Σε κίνδυνο τα θέατρα του Λονδίνου λόγω της πανδημίας

Η πολιτιστική ζωή στο Λονδίνο κάνει κάποια δειλά βήματα στη σκιά της πανδημίας. Το κοινό είναι ακόμη επιφυλακτικό για να επιστρέψει σε θέατρα και μουσεία. Πολλοί φοβούνται ότι θα πέσει οριστικά αυλαία σε πολλά θέατρα.

Μια βόλτα στους δρόμους και τα σοκάκια του Σόχο στο Λονδίνο είναι ενδεικτική. Επιγραφές παντού: «Κλειστόν μέχρι νεωτέρας» ή «Επιστρέφουμε σύντομα». Πόρτες θεάτρων ερμητικά κλειστές. Κλειστό και το θέατρο Σοντχάιμ που για 35 ολόκληρα χρόνια φιλοξενούσε το μιούζικαλ «Οι άθλιοι». Σταμάτησε αιφνιδιαστικά τον Μάρτιο εξαιτίας του κορονοϊού και δεν αναμένεται να ανοίξει πάλι σύντομα.

Το θέατρο επλήγη κατά τρόπο σχεδόν «υπαρξιακό» από την πανδημία. Ο τουρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος πλέον στο Λονδίνο και τα θέατρα προβληματίζονται με τους νέους κανόνες για αποστάσεις και τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να λειτουργήσουμε και πάλι όσο ισχύουν οι κανόνες φυσικής απόστασης» δηλώνει ο ιδιοκτήτης θεάτρου και μουσικός παραγωγός Κάμερον Μάκιντος. Τα οχτώ του θέατρα που φιλοξενούν τις τεράστιες επιτυχίες «Cats», «Το φάντασμα της όπερας» και «Χάμιλτον» θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το 2021.

Χιλιάδες απολυμένοι εργαζόμενοι

Ο συνάδελφός του, ο διάσημος συνθέτης Άντριου Λόυντ Γουέμπερ στο θέατρό του έχει δοκιμάσει διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: αντισηπτικά, θερμικές κάμερες, πόμολα που σκοτώνουν τον ιό. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στη Νότια Κορέα. Ο ιμπρεσάριος θέλει να αποδείξει στην κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις. «Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει φυσική απόσταση στο θέατρο» δήλωσε ο 72χρονος συνθέτης. «Ένα θέατρο πρέπει να είναι γεμάτο τουλάχιστον κατά 65% για να σου αποφέρει κάτι», συμπληρώνει.

Ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί τα αεροπλάνα είναι γεμάτα και όχι τα θέατρα. Στη βρετανική βιομηχανία θεάτρου απασχολούνται περίπου 300.000 άνθρωποι και σύμφωνα με το συνδικάτο Bectu, το 70% αυτών είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με το συνδικάτο χιλιάδες άνθρωποι απολύθηκαν, τόσο ελεύθεροι συνεργάτες όσο και μόνιμοι. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός Euronews, προβλέπουν αυλαία για πάντα στα θέατρα του δυτικού Λονδίνου.

Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος για θέατρα και μουσεία

Καλλιτέχνες όπως ο Σαμ Μέντες ή η Ολίβια Κόλμαν διοργάνωσαν ιδιωτικά εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα του πακέτου στήριξης της κυβέρνησης ύψους 1,73 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περίπου 300 θέατρα στο Λονδίνο, ανάμεσά τους το Εθνικό Θέατρο και το Shakespeare Globe ή εμβληματικά μουσεία, όπως η Tate Modern, συμμετέχουν καθημερινά σε μια δράση με την επωνυμία «προειδοποίηση στο κόκκινο» ανάβοντας ένα κόκκινο φως έξω από τα κτήρια και θέλοντας να επισημάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Τα μουσεία πάντως φαίνεται να έχουν λίγο καλύτερη τύχη και υπολογίζουν ότι υπάρχει επιστροφή των επισκεπτών κατά 50%. «Το μοντέλο λειτουργίας που ακολουθούμε προβλέπει ότι το 50% των εσόδων θα είναι ίδια έσοδα», δηλώνει ο Γκάμπριελ Φινάλντι, επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Όπως συμπληρώνει όμως, μακροπρόθεσμα κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό από την πώληση των εισιτηρίων και από το πωλητήριο του μουσείου. Παρόμοια είναι και η άποψη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χαρτνγουίγκ Φίσερ. Το μουσείο παίρνει μόνο 40% κρατική επιχορήγηση, ωστόσο επιμένει ότι η δωρεάν είσοδος θα πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί.

Πηγή: LiFO με πληροφορίες από Deutsche Welle

You May Also Like

«Όραμα και Δημιουργία» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου Τις παράλληλες διαδρομές ενός ανθρώπου και ...

Στην 13η Κουατριενάλε Πράγας η Κύπρος

Για τη φετινή Κουατριενάλε Σκηνογραφίας της Πράγας, η τελετή έναρξης της οποίας θα πραγματοποιηθεί ...

alt σημαίνει περάστε

Ενα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους όπου η υποβολή των ταινιών, η προβολή αλλά και ...

Φωτογραφίες της Μέριλιν σε έκθεση στην Πολωνία

Στις 6 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην Πολωνία μια έκθεση με φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε, τις ...

Η Dani Strips και ο Τάσος –Tasmar- Μαραγκός στο 1ο EYEKON COMIC CON

Στις 26 & 27 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο EYEKON COMIC CON την ...

«Ελέφαντας στο δωμάτιο»: Ημερολόγιο σκέψεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας

«Πέντε άνθρωποι καθηλωμένοι σε καρέκλες, χωρίς σωματική επαφή, έχουν μόνο τις λέξεις τους για ...

X