NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας) και τον Δήμο Λευκωσίας, με υποστηρικτές τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου.

Στόχος μας είναι να δώσουμε συνέχεια στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη δημιουργία οικολογικής νοοτροπίας. Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής έκθεσης θα εμβαθύνουμε περισσοτερο στο θέμα, προβάλλοντας τα κακώς έχοντα της βιομηχανίας της μόδας. Κυρίως όμως, θα προωθήσουμε θετικά εγχειρήματα και θα υποστηρίξουμε έμπρακτα την κοινότητα εγχώριων σχεδιαστών, χειροτεχνών και καλλιτεχνών, που έχει δημιουργηθεί.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας του 2020 “Reimagine Fashion” και έχει επίσης επιλεχθεί για επιχορήγηση από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου στα πλαίσια του προγράμματος «Πρωτοβουλίες Νέων».

Η έκθεση στοχεύει μέσω της εκπαίδευσης, της δημιουργικότητας και της βιωματικής μάθησης, να δώσει μια κριτική ματιά στις συνέπειες της μόδας, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και σκοπεύει στη βελτίωση της συμπεριφοράς του επισκέπτη ως προς τη βιώσιμη μόδα.

Μέρη της έκθεσης:

Μπαίνοντας στο χώρο υποδοχής θα υπάρχουν 2 μεγάλα εισαγωγικά πανό που θα εξηγούν τον ορισμό της “γρήγορης μόδας” (fast fashion) και της “βιώσιμης μόδας” (slow and sustainable fashion).

1ο δωμάτιοFAST FASHION EXHIBITION: Μέσω φωτογραφιών, βίντεο και ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί ο κύκλος ζωής του ρούχου και οι κρυφές πραγματικότητες στη βιομηχανία της μόδας, αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, την μόλυνση του πλανήτη, την εξασφάλιση και την κατάχρηση των πρώτων υλών, το πλαίσιο στις χώρες παραγωγής κτλ.

2ο δωμάτιοART AND COSTUME EXHIBITION: Εικαστική έκθεση με θεματική την επαναχρησιμοποίηση (upcycling), όπου θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων διάφορες μορφές τέχνης με βάση τα είδη ρουχισμού.

3o (κεντρικό) δωμάτιοSLOW FASHION EXHIBITION: Παρουσίαση εναλλακτικών δράσεων όπως: εκδηλώσεις ανταλλαγής ρουχισμού, vintage shops και μεταχειρισμένα ρούχα, κοινωνικές επιχειρήσεις Κυπρίων σχεδιαστών, τοπικές πρωτοβουλίες, εργαστήρια και σχολές επαναχρησιμοποίησης. Επίσης θα παρουσιαστούν εναλλακτικές λύσεις σε πρώτες ύλες, βιβλία, περιοδικά όπως και εργαστήρια σχετικά με τη βιώσιμη μόδα. Θα υπάρχει επίσης ένας τοίχος αλληλεπίδρασης όπου θα ζητείται από τον επισκέπτη να συμμετάσχει σε διαδραστικές δραστηριότητες σχετικές με το πνεύμα της δράσης και θα δίνονται πρακτικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας ώστε να συμβάλουμε στη θετική αλλαγή που επιζητούμε.

H έκθεση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, με live βίντεο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, προσελκύοντας και ευαισθητοποιώντας περισσότερους πολίτες, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Κύπρου.

Κύρια αποστολή μας είναι η ευαισθητοποίηση. Ως καταναλωτές, η φωνή μας, αλλά κυρίως οι καταναλωτικές μας συνήθειες, έχουν την δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Το Δώστου Chance είναι ένα μια ιδέα που ξεκίνησε στην Λευκωσία ως vintage και second hand shop που στην πορεία εξελίχθηκε σε κίνημα ηθικής και οικολογικής κουλτούρας. Είναι μια κοινωνική επιχείρηση που προσφέρει μια ποικιλία ρούχων που βασίζονται στον συνειδητό σχεδιασμό και στο ηθικό εμπόριο. Το περιβαλλοντικό μας έργο βασίζεται στην πρακτική της επαναχρησιμοποίησης, η οποία είναι μια δράση που επεκτείνει τη ζωή ενός προϊόντος και την διατηρεί μακριά από το σύστημα αποβλήτων, μειώνοντας την ρύπανση και προωθώντας την κυκλική οικονομία.

Εmail: dostouchance@gmail.com / Τel.: +35799180549

Fashion Awareness Festival 2019

You May Also Like

Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης

Η συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών είναι κάτι συνηθισμένο αλλά η συνεργασία ενός εικαστικού με 60.000 ...

Διάλεξη με την εικαστικό και ανθρωπολόγο Ειρήνη Γκόνου

Το Τμήμα Τεχνών και το «Εργαστήριο Πολιτισμικών Σπουδών και Σύγχρονης Τέχνης»  του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ...

Λεβέντειος Πινακοθήκη: Διάλεξη της Τετάρτης – «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

Με την ευχή ότι σύντομα η πανδημία θα περιοριστεί, επιτρέποντάς μας να επιστρέψουμε στην ...

“Alice: Curiouser and Curiouser”, η νέα έκθεση του Μουσείου V&A στο Λονδίνο.

Η νέα έκθεση “Alice: Curiouser and Curiouser” που διοργανώνεται από το Μουσείο Καλών Τεχνών ...

Πέντε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Μαρκ Ρόθκο

Ο Μαρκ Ρόθκο ήταν Λετονός ζωγράφος. Ανήκε στο ρεύμα αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής αν και ...

Συναυλία με τους Bandini-Chiacchiaretta Duo

Το Bandini-Chiacchiaretta Duo θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του ...

X