Ακαδημία Αντιλήψεων 2020 από το Ε.ΚΑ.ΤΕ

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (E.KA.TE.) παρουσιάζει με υπερηφάνεια την 3η έκδοση της Ακαδημίας Αντιλήψεων 2020, ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, διαρκείας δύο εβδομάδων, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ήχο και την Αφή. Η ακαδημία φέτος ξεκινά την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 9 π.μ., στο ανακαινισμένο οίκημα του Ε.ΚΑ.ΤΕ και συνεχίζει ως τις 24 Οκτωβρίου με εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις. Στόχος μας είναι να προκαλέσουμε και να διευρύνουμε την αντίληψη μας του τι εστί σώμα και περιβάλλον και παράλληλα να αναπτύξουμε ένα σώμα δουλειάς το οποίο εξερευνά την αναμεταξύ σχέση και αλληλοσύνδεσή τους.

Θα βελτιώσουμε την ηχητική αντίληψή μας, θα διερευνήσουμε την πηγή και τη φυσικότητα του ήχου και θα δοκιμάσουμε τη δύναμη της φωνής και της μουσικής για να ενώσουμε τα ηχητικά μας σώματα. Θα προχωρήσουμε σε ένα εσωτερικό ταξίδι για να βρούμε φυσική υποστήριξη για τις φωνές μας, να εμβαθύνουμε την ηχητική επίγνωση και τις ανοιχτές ευαισθησίες μας. Αυτή η πρακτική ωστόσο θα γίνει για να πάει από τη βαθιά πηγή προς τα έξω, να συντονιστεί με τον κόσμο, να τραγουδήσει τον χρόνο που ζούμε. Ένα σημαντικό ερώτημα που θέτουμε στον εαυτό μας είναι εάν μπορούμε να βρούμε τρόπους για να θεραπεύσουμε το τραυματισμένο κοινωνικό σώμα μέσα από το άγγιγμα του ήχου.

Το Perceiving Academy 2020 Sound and Touch περιλαμβάνει ένα εντατικό εργαστήριο 5 ημερών από την Κυπρία καλλιτέχνη Λία Χαράκη και ένα εργαστήριο με τον Michael Reiley McDermott από το Deep Listening Institute (DLI) της Pauline Oliveros, καθώς και διαλέξεις από τον φιλόσοφο Φράνκο «Μπίφο» Μπεράρντι, τον Ισλανδό καλλιτέχνης Ράγκναρ Kjartansson, την ανεξάρτητη ερευνήτρια Κατερίνα Νικητίνα, συζητήσεις, προβολές ταινιών, αναγνώσεις και εξερεύνηση γύρω από τη Λευκωσία.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί χρόνος και υποστήριξη για να αναπτύξουν τις ιδέες τους, οι οποίες αναδύονται κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας ή προέρχονται από την καλλιτεχνική τους πρακτική. Ορισμένες εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό καθώς και διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Εβδομάδα 1

12.10 Δευτέρα – 17.10 Σάββατο:

Κυρίως εργαστήριο – Λία Χαράκη – Voicing the Personal to Touch the Universal

Ένα εργαστήριο σε τρία μέρη- το IntuNition, το Repetitive Poetry και το Onion.

Οι συμμετέχοντες συναντιούνται στη δεξαμενή σκέψης για ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών.

Επιμέλεια Maria Stepkina

14.10 Τετάρτη:

Διαλογισμός συντονισμού από τον Michael Reiley McDermott του Deep Listening Institute (DLI) της Pauline Oliveros.

Περιήγηση στην εντός των τειχών Λευκωσία με τον ανθρωπολόγο Γιάννη Παπαδάκη.

16.10 Παρασκευή

17: 00—19: 00 – Διαδικτυακή διάλεξη της Κατερίνας Νικητίνα «Σκοτεινή, φρικτή, μη ανθρώπινη: Μερικές νότες της μη ανθρώπινης πλευράς της ανθρώπινης φωνής» – ανοιχτό για το κοινό μέσω συνδέσμου Zoom.

Εβδομάδα 2

Η δεύτερη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη ιδεών, στην παρουσίαση των εμπειριών και των αποτελεσμάτων του Perceiving Academy, καθώς και σε συναυλία, διαλέξεις και ομιλίες από σύγχρονους φιλόσοφους και καλλιτέχνες.

19.10 Δευτέρα

15: 00—16: 30 Διαδικτυακή συζήτηση με τον καλλιτέχνη Ragnar Kjartansson– ανοιχτό για το κοινό μέσω συνδέσμου Zoom.

20.10 Τρίτη

18: 00—19: 30 Διαδικτυακή διάλεξη του Franco ‘Bifo’ Berardi – ανοιχτό για το κοινό μέσω συνδέσμου Zoom.

21.10 Τετάρτη

Αυθόρμητη συναυλία Ήχου Ενοποίησης. Επιμέλεια: Ilina Chervonnaya και Κατερίνα Νεοφυτιδου- ανοιχτό για το κοινό.

23.10 Παρασκευή

15: 00–18: 00 Qigong – Ο τονος της καρδιας και οι Εσωτερικές Αισθήσεις (HeartBeat Taichi).

Αυτή το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών χρηματοδοτείται ευγενικά από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ekatek@cytanet.com.cy

Το πρόγραμμα για το Perceiving Academy 2020 Sound and Touch έχει αναπτυχθεί από την επιμελήτρια Maria Stepkina μαζί με τους καλλιτέχνες Katerina Neofytidou και Ilina Chervonnaya.

Συμμετέχοντες: Dagmar Glausnitzer, Kestrel Leah, Michael Dignam, Giorgos Kevrekidis, Pola Hadjipapa, Benedict Seymour, Rebecca Efstathiou, Claire Nichols, Ilina Chervonnaya, Katerina Neofytidou, Maria Stepkina

Συντελεστές: Franko ‘Bifo’ Berardi, Λία Χαράκη, Ragnar Kjartansson, Katerina Nikitina, Michael Reiley McDermott, Γιάννης Παπαδάκης, Vasilios Firippis, Maria Stepkina, Ilina Chervonnaya, Κατερίνα Νεοφυτίδου.

Σχετικά με την Ακαδημία Αντιλήψεων

Η Ακαδημία Αντιλήψεων Κύπρου έχει σαν αρχικούς δημιουργούς τον Eric Ellingsen και Lynn Peemoeller και αφετηρία της το Institut f + r Raumexperimente του Olafur Ellianson σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Η Ακαδημία στοχεύει στη δημιουργία δημοκρατικών και δίκαιων εναλλακτικών λύσεων σε συστήματα μάθησης και πρακτικές τέχνης.

You May Also Like

«Αιδοίων μονόλογοι» μέσα από οκτώ τέχνες

Οκτώ γυναίκες καλλιτέχνες αποδίδουν έναν από τους οκτώ μονόλογους του βραβευμένου θεατρικού έργου της ...

Το «Μεγάλο Κανάλι» του Μονέ έσπασε κάθε ρεκόρ σε δημοπρασία του Sotheby’s

Το έργο του Κλοντ Μονέ «Το μεγάλο κανάλι στη Σάντα Μαρία Ντέλα Σαλούτε, βγήκε ...

Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη Δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με ανακοίνωση ημ. 25 Απριλίου 2016 ...

Μια δεύτερη Τζοκόντα…

Κάθε άλλο παρά απλό αντίτυπο του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι η ...

Ο Scott Mead φωτογραφίζει πάνω απ’τα σύννεφα

Ο Αμερικανός φωτογράφος Scott Mead που ζει στο Λονδίνο, ταξιδεύει συχνά για επαγγελματικούς λόγους ...

Οι Τζιχαντιστές ναρκοθέτησαν την αρχαία Παλμύρα

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν τοποθετήσει νάρκες και βόμβες στην αρχαία πόλη της ...

X