Βανδαλισμός γλυπτού σε γαλλικό παρεκκλήσι

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ακούσια καταστροφή ενός αγάλματος σε ιταλικό μουσείο, ένα ακόμη γλυπτό καταστράφηκε, αυτή τη φορά στη Γαλλία και όχι από προσπάθεια φωτογράφησης αλλά από εσκεμμένη ενέργεια διαφωνούντων με την απεικόνιση του συγκεκριμένου προσώπου.

Πρόκειται για το άγαλμα της Μαρίας της Μαγδαληνής στο απόμερο παρεκκλήσι του Saint-Pilon στη Νοτιοανατολική Γαλλία, έργο άγνωστου καλλιτέχνη, στο οποίο η κορυφαία (αλλά και αμφιλεγόμενη) αυτή μορφή της Καινής Διαθήκης απεικονίζεται με μόνο ένδυμα τα μακριά μαλλιά της ενώ πλαισιώνεται από δυο αγγέλους που φαίνεται σα να την συνοδεύουν προς τον ουρανό. Οι άγνωστοι δράστες αφού γκρέμισαν το έργο από βάθρο του, άφησαν ένα σημείωμα στο οποίο ανέφεραν πως «μια μεγάλη αγία όπως η Μαρία η Μαγδαληνή δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται με αυτόν τον τρόπο».

Η περιοχή έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την λατρεία της «αγαπημένης μαθήτριας του Ιησού» καθώς στο κοντινό Saint-Baume λέγεται ότι βρίσκεται ο τάφος της. Σύμφωνα με έναν προβηγκιανό θρύλο, η Μαρία η Μαγδαληνή, μαζί με τον Λάζαρο της Βηθανίας, τον Μαξιμίνο (έναν από τους «εβδομήκοντα μαθητές») και μερικούς άλλους συντρόφους τους, διέσχισαν την Μεσόγειο με μια βάρκα χωρίς πηδάλιο και πανί για να φτάσουν στο σημείο που σήμερα ονομάζεται Saintes Marie de la Mer, κοντά στην Αρλ. Η Μαρία η Μαγδαληνή αποσύρθηκε στα βουνά του Saint-Baume, λέει ο θρύλος, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ένα σπήλαιο.

Όπως αναφέρει η Art Newspaper, o Patrick-Marie Bozo, δομινικανός μοναχός στην αδελφότητα του Saint-Baume, μιλώντας σε τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο χαρακτήρισε πολύ βίαιη την ενέργεια και πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται τις όποιες διαφωνίες για την συγκεκριμένη απεικόνιση «αλλά τέτοιες πράξεις είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτές».

Οι αρχές της περιοχής διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το γλυπτό το οποίο εγκαταστάθηκε πριν από πέντε χρόνια στο συγκεκριμένο παρεκκλήσι, ήταν γύψινο αλλά σύντομα επρόκειτο να αντικατασταθεί από μια μαρμάρινη εκδοχή του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

You May Also Like

Πλατφόρμα Μονοδράματος Κυπρίων Δημιουργών

Στις 25 Μαΐου σηκώνει αυλαία η πρώτη Πλατφόρμα Μονοδράματος Κύπριων Δημιουργών, ένας νέος θεσμός ...

Άννα Κουππάνου | «Το βιβλίο μου μιλά για εκείνους που δεν έχουν φωνές»

Η Άννα Κουππάνου απέσπασε το βραβείο λογοτεχνίας για μεγάλα παιδιά ή έφηβους στα φετινά ...

Τέχνη από την Ανατολική Γερμανία

Δύο εκθέσεις στην Γερμανία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ένα “κλειστό, πικρό κεφάλαιο” της επανενωμένης ...

Δωρεάν είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 18 Απριλίου

Δωρεάν είσοδο σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα έχουν οι επισκέπτες στις 18 Απριλίου, ...

UPDATED: To ρεπερτόριο του «Θέατρο Ένα» για τη σεζόν 2014-15

Tο ρεπερτόριό του για τη θεατρική περίοδο 2014-2015 ανακοίνωσε το Θέατρο Ένα, με έδρα ...

X