Αναδρομική Έκθεση Νίτσας Χατζηγεωργίου

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη παρουσιάζει αναδρομική έκθεση μίας από τις σημαντικότερες γυναίκες ζωγράφους της Κύπρου, της Νίτσας Χατζηγεωργίου.

Η έκθεση, σε επιμέλεια Νάτιας Αναξαγόρου και Μαρίζας Παρτζίλη εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου 2020. Στην παρουσίαση αυτή επιχειρείται μία ολοκληρωμένη καταγραφή του έργου της ζωγράφου από την δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Η Νίτσα Χατζηγεωργίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με υποτροφία (1969-1974), δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Νίκος Νικολάου. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σημαντικές εκθέσεις στο εξωτερικό, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Ενδεικτικά αναφέρονται η Μπιενάλε Μασσαλίας, η Μπιενάλε Καΐρου, η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας και η EXPO92 στη Σεβίλλη. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, όπως και σε μουσεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στον δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης η Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, επιχειρεί με εισαγωγικό κείμενό της αναλυτική παρουσίαση της αισθητικής προσέγγισης και τεχνοτροπίας της καλλιτέχνιδος καθώς και των χαρακτηριστικών στοιχείων της φόρμας, του χρώματος και των εκφραστικών μέσων, τα οποία χρησιμοποιεί σε κάθε περίοδο της δουλειάς της ώστε να αποδώσει τις έννοιες και τα ζητήματα που την απασχολούν.

Οπως, χαρακτηριστικά, αναφέρει η Δρ. Νάτια Αναξαγόρου στο κείμενό της: « … στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη σμιλεύει την ευαισθησία της σε μια, ούτω καλούμενη «μοραλική», καίρια και άκρως απέριττη, χωρίς αχρείαστες εξάρσεις πρόσληψη του φωτός και πραγμάτευση του χρώματος. … Στο μεταιχμιακό πέρασμα από τη δεκαετία του 1980 σ’ αυτήν του 1990, ο αφαιρετικός, παραστατικός ρεαλισμός της Νίτσας Χατζηγεωργίου μεταπλάθεται, θεαματικά και αμετάκλητα σ’ έναν ελλειπτικό συμβολισμό, μέσα από τον οποίο αποκρυσταλλώνει εφεξής το δικό της πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο ύφος που διέπεται από μια εξπρεσιονιστική δυναμική, καθιερώνοντάς την ως μια από τις σημαντικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της κυπριακής τέχνης, ήδη από την προτελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας. … Οι υφές εντείνονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα στον 21ο αιώνα και αποκτούν χαράξεις κι εκδορές, σε αδρές και πλούσιες πινελιές, δημιουργώντας έτσι ένα ζωγραφικό ανάγλυφο, το οποίο συστηματικά εμπλουτίζεται με επικολλήσεις χαρτιού, υφάσματος, κεντήματος και δαντέλας που συνιστούν λειτουργικό μέρος του έργου της.»

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη

Στάθη Παπαδάκη, 3036, Λεμεσός (πάροδος Αγίου Ανδρέου, προέκταση της οδού Σαλαμίνος)

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 25-367700 / 99-312391

You May Also Like

3 years in Tokyo μέσα από τα sketchbook της Σιμώνης Φιλίππου

H εικονογράφος και χαράκτης Σιμώνη Φιλίππου ολοκλήρωσε φέτος τρία χρόνια έρευνας στην Ιαπωνία στο ...

Έργα μπατίκ από τον Κώστα Νεοφυτίδη

Στην τέχνη μπατίκ, μια παραδοσιακή μέθοδο βιοτεχνικής χειροτεχνίας στρέφει εκ νέου το ενδιαφέρον του ...

Θέατρο ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ: “The corporation”

Το Θέατρο ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2021 στο Ανοικτό Αμφιθέατρο Λυκείου Αραδίππου ...

Ανοίγουν ξανά τα Μουσεία Χαρακτικής σε Λευκωσία και Πλατανίστεια

Στις 2 και 3 Ιουνίου θα δεχθούν ξανά το κοινό τους τα Μουσεία Χαρακτικής ...

Εγκαινιάζεται στις 31 Ιουλίου το υποβρύχιο μουσείο MUSAN στην Αγία Νάπα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες στο νέο, μοναδικό στο είδος του, μουσείο της Αγίας ...

Ανοίγει η έκθεση με τα 219 έργα από την Αμμόχωστο

Η έκθεση με τίτλο «Ξαναγέννηση», που επρόκειτο να εγκαινιαστεί στις 14 Μαρτίου στο κτήριο ...

X