Βιβλίο: «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» από την Ομάδα Antamosis

Ένα παιδί-πρόσφυγας μοιράζεται το βίωμα, τις πραγματικότητες, τις ανάγκες και τις προκλήσεις του, κατά το γεμάτο περιπέτειες και διλήμματα «ταξίδι» εγκατάλειψης της χώρας καταγωγής του, για να φτάσει τελικά σε μια νέα, ασφαλή χώρα που θα το υποδεχτεί και θα το φιλοξενήσει. Η δύσκολη αυτή εμπειρία μετακίνησης αντιπαραβάλλεται με την απομόνωση, τη στατικότητα, τη μονοτονία και την κοινωνική αποστασιοποίηση που επέφερε η πανδημία.

Η έκδοση περιλαμβάνει προφορικές και γραπτές αφηγήσεις 50 περίπου παιδιών, εφήβων και νέων από την Κύπρο, την Ευρώπη και προσφύγων από τη Συρία, οι οποίες προέκυψαν μέσα από τρεις σειρές πέντε διαδοχικών θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων με τίτλο «Φύγαμε-ήρθαμε: Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη», υπό τον συντονισμό της εμψυχώτριας Δήμητρας Σωκράτους (Ιούλιος 2020, Χλώρακα, Πάφος).

Το πολυπολιτισμικό, βιωματικό και δημιουργικό αυτό συναπάντημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» της Ομάδας ANTAMOSIS, με τη στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου – Σχέδιο ReCOVer20.

 

 

Στα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια αξιοποιήθηκαν παραμύθια, αληθινές ιστορίες, άρθρα εφημερίδων, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, έργα τέχνης, κινούμενα σχέδια, βίντεο και άλλο πολυτροπικό υλικό, ώστε οι συμμετέχοντες να εκφραστούν και να αναστοχαστούν γύρω από ιστορίες μετακινήσεων-εγκλεισμού και γύρω από τα δικαιώματά τους.

Οι φωνές των συμμετεχόντων σμίγουν πίσω από τη μάσκα ενός πολυφωνικού αφηγητή που μοιράζεται το «οδοιπορικό» του, το οποίο ξεδιπλώνεται μέσα από τις εξής ενότητες: «Εγκαταλείπω το σπίτι μου», «Η βαλίτσα μου», «Εμπρός στη φουσκωτή βάρκα», «Άνθρωποι στη βάρκα», «Στον προσφυγικό καταυλισμό», «Στο νέο μου σπίτι, στη νέα μου χώρα», «Εγκλεισμός στο σπίτι», «Τι είναι ‘σπίτι’;» και «Το σπίτι των ονείρων μου».

Η εμψυχώτρια των εργαστηρίων κι επιμελήτρια της έκδοσης, Δήμητρα Σωκράτους, πραγματοποίησε σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής. Έλαβε τα Μεταπτυχιακά ‘Drama and Theatre in Education’ και ‘Arts and Culture Management’. Είναι εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έλαβε βραβεία και διακρίσεις για το ακαδημαϊκό, κοινωνικοπολιτιστικό, εθελοντικό και λογοτεχνικό της έργο, σε Κύπρο κι Ελλάδα. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου ‘Νεολαία και Πολιτισμός’ του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και συν-Συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Είναι Νεαρή Πρέσβειρα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο.

Οι «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» καταφέρνουν να μυήσουν, με ιδιαίτερη τρυφερότητα κι ευαισθησία, τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, στις πολυδιάστατες πτυχές του ταξιδιού του παιδιού-πρόσφυγα, του εγκλεισμού κατά την πανδημία και στο όνειρο για ένα «σπίτι».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προλογικό σημείωμα η κοινωνιολόγος Ραφαέλλα Πενταρά (ΜΑ Σπουδές Φύλου), η εν λόγω έκδοση «γεννά την ελπίδα, τις πανανθρώπινες αξίες, τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση και την αγάπη, έμπρακτα. Γιατί σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής κι αν βρεθούμε, ας μη λησμονήσουμε πως, πριν κρίνουμε κάποιον, θα πρέπει πρώτα ‘να περπατήσουμε ένα φεγγάρι δρόμο μέσα στα δικά του παπούτσια’, να δούμε μέσα από τα δικά του μάτια».

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας ANTAMOSIS, με σκοπό την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση, τη διαχείριση των συνεπειών και προκλήσεων της πανδημίας, την αλληλοκατανόηση και την επαναδραστηριοποίηση παιδιών και νέων, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι ακόλουθες δράσεις: (α) εργαστήρια κινούμενου σχεδίου για παιδιά και νέους με τον animator-γραφίστα Μάριο Ματθαίου (β) δημιουργία βοτανόκηπου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου Χλώρακας και (γ) τοιχογραφία «ELEMENTS: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή», από τον Ανατόλιο Σπυρλίδη (Royal Venom) σε κτίριο, με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την έντυπη έκδοση «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» (ISBN 978-9925-7726-0-5, περιορισμένος αριθμός αντιτύπων) μπορείτε να αποταθείτε στο τηλέφωνο (+357) 96 21 99 21 ή στο dsocratous@hotmail.com ή να στείλετε μήνυμα στην ομώνυμη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/antamosis/

You May Also Like

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2014

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού ...

Η «Νήσος Σαχαλίνη» του Τσέχοφ στην ελληνική γλώσσα

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το οδοιπορικό «Νήσος Σαχαλίνη» του μεγάλου ...

Εικονικές περιηγήσεις σε εμβληματικά κτίρια του Φρανκ Λόιντ Ράιτ

Κτίρια που έχει σχεδιάζει ο θρυλικός Αμερικανός αρχιτέκτονας, Φρανκ Λόιντ Ράιτ άνοιξαν για εικονικές ...

Ψηφιδωτό από τον 4ο π.Χ. αιώνα αποκαλύφθηκε στο Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας

Ψηφιδωτό δάπεδο, από τον 4ο π.X. αιώνα, που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 32η

Γράφει ο Σάιμον Μπαχτσελί /Δημοσιογράφος 12 Απριλίου 2020 Συνήθως με παίρνει ο ύπνος ακούγοντας ...

Μουσικό Φεστιβάλ Άβατον στις 6-8 Ιουνίου

Η τέταρτη έκδοση του Φεστιβάλ Μουσικής Άβατον πραγματοποιείται από τις 6 μέχρι τις 8 ...

X