Αδημοσίευτα ιστορικά κείμενα του Νικολό Μακιαβέλι βρέθηκαν στη Φλωρεντία

Η Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας παρουσίασε γραπτά κείμενα του πολιτικού φιλοσόφου Νικολό Μακιαβέλι, άγνωστα μέχρι στιγμής, που ρίχνουν φως στο έργο του συγγραφέα του «Ηγεμόνα».

Ήταν μια συνηθισμένη δουλειά ενός βιβλιοθηκάριου που μετατράπηκε σε κυνήγι θησαυρού… Με αφορμή την απογραφή των παλαιών χειρόγραφων της Εθνικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Φλωρεντίας, ο Daniele Conti, υπεύθυνος για την ανακάλυψη, βρήκε μια σειρά από αποσπάσματα που αποδίδονται στον Νικολά Μακιαβέλι, τα οποία δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ.

Τα χειρόγραφα παρουσιάστηκαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας από τον διευθυντή Luca Bellingeri, τον επικεφαλής αρχαίων χειρογράφων David Speranzi, δυο ειδικούς επί του Μακιαβέλι, τους Francesco Bausi και Michele Ciliberto αλλά και τον Daniele Conti.

«Ζούμε σε μια μοναδική χώρα του κόσμου, με μια πολιτιστική κληρονομιά τόσο πλούσια που συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τόσο απίστευτες ανακαλύψεις», σχολίασε ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δραστηριοτήτων και Τουρισμού, Dario Franceschini.

Πορτρέτο του Νικολό Μακιαβέλι (1469-1527), Stefano Ussi (1822-1901).

Stefano Bianchetti/Getty

Ιστορικές σημειώσεις: Η μάχη του Marignano, η δολοφονία του Καίσαρα Βοργία.

Τα πολύτιμα αποσπάσματα βρίσκονταν καλά κρυμμένα στα αρχεία της βιβλιοθήκης. Γραμμένα μεταξύ 1497 και 1515, όταν ο Μακιαβέλι ήταν γραμματέας της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας, αυτές οι ανέκδοτες σελίδες συσχετίζουν σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Ιταλίας, αλλά και ευρωπαϊκές διαμάχες, όπως η Μάχη του Marignano (1515), στη διάρκεια της οποίας ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α’ και οι Βενετοί, σύμμαχοι των Γάλλων, πολέμησαν ενάντια στους Ελβετούς μισθοφόρους.

Επίσης υπάρχουν σημειώσεις για τον θάνατο του Καίσαρα Βοργία, βασικού χαρακτήρα του κεφαλαίου VII στο «Prince» [Ο Ηγεμόνας], την μεγαλύτερη πολιτική πραγματεία του Μακιαβέλι. Στο συγκεκριμένο χειρόγραφο, ο Μακιαβέλι παρουσιάζει ένα λαμπερό πορτρέτο του Δούκα του Βαλεντίνου, μοντέλο του τυράννου, του οποίου την ευφυΐα εξαίρει όσο και την σκληρότητά του.

Στις 8 Οκτωβρίου, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra αποκάλυψε τρία κείμενα από αυτά τα χειρόγραφα. Το ένα αφορά στο θάνατο του Καίσαρα Βοργία και το άλλο τον Δούκα του Μιλάνου και Μαρκήσιο της Μάντοβας, Φραγκίσκο Γκοντζάγκα. Το τρίτο είναι ένα κείμενο αφιερωμένο στον Λαυρέντιο των Μεδίκων, μέλλοντα Δούκα του Ουρμπίνο και πρώην Λόρδο της Φλωρεντίας.

Ιστορικά αποσπάσματα του Μακιαβέλι βρέθηκαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας.

National Central Library of Florence

Το χειρόγραφο που βρήκε ο εγγονός του Μακιαβέλι  

Πώς κατέληξαν όμως τα συγκεκριμένα γραπτά, στη βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας; Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Corriere della Sera, Paolo Di Stefano, στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, ο Giuliano de Ricci, εγγονός του Μακιαβέλι, είχε αναλάβει να τακτοποιήσει τις στοίβες γραπτών του παππού του. Ο καρπός του μόχθου του φυλασσόταν σε ένα σύνθετο χειρόγραφο, γνωστό ως Apografo Ricci, το οποίο απέκτησε η Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας.

Μόνο αυτό, εμπλουτισμένο με 1.500 παλαιότερα έργα, δεν είχε ποτέ κατηγοριοποιηθεί ολόκληρο. Δεν ήταν παρά το 2019 όταν έλαβε χώρα ολοκληρωμένη απογραφή. Αυτή η μεγάλη απογραφή είχε ήδη οδηγήσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, στην ανακάλυψη ενός μέχρι πρότινος άγνωστου χειρόγραφου με την υπογραφή του ιστορικού, φιλοσόφου και πολιτικού Φραντσέσκο Γκουιτσαρντίνι. Κάπως έτσι ήρθε στο φως και το χειρόγραφο που «συνέθεσε» ο εγγονός του Μακιαβέλι, με τα τρία κομμάτια του.

«Η ανακάλυψη αυτών των τριών εντελώς άγνωστων κειμένων του Μακιαβέλι επιβεβαιώνει πως η συστηματική απογραφή της κληρονομιάς των ιταλικών κρατικών βιβλιοθηκών θα αποκαλύψει την ύπαρξη ανεκτίμητων θησαυρών», είπε η Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας.

Ο άνθρωπος που τα ανακάλυψε, Daniele Conti, πιστεύει πως αυτά τα έγγραφα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φιλολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ο Νικολά Μακιαβέλι χρησιμοποιούσε τις καθημερινές σημειώσεις του για τρέχοντα γεγονότα προκειμένου να συγγράφει τα πιο εξειδικευμένα πολιτικά έργα του. Κάτι σαν ημερολόγιο του φιλοσοφικού έργου του.

Πηγή: LiFO

You May Also Like

Κηδεία Πολύκαρπου Γεωρκάτζη

Η φωτογραφία αυτή είναι από την κηδεία του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη στις 17.03.1970. Το φέρετρο ...

Η Ιστορία της Εργασίας και η βιομηχανική ευρωπαϊκή κληρονομιά στο νέο αφιέρωμα της Europeana

Ο εργασιακός κόσμος στις μέρες μας είναι κατά μεγάλο βαθμό προϊόν των εξελίξεων, ζυμώσεων ...

Δωροδοκίες και διαφθορά στη βενετοκρατούμενη Κύπρο

Ένα ιδιωτικό αρχείο ενός γενικού προνοητή της Κύπρου, των χρόνων της βενετικής κυριαρχίας και ...

Εορτασμός της επετείου συμπλήρωσης 1.600 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Βενετίας

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας συμμετέχει στους εορτασμούς της επετείου των 1.600 χρόνων από ...

Συμπόσιο: Εθνικισμός, τέχνη και αμφισβήτηση

Ένα ακαδημαϊκό συμπόσιο εις μνήμην του Καίσαρα Μαυράτσα διοργανώνουν το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών ...

Εγκατάσταση με αναφορές στην «πράσινη γραμμή» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα

Τα Θεωρήματα, η έκθεση-θεσμός της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Hellas, μέλος της Διεθνούς Ένωσης ...

X