Ο εικαστικός Κυριάκος Θεοχάρους ξεκίνησε να φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένες και μη προστατευτικές μάσκες σε διάφορα σημεία της πόλης από την αρχή της πανδημίας τις οποίες αναρτούσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο ίνσταγκραμ. Του ζητήσαμε να σχολιάσει το φαινόμενο….

Ιστοριοοικονομικοπολιτικοπολιτισμικοκοινωνικη οντότητα έννοια της μάσκας. Αχ ξανθούλι Ξανθούλη!

Βάση νόμου σήμερα επιλέγουμε τη μάσκα μας φορώντας ήδη τη μάσκα μας, “οι παραβάτες  θα τιμωρούνται με πρόστιμο”. 

Οι μάσκες στα σουπερμάρκετ της γερμανικής αλυσίδας και του άλλου στα βόρεια προάστια της Λευκωσίας υστερούν σε επιλογές. Υπάρχουν μόνο αυτές της υποτιθέμενης μιας χρήσης και η άλλη η άσπρη που κολλά στο πρόσωπο που “δεν μπορείς να αναπνεύσεις”.

Στο παρκινγκ μια μάσκα κρέμεται σαν τάμα  μαζί με σταυρουδάκια και πλαστικοποιημένες εικόνες του Ιωάννη του Πρόδρομου αγίων στα μεσαία καθρεφτάκια αυτοκινήτων. “46,2°C απειλείται το ρεκόρ”. Στους πόσους πεθαίνει ο υιός; Η φανουρόπιτα θέλει στους 180 για 50 λεπτά. Συν δυο θρανία διά τρία για μια χρονιά.

Τα εξάμηνα μαθήματα από την τηλεόραση για την απόσταση δυο μέτρων, τους τρόπους χρήσης της μάσκας και την απολύμανση των κουπεπιών, δεν έγιναν ακόμη κατανοητά από τον γενικό πληθυσμό. 

“Η μάσκα είναι μιας χρήσης και δεν ανακυκλώνεται.” Στη τάφρο ένας σκύλος κατάπιε μια μάσκα. Η μάσκα δεν χωνεύεται.  

Μόνο αν είσαι ευαίσθητος σε πιάνει ο τρόμος ότι όλες αυτές οι μάσκες γίνονται σκουπίδια που πρέπει να απορροφηθούν από τον πλανήτη.  Έξω από τα σουπερμάρκετ, δρόμο, πεζοδρόμιο, δίπλα από τον κάλαθο υπάρχουν παρατημένες μάσκες στο έλεος της φύσης. Στην εξερεύνηση μου έβγαλε ένα βίντεο με μάσκες που καταλήγουν στις παράλιες του Χονγκ Κονγκ, “μοιάζει με δημοσιεύσεις που έχετε αλληλεπιδράσει”. 

Δεν ήταν διαφορετικός ο τρόπος ζωής μας πριν την επιβολή της μάσκας. Πάντα φορούσαμε τη μάσκα, τη μάσκα της ευγένειας, του καθωσπρεπισμού, του έξυπνου, της υπεκφυγής, της στεναχώριας, της πόζας. Ένα hot story είναι αρκετό για να υπάρξεις. Στέλνεις και συ ένα από τα προτεινόμενα emoji και  συνυπάρχεις και εσύ. “Το χάσμα μεταξύ του φαίνεστε και του είναι εγκυμονεί κινδύνους.” όχι;

“όχι στη μάσκα” πανό σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το προπερασμένο Σάββατο έξω από το προεδρικό. Κράμα  “λαιμητομημένων” ατόμων. Αυτά συμβαίνουν  με τον αντίχειρα να χαϊδεύει το παγκοσμιοποιημένο insta frame size. Ο αντιτακτός αντίχειρας είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των πρωτευόντων.

“Ένας κομπλεξικός υπάλληλος τράπεζας και λάτρης των καρτούν, βρίσκει μια μαγική μάσκα που τον μεταμορφώνει σε ένα αστείο φρικιό με μαγικές ικανότητες” Η δύναμη της  μάσκας κινεί τα πάντα, διαμορφώνει γνώμες,  ανεβάζει στη δόξα, πετάει στα αζήτητα, ξεγέλα. Με τη μάσκα κερδίζεις μια παράταση ζωής στην εξουσία! Αλλά ευτυχώς “η μάσκα μου σε προστατεύει, η μάσκα σου με προστατεύει” χρήσιμη για την επίτευξη του σκοπού που είναι κατασκευασμένη!

“είστε εκτεθειμένος κύριε” κάνεις μπούλινγκ, θα προσθέσω περιεχόμενο, τις παρατημένες μάσκες. #abandonedmask #abandonedmaskofcyprus 

Πολλοί παρόμοιοι λογαριασμοί. Σκουπίδια, στρώματα, ομπρέλες, καρέκλες, τράπουλες, γάντια, ναρκωτικά. Τόνοι πληροφοριών γίνονται κιλομπάιτ αχρηστών σκουπιδιών. Μια καταγραφή, δεν έχει σημασία ο φωτισμός και η γωνία λήψης. Ούτε “υψηλό” ούτε “ωραίο”.

Ωραία η καραντίνα. Δεν βλέπαμε όλους αυτούς με τις μάσκες. Δεν μπορεί να τους ξεβγάλει κάποιο κύμα στο Χονγκ Κονγκ;

Με τη μάσκα όμως φαίνονται μόνο τα μάτια. Και λένε πως “τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής”. Shit! Πόσες φορές κοιτάμε τον άλλο στα μάτια;

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χάρις Παπαδήμα: «Συνομιλία» με το έργο του Καββαδία

Η Χάρις Παπαδήμα παρουσιάζει την νέα της ζωγραφική δουλειά με 16 έργα και ακόμη ...

Λίντα ΜακΚάρτνεϋ: Οι φωτογραφίες της στον τόπο που «γεννήθηκαν» οι Beatles

Με την αναδρομική έκθεση “Linda McCartney Retrospective” το Εθνικό Μουσείο του Λίβερπουλ τιμά τη ...

Η δημιουργική πλευρά του εγκλεισμού για τα μέλη της ΦΕΚ Πάφου

Η δημιουργική πλευρά των μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου- Τμήμα Πάφου συνεχίστηκε και στην ...

Ιαπωνικό βλέμμα στην Κύπρο

Τα μαντάλα, που στα σανσκριτικά σημαίνουν “κύκλος”, αποτελούν σύμβολα του ινδουισμού και του βουδισμού ...

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης Κριστιάν Μπολτάνσκι σε ηλικία 76 ετών

Φωτογράφος, γλύπτης και σκηνοθέτης, έγινε γνωστός από τις εγκαταστάσεις του που συνδυάζουν άγχος, συναισθήματα ...

11 έργα του Πικάσο θα πωληθούν από τον MGM Resorts

Ο όμιλος MGM Resorts, που δραστηριοποιείται στους τομείς της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας σχεδιάζει να ...

X