Αναδρομική Έκθεση Νίτσας Χατζηγεωργίου

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη παρουσιάζει αναδρομική έκθεση μίας από τις σημαντικότερες γυναίκες ζωγράφους της Κύπρου, της Νίτσας Χατζηγεωργίου.

Η έκθεση, σε επιμέλεια Νάτιας Αναξαγόρου και Μαρίζας Παρτζίλη εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου 2020. Στην παρουσίαση αυτή επιχειρείται μία ολοκληρωμένη καταγραφή του έργου της ζωγράφου από την δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Η Νίτσα Χατζηγεωργίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με υποτροφία (1969-1974), δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Νίκος Νικολάου. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σημαντικές εκθέσεις στο εξωτερικό, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Ενδεικτικά αναφέρονται η Μπιενάλε Μασσαλίας, η Μπιενάλε Καΐρου, η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας και η EXPO92 στη Σεβίλλη. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, όπως και σε μουσεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στον δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης η Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, επιχειρεί με εισαγωγικό κείμενό της αναλυτική παρουσίαση της αισθητικής προσέγγισης και τεχνοτροπίας της καλλιτέχνιδος καθώς και των χαρακτηριστικών στοιχείων της φόρμας, του χρώματος και των εκφραστικών μέσων, τα οποία χρησιμοποιεί σε κάθε περίοδο της δουλειάς της ώστε να αποδώσει τις έννοιες και τα ζητήματα που την απασχολούν.

Οπως, χαρακτηριστικά, αναφέρει η Δρ. Νάτια Αναξαγόρου στο κείμενό της: « … στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη σμιλεύει την ευαισθησία της σε μια, ούτω καλούμενη «μοραλική», καίρια και άκρως απέριττη, χωρίς αχρείαστες εξάρσεις πρόσληψη του φωτός και πραγμάτευση του χρώματος. … Στο μεταιχμιακό πέρασμα από τη δεκαετία του 1980 σ’ αυτήν του 1990, ο αφαιρετικός, παραστατικός ρεαλισμός της Νίτσας Χατζηγεωργίου μεταπλάθεται, θεαματικά και αμετάκλητα σ’ έναν ελλειπτικό συμβολισμό, μέσα από τον οποίο αποκρυσταλλώνει εφεξής το δικό της πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο ύφος που διέπεται από μια εξπρεσιονιστική δυναμική, καθιερώνοντάς την ως μια από τις σημαντικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της κυπριακής τέχνης, ήδη από την προτελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας. … Οι υφές εντείνονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα στον 21ο αιώνα και αποκτούν χαράξεις κι εκδορές, σε αδρές και πλούσιες πινελιές, δημιουργώντας έτσι ένα ζωγραφικό ανάγλυφο, το οποίο συστηματικά εμπλουτίζεται με επικολλήσεις χαρτιού, υφάσματος, κεντήματος και δαντέλας που συνιστούν λειτουργικό μέρος του έργου της.»

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη

Στάθη Παπαδάκη, 3036, Λεμεσός (πάροδος Αγίου Ανδρέου, προέκταση της οδού Σαλαμίνος)

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 25-367700 / 99-312391

You May Also Like

Λεόντιος Τουμπουρής: “Reconfiguring motions”

Το korai είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή ...

Το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι θα κλείσει για ανακαίνιση

Το Κέντρο Πομπιντού, ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά αξιοθέατα του Παρισιού όπου βρίσκεται μια ...

Εργαστήρι κινουμένων σχεδίων με τον Γιώργο Τσαγγάρη

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης του Σπύρου ...

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου τον Οκτώβριο

Η ένατη έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ISFFC) σηκώνει αυλαία στις ...

Fred Wesley: στην Κύπρο o τρομπονίστας του Τζέιμς Μπράουν

Ο θρύλος της funk/jazz μουσικής, Fred Wesley, έρχεται στην Κύπρο για τέσσερις εμφανίσεις σε Λεμεσό, ...

To πρώτο αμιγώς ψηφιακό έργο τέχνης σε δημοπρασία των Christie’s

Του Δημήτρη Σπύρου To πρώτο αμιγώς ψηφιακό έργο τέχνης είναι γεγονός και δημοπρατείται στις ...

X