Υλοποίηση τοιχογραφίας «ELEMENTS»

Το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού έχει προκαλέσει η τοιχογραφία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης (mural artist) Ανατόλιο Σπυρλίδης (Royal Venom) σε κτίριο στην κοινότητα της Χλώρακας στην Πάφο, ελκύοντας τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους λάτρεις του Street Art Graffiti και γενικά των Τεχνών.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας Νέων ANTAMOSIS, με τη στήριξη του Σχεδίου ReCOVer20 του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας. Τον συντονισμό του έργου εκ μέρους της Ομάδας ANTAMOSIS είχε η Δήμητρα Σωκράτους.

Η τοιχογραφία φέρει τίτλο «ELEMENTS: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή» και για τη δημιουργία της αξιοποιήθηκαν μικτές τεχνικές τοιχογραφίας (σε επιφάνεια 4×6 τ.μ.), με έμφαση στο αφαιρετικό, γραφικά στοιχεία, τέχνη του δρόμου και καλλιγραφία/ καλλιγκράφιτι. Στον κεντρικό κύκλο αναγράφεται καλλιγραφικά η λέξη «art» ενώ στους υπόλοιπους ομόκεντρους κύκλους αναγράφονται οι λέξεις «know-dream-thrive | passion-inspiration-energy-truth-freedom | harmony-metamorphosis-unity».

Προσδοκία της εν λόγω δράσης της Ομάδας ANTAMOSIS είναι να μυήσει το κοινό στην τέχνη της μνημειώδους τοιχογραφίας και την τεχνική της καλλιγραφίας, προωθώντας την ως σημαντικό μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας το οποίο ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση στον δημόσιο χώρο εν μέσω πανδημίας.

Ο δημιουργός της τοιχογραφίας, Ανατόλιο Σπυρλίδης, έλαβε Πτυχίο Art Design and Technology στο Πανεπιστήμιο του Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ασχολείται με την τέχνη της τοιχογραφίας για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και με την καλλιγραφία τα τελευταία πέντε χρόνια. Συμμετείχε σε τοπικές και διεθνείς δράσεις, επιδεικνύοντας ένα ιδιαίτερα πλούσιο και καταξιωμένο πορτφόλιο. Το 2019 συμμετείχε στο ‘International Graffiti Mural Event Meeting of Styles’ στην Πριστίνα (Κόσοβο), και ως καλλιτέχνης καλλιγραφίας/ καλλιγκράφιτι συνεργάστηκε με τα ελληνικά streetwear brand KushComa και Vertigo Athens.

Ο Ανατόλιο Σπυρλίδης στα τέλη του 2020 θα συντονίσει σεμινάριο Καλλιγκράφιτι για το Deutsche Pop – Köln στο Βερολίνο (Γερμανία) ενώ τον Απρίλιο του 2021 θα συμμετέχει ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης στο 7th Cyprus International Tattoo Convention (Κύπρος). Το 2021 αναμένεται να συμμετάσχει στο International Street Art Festival ‘Urban Morphogenesis Graffiti’ στο Καζάν στη Ρωσία, δημιουργώντας έργο τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας σε πολυόροφο κτίριο της πόλης στο χρονικό πλαίσιο ενός μηνός.

Το πρόγραμμα για παιδιά και νέους «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας ANTAMOSIS, στο οποίο εντάσσεται η συγκεκριμένη δράση, προωθεί την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση και τη δυναμική διαχείριση των αρνητικών συνεπειών και προκλήσεων της πανδημίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια από την εμψυχώτρια Δήμητρα Σωκράτους, εργαστήρια κινούμενου σχεδίου από τον animator-γραφίστα Μάριο Ματθαίου, όπως και μια δράση δημιουργίας βοτανόκηπου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου στη Χλώρακα.

Η ακριβής διεύθυνση του σημείου δημιουργίας της τοιχογραφίας είναι: Οδός Ζήνα Κάνθερ 33, 8221 Χλώρακα, Πάφος. Η πρόσβαση είναι εύκολη και το κοινό μπορεί να επισκεφθεί και να φωτογραφηθεί στο σημείο οποιαδήποτε ώρα.

Για ενημέρωση γύρω από τις δράσεις της ομάδας ANTAMOSIS μπορείτε να επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα στο Facebook.

You May Also Like

Amy Stephens στην γκαλερί Art Seen

Η Art Seen παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Amy Stephens στην Κύπρο, στην ...

14ο Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου

Σε τρεις ξεχωριστούς χώρους διοργανώνεται η φετινή 14η έκδοση του φεστιβάλ, που αγαπά τις ...

«Επίθεση» σε έργο του Μαρκ Ρόθκο, στην Tate Modern

Με την υποψία εγκληματικής ενέργειας συνελήφθη την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ο Βλαντιμίρ Ούμανετς. Πρόκειται ...

Πράσινο φως για την επέκταση του μουσείου Πράδο

Η πολυαναμενόμενη επέκταση του Μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη, σε σχεδιασμό του Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν ...

Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» (2021‐2025) από το ΥΠΠΑΝ

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν ότι έχουν αναρτήσει ...

Κύπριος φωτογράφος προκρίνεται στον μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο

O φωτογράφος Γιώργος Δουκανάρης έχει προκριθεί στο τελικό στάδιο του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας στον ...

X