Το Ευρωπαϊκό βραβείο κινηματογράφου LUX αλλάζει μορφή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου δημιουργούν ένα νέο πανευρωπαϊκό βραβείο κοινού.

Η τρέχουσα κρίση υγείας δημιουργεί πρωτόγνωρες προκλήσεις στη βιομηχανία του κινηματογράφου, και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων εργάζονται σκληρά για να αναδυθούν από αυτήν ισχυρότεροι από ποτέ, μαζί. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα νέα δεδομένα το βραβείο LUX προσαρμόζεται γρήγορα στη νέα πραγματικότητα. Έχοντας δημιουργήσει ένα VoD aggregator για παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα των βραβευμένων ταινιών σε όλη την Ευρώπη και διοργανώνοντας μια σειρά συνομιλιών με επαγγελματίες του κινηματογράφου μαζί με την Cineuropa ώπου συζητήθηκε η κατάσταση στον κλάδο (δείτε εδώ) , το βραβείο που δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από 13 χρόνια παρουσίασε τη νέα του μορφή στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Κοινοβουλίου, Sabine Verheyen, παρουσίασε την νέα εκδοχή του βραβείου LUX – το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, ένα «Νέο, πραγματικά πανευρωπαϊκό βραβείο κοινού» το οποίο, στο εξής, θα παρουσιαστεί από κοινού και από τα δύο θεσμικά όργανα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas. Ο στόχος του βραβείου παραμένει ο ίδιος: η προβολή των ταινιών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημόσιου διαλόγου, παράλληλα υποστηρίζοντας την διανομή τους με υποτιτλισμό των ταινιών σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. «Ήταν πάντα ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ τομέων που μερικές φορές χρησιμοποιούν διαφορετικές γλώσσες», δήλωσε η Verheyen για το βραβείο, το οποίο, από τώρα και στο εξής, θα μπορεί να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία ταινιών.

Στη νέα μορφή θα δείτε πέντε ταινίες να ανταγωνίζονται για το βραβείο, αντί για τις συνηθισμένες τρεις. Ωστόσο, λόγω του αντίκτυπου του COVID-19 στην αγορά της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ο αριθμός των ταινιών κατά την υποψηφιότητα για το βραβείο σε αυτή την πρώτη έκδοση θα διαμορφωθεί στα τρία, μια εξαίρεση στον κανόνα. Οι ταινίες θα επιλεγούν από μια ομάδα επαγγελματιών που προέρχονται από την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία, εγκεκριμένη από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι τώρα, μόνο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τις ταινίες που κέρδισαν, αλλά με τη νέα μορφή, ο νικητής θα επιλεγεί βάσει των ψήφων τόσο των ευρωβουλευτών όσο και του κοινού (το καθένα αντιπροσωπεύει το 50%). «Θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι μέρος του βραβείου», δήλωσε η Verheyen.

Μετά την παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών του βραβείου, ανακοινώθηκε επίσης το νέο ημερολόγιο και το χρονοδιάγραμμα. Η επόμενη στάση θα είναι το Ρέικιαβικ στις 12 Δεκεμβρίου, όπου οι τρεις υποψήφιες ταινίες θα παρουσιαστούν στην τελετή της EFA. Μετά, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, η φάση “Watch and Vote” και ψηφοφορία” θα ξεδιπλωθεί, όπου το κοινό σε όλη την Ευρώπη θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις επιλεγμένες ταινίες σε οποιαδήποτε διαθέσιμη προβολή (φεστιβάλ, θεατρική κυκλοφορία, VoD κ.λπ.) και να ψηφίσει διαδικτυακά κατατάσσοντας τις ταινίες σε κλίμακα από ένα έως πέντε. Αυτή η περίοδος θα περιλαμβάνει τις προβολές των ημερών κοινού LUX, που διοργανώνονται από τα θεσμικά όργανα και τους εταίρους της ΕΕ, καθώς και ταυτόχρονες προβολές και τον εσωτερικό διαγωνισμό εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι ευρωβουλευτές θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις ταινίες και να ψηφίζουν. Τέλος, ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 28 Απριλίου κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία των συνεργατών του κινηματογράφου και των συνεργατών του βραβείου.

You May Also Like

Καζαντζάκης: «Γλυτόσαμε από το Nobel για εφέτο»

Φορτωμένος με τη ρετσινιά του άθεου, του κομμουνιστή και του μηδενιστή, μεταξύ άλλων, ο ...

Αναβάλλεται η παραγωγή με τη Ντενίση

Αναμνηστική η πιο πάνω φωτογραφία: με την Μιμή Ντενίση στο μέσο, τον τέως διευθυντή ...

Stelios Bi-Communal Award για Σατιρικό Θέατρο & Lefkosia Belediye Tiyatrosu

Της Παναγιώτας Καυκαρίδη Θέατρο Βγείτε στο φως Όσοι μπορείτε να συναντηθείτε Όσοι μπορείτε να ...

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Νικόλα Οικονόμου

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου Κύπριου πιανίστα, συνθέτη και στοχαστή, το ντοκιμαντέρ ...

Ακούστε το νέο single των MGMT

Νέο single κυκλοφόρησαν το Σάββατο (20/4), με αφορμή την Record Store Day, οι MGMT. ...

Ελεύθερη πρόσβαση αναγνωστών που “μένουν σπίτι” σε 1,4 εκατομμύρια βιβλία

Αντιμετωπίζοντας τη συνεχιζόμενη κρίση του κορωνοϊού και τη δυσκολία να γεμίζουμε δημιουργικά τον χρόνο ...

X