Αφιέρωμα στη Δημοκρατία στο περιοδικό “Καιροί της Κύπρου”

Σελίδες από την έκδοση της 12ης Αυγούστου 1960, του περιοδικού “Καιροί της Κύπρου”(Times of Cyprus) με αφορμή τη σημερινή 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα στην αγγλική Times of Cyprus κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 30.5.1955.Πρώτος ιδιοκτήτης της εφημερίδας ήταν ο Βρετανός δημοσιογράφος Dominic James More O’Ferrall που υπέβαλε αίτηση για έγκριση έκδοσης της εφημερίδας στις 5.4.1955.Ο Ferrall πήρε την έγκριση από τις βρετανικές αρχές στις 8.4.1955 αλλά δεν προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας γιατί πώλησε τον τίτλο της στον επίσης Βρετανό δημοσιογράφο Charles Foley που έφθασε στο μεταξύ στο νησί με σκοπό την έκδοση της αγγλόφωνης εφημερίδας, τον Μάιο του 1955.Ο Foley υπεβαλε νέα αίτηση για έκδοση της εφημερίδας στις 6.9.1955 και η έγκριση δόθηκε τρεις μέρες αργότερα, ενώ η εφημερίδα κυκλοφορούσε κανονικά από τις 30 Μαΐου.Εκδότης της εφημερίδας ήταν η εταιρεία Times Publications Ltd με κύριους μέτοχους τον Charles Foley και τη σύζυγο του.Βασικά στελέχη της εφημερίδας ήταν ο D.J.M O’Ferrall (managing editor), ο Manning Blackwood(news editor), o Michael Davidson, ο David Eliades και η Iris Russell.

Στις 8.4.1957 η εταιρεία Times Publications Ltd, υπέβαλε αίτηση για έκδοση δεκαπενθήμερου περιοδικού με τον ίδιο τίτλο στην αγγλική, ελληνική και τουρκική.Η σχετική έγκριση δόθηκε στις 8.4.1957 και το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε στις 15.6.1957.

Το περιοδικό τελικά εκδιδόταν μόνο στην ελληνική.Υπεύθυνος ύλης και διευθυντής συντάξεως του περιοδικού ήταν ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου, γνωστό στέλεχος του ΑΚΕΛ και έμπειρος δημοσιογράφος που δούλεψε αρκετά χρόνια στον Νέο Δημοκράτη και φυλακίστηκε από τη βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση.

Το περιοδικό απετέλεσε εκδοτικό γεγονός της εποχής του και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.Είχε εκλεκτό επιτελείο δημοσιογράφων (Μαρούλα Βιολάρη, Λεωνίδας Μαλένης, Σπύρος Παπαγεωργίου) και συνεργατών καθώς και λογοτεχνική επιτροπή από τους Κύπρο Χρυσάνθη, Ανδρέα Χριστοφίδη, Χρύσανθο Κυπριανού, Γεώργιο Προδρόμου, Γιώργο Ζαφείρη. Με το περιοδικό συνεργάστηκαν επίσης ο Κώστας Μόντης, ο Μενέλαος Χριστοδούλου, ο Νέαρχος Κληρίδης καθώς και ἄλλοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες της εποχής εκείνης. Διακρινόταν για τη σοβαρή δημοσιογραφική του εργασία, για την αγωνιστική του αρθρογραφία που υποστήριζε τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, για τις επιστημονικές, λογοτεχνικές, καλλιτεχνικές και λαογραφικές του στήλες.

Συνέχισε με επιτυχία την έκδοση του μέχρι τις 30.11.1959.Στο τεύχος της ημερομηνίας αυτής το οποίο στην ουσία είναι το τελευταίο της αγωνιστικής πρώτης περιόδου του περιοδικού, δημοσιεύονται οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου με βάση τισ οποίες η Κύπρος απέκτησε την κολοβωμένη ανεξαρτησία της.

Αργότερα το περιοδικό συνέχισε την έκδοση του με κάποιες δυσκολίες, άλλοτε δεκαπενθήμερο, άλλοτε μηνιαίο και εβδομαδιαίο, μέχρι το 1965, οπότε ο διευθυντής του Μιλτιάδης Χριστοδούλου διορίστηκε από τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο ως διευθυντής του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών.

Το περιοδικό είχε 60 με 80 σελίδες, ήταν μαυρόασπρο με έγχρωμο εξώφυλλο.

*Πληροφορίες από την Polignosi-Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Κυπριακό Μουσικό Εργαστήρι του 1973

Άγνωστες πτυχές του πρώτου, και τελευταίου, Κυπριακού Μουσικού Εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε το 1973 στη ...

Ο μινιμαλιστής Ellsworth Kelly

Μου αρέσει η σιωπή, έλεγε ο Ellsworth Kelly. Και πράγματι η ζωγραφική του εκπέμπει ...

Ραπ στο δημοτικό με τον Julio

Τα παιδιά της τάξης ΣΤ2 του Λανίτειου Δημοτικού σχολείου είχαν την χαρά να γνωρίσουν ...

15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού τον Σεπτέμβριο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού ανακοινώνει ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα διέπουν ...

«Με τον τρόπο του Φοίβου Σταυρίδη» | Ημερίδα μνήμης και τιμής

Μια ημερίδα μνήμης και τιμής στον Φοίβο Σταυρίδη, ο οποίος έφυγε αναπάντεχα από τη ...

ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ | Η Σαντάλ Άκερμαν και η ανατρεπτική «Ζαν Ντελμάν»

Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου | @despichri Πρωτοπόρα σκηνοθέτιδα του πειραματικού κινηματογράφου, ανατρεπτική στις φιλμικές ...

X