Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού: Έναρξη με 2 κυπριακά ντοκιμαντέρ

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού (16-23/9) κάνει αρχή αυτή την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, με δύο κυπριακά ντοκιμαντέρ.

Το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, κάνει αρχή στις προβολές του την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. με δύο κυπριακά ντοκιμαντέρ: το “I, Tony” των Αργυρώ Νικολάου και Μάργκο Φιτούσι και το “And I Wish you a Happy Life”, του Αλέξανδρου Πισσούριου.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 16 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2020, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall), δίπλα στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού και θα τηρεί αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του COVID-19.

 

I, Tony.

 

And I Wish you a Happy Life

 

Αρχή με δύο κυπριακά ντοκιμαντέρ και μια περφόρμανς:

Το “I,Tony” των Αργυρώ Νικολάου και Μάργκο Φιτούσι, ακολουθεί τον περιζήτητο φωτογράφο μόδας Τόνυ Μουσσουλίδη, όταν στα 85 του χρόνια ονειρεύεται να φτιάξει μια χολιγουντιανή ταινία για τη ζωή του. Όταν όμως δυο σκηνοθέτιδες του δίνουν την ευκαιρία να αναπαραστήσει τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του μπροστά στην κάμερα -συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογράφισης με τον Andy Warhol και μιας συνάντησης με τον John Huston- δύο κινηματογραφικές ιδεολογίες συγκρούονται κι ένα φαινομενικά απλό ντοκιμαντέρ μεταβάλλεται σε μελέτη της ανθρώπινης ανάγκης για αναγνώριση. Παράλληλα με την προβολή του “I, Tony”, το Τhe Island Club παρουσιάζει την έκθεση 13 Φωτογραφίες του Τόνυ Μουσσουλίδη, η οποία ανοίγει στις 16 Σεπτεμβρίου (12:00 – 19:00).

Στο “And I Wish you a Happy Life”, ο Αλέξανδρος Πισσούριος σκιαγραφεί τον χωρισμό των γονιών του σε προχωρημένη ηλικία. Με τη χρήση κλασικού φιλμ Super 16mm, στο ιδιαίτερο τοπίο ενός αγροκτήματος στο Νικητάρι, το ντοκιμαντέρ είναι οργανωμένο γύρω από την ανάγνωση της επιστολής χωρισμού όπου ο πατέρας του σκηνοθέτη εξηγεί τους λόγους της απόφασής του καταλήγοντας σε μερικές αφοπλιστικές σκέψεις γύρω από τις έννοιες του χρόνου, του έρωτα και της εσωτερικής ολοκλήρωσης.

Οι σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ θα είναι παρόν στις προβολές και θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με το κοινό.

Mετά από τις προβολές των ντοκιμαντέρ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ζωντανή οπτικοακουστική περφόρμανς από τη Μαρία Σπίβακ. Πρόκειται για μια δεκαπεντάλεπτη ηχητική-οπτική συνομιλία μεταξύ του θρυλικού ηλεκτρονικού σάμπλερ MPC με αποσπάσματα από τo αριστουργηματικό εθνογραφικό ντοκιμαντέρ Seasons of the Year (1975) του αρμένιου σκηνοθέτη Artavazd Peleshyan. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με DJ session με τον Σωφρόνη Σωφρονίου, έξω από τον Χαρουπόμυλο Λανίτη.

 

Μαρία Σπίβακ

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

https://www.filmfestival.com.cy/2020-screenings

Πληροφορίες Εισιτηρίων:

Λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19 το ταμείο θα λειτουργεί έως μία ώρα πριν από την έναρξη των προβολών. Το κοινό θα πρέπει να αγοράζει τα εισιτήριά του από το ταμείο του φεστιβάλ κατά τις ώρες λειτουργίας του. Δεν θα προσφέρονται εισιτήρια στην είσοδο.

Ώρες ταμείου (Στο φουαγιέ του φεστιβάλ, Χαρουπόμυλος Λανίτη)

Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 15:00, 18:00 – 19:00

Σαββατοκύριακο: 10:00 – 15:00, 16:00 – 17:00

Το ταμείο θα λειτουργεί από την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου.

Τιμή Εισιτηρίου (ανά ταινία): €5

Μέτρα Προστασίας:

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που έχουν επιβληθεί. Φέτος θα προσφέρονται λιγότερες θέσεις ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση εντός της αίθουσας, η οποία διαθέτει επαρκή και συστηματικό αερισμό μέσα από το σύγχρονο σύστημα κλιματισμού της. Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο των θεατών από την κινηματογραφική αίθουσα θα είναι υποχρεωτική, ενώ όταν οι θεατές είναι καθήμενοι την ώρα της προβολής δεν είναι υποχρεωτικό να φοράνε τη μάσκα. Περισσότερα για τα μέτρα προστασίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ εδώ.

Επικοινωνία:

Tηλέφωνο: 99-517910

E-mail: lemesosdocs@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.filmfestival.com.cy

Instagram | Facebook @lemesosdocfest

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού στηρίζει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη.

 

You May Also Like

«Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Την άρρηκτη σχέση του Πενταδακτύλου με την πόλη της Λευκωσίας φωτίζει η περιοδική έκθεση ...

Χριστουγεννιάτικη συναυλία Δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου

Γιορτινό αέρα θα έχει η επόμενη συναυλία της δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου  η ...

«Ο Έβρος απέναντι» των Θανάση Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα

Η κωμωδία του καταξιωμένου συγγραφικού διδύμου Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα «Ο Έβρος απέναντι», ...

Η Ούτε Λέμπερ συναντά τη Μάρλεν Ντίτ στο Ριάλτο

Ραντεβού με τη Μάρλεν Ντίτριχ, τη θρυλική μορφή του σινεμά και της μουσικής, δίνει ...

ΚΥΠΡΙΑ 2013 | ΘΕΑΤΡΟ | «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο»

Μια σύγχρονη παρουσίαση του γνωστού έργου του Σαίξπηρ παρουσιάζει στα Κύπρια ο Θεατρικός Οργανισμός ...

9ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης

«Χορογραφώντας το πέρασμα από το κοντινό χθες στο σήμερα της Λεμεσού» είναι το θέμα ...

X