Ανοικτή Επιστολή από Σύνδεσμο Εικαστικών & Θεωρητικών Τέχνης Φυτώριο

Προς Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας,
κ. Πρόδρομο Προδρόμου

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των τελευταίων γεγονότων σχετικά με τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τη λειτουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τον καθορισμό του καθεστώτος του καλλιτέχνη, και τις έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους μεγάλης μερίδας καλλιτεχνών και μελών της κοινότητας μας, συναντηθήκαμε ως μέλη του συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης Φυτώριο, προκειμένου να τοποθετηθούμε επί του θέματος, το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, στον κήπο του οικήματος μας.

Με την επιστολή αυτή, θα θέλαμε να λάβουμε διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους όρους εντολής των μελών της επιτροπής που διορίσατε, όπως επίσης τον σκοπό και τον ρόλο της βάσει των οποίων στελεχώθηκε. Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η πλειοψηφία των καλλιτεχνών του τόπου, συμπεριλαμβανομένου της κοινότητας του συνδέσμου μας εκτιμά ότι η σύσταση της επιτροπής αυτής δεν διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν κατέστη δυνατό να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο τα άτομα που την απαρτίζουν στην πλειοψηφία τους, είναι σε θέση να γνωρίζουν θέματα που απασχολούν τις δομές μιας σύγχρονης αντιμετώπισης των ανθρώπων των τεχνών.

 Στα πλαίσια της θέσης μας για παραγωγικό δημόσιο διάλογο, παραθέτουμε μια σειρά εισηγήσεων με στόχο την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση, αλλά και την αποτελεσματική αποπεράτωση του έργου της:

 1. Μια 25μελής επιτροπή δεν μπορεί να εργαστεί. Η επιτροπή χρειάζεται να είναι ολιγομελής. Ο μέσος όρος αριθμού μελών μιας επιτροπής, βάσει ευρωπαϊκών μοντέλων, είναι 11 άτομα.

2. Να οριστεί η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα της δράσης της επιτροπής.

3. Επιβάλλεται η ποικιλομορφία της επιτροπής, προκειμένου πρωτίστως να βρίσκει λόγο το νέο ανθρώπινο δυναμικό της καλλιτεχνικής κοινότητας. Η νεοσύστατη επιτροπή οφείλει να απευθύνεται σε όλα τα φύλα και τις ηλιακές ομάδες, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά που με τόση ενέργεια παράγουν πολιτισμό σήμερα. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί  η επιλογή εκπροσώπων από όλους τους πολιτιστικούς φορείς και τα οργανωμένα σύνολα που εργάζονται για τα κοινά, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους των τεχνών.

4. Πρόσφατα η ομάδα Artists of Cyprus (Λέα Μαλένη, Μαρία Λοϊζίδου, Ελένη Αλωνεύτη, Προκόπης Αγαθοκλέους, Ανδρέας Τσέλεπος, Γεωργία Doetzer, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Sosse Eskidjian) με την οποία είχατε συναντηθεί επανειλημμένα, κατόρθωσε να ενώσει όλη την καλλιτεχνική κοινότητα με άμεση δράση και αφιλοκερδή εργασία με μόνο σκοπό την στήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας εν μέσω καραντίνας και επισήμανση της επείγουσας ανάγκης σύστασης ενός καθεστώτος του καλλιτέχνη, το οποίο ο σύνδεσμος μας σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου σας, επεξεργάζονται από το 2007. Συνεπώς, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελέσει μια δεξαμενή από την οποία θα μπορούσατε να αντλήσετε τεχνογνωσία, κατόπιν και της επεξεργασίας του εν δυνάμει νομοσχεδίου του καθεστώτος, κάτι που ζητήθηκε με επιστολή την οποίαν απηύθυνε ο κύριος Παύλος Παρασκευάς διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,  σε όλα τα οργανωμένα σύνολα ζητώντας μας επίσης να προτείνουμε δυο μέλη για την σύσταση της εν λόγω επιτροπής. Πέρα από τα άτομα που προτείναμε ο κάθε σύνδεσμος χωριστά, ομόφωνα προτείναμε πως απαραίτητα μέλη στην επιτροπή αυτή θα πρέπει να είναι η Λέα Μαλένη, ηθοποιός-σκηνοθέτις, ο άνθρωπος που κατάφερε να φέρει όλους του καλλιτέχνες μαζί και να συντονίζει τις προσπάθειες μας και η Ελεάνα Αλεξάνδρου χορεύτρια-performer στην οποία καθρεφτίζεται όλη η δύναμη και γνώση της νέας γενιάς. Καμία απάντηση δε λάβαμε για τα παραπάνω και κανένα από τα προτεινόμενα ονόματα κανενός συνδέσμου δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιτροπή που ορίσατε.

Για την επεξεργασία σημαντικών και επειγουσών αναγκών που αφορούν τον Πολιτισμό επιβάλλεται  η ακύρωση διορισμού της νεοσύστατης επιτροπής και η ανασύσταση της, με δημοκρατικούς όρους όπως αυτοί θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν κάθε απόφαση, ούτως ώστε να αντιπροσωπεύει πρωτίστως τους δημιουργούς που διαχειρίζονται τον πολιτισμό και τις ανάγκες τους για ένα βιώσιμο επαγγελματικό καθεστώς.

Ζητούμε επίσης, κύριε Υπουργέ, να διατηρούνται τα πρακτικά που την αφορούν και να δημοσιεύονται. Να ορίζονται δημόσιες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους όλων των φορέων κάθε φορά που προχωράτε σε κάτι νέο.

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες επηρεάζουν όπως όλα δείχνουν τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν στον τόπο, δυσχεραίνουν την κοινότητα των τεχνών και απειλούν τη συντήρηση των ανθρώπων που τις παράγουν. Αυτοί θα πρέπει στη πλειοψηφία να αποτελούν τα μέλη μιας τέτοιας επιτροπής. Αυτοί που βιοπορίζονται παράγοντας πολιτισμό, που είναι η μόνη τους ενασχόληση, το επάγγελμα τους! Ο σύνδεσμος μας, μαζί με όλα τα οργανωμένα σύνολα, συνεχίζει το έργο του, ανανεώνοντας τις υποσχέσεις του και τις δράσεις του, προσπαθώντας από την ίδρυση του να συμπληρώσει τα κενά στα οποία το κράτος δεν κατάφερε ποτέ να εναποθέσει την προσοχή του. Αρχίστε από το να εξετάσετε καταρχήν τις υφιστάμενες δυναμικές, τι έχει μέχρι τώρα προταθεί, κάντε  χρήση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας των ανθρώπων των τεχνών οι οποίοι επάξια αντιπροσωπεύουν το Κυπριακό κράτος σε διεθνείς δραστηριότητες κατακτώντας διακρίσεις, τοποθετώντας τον τόπο μας στον χάρτη του κόσμου. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να χαράξετε πολιτισμική στρατηγική και θα επιτρέψετε  στους ανθρώπους που παράγουν τον πολιτισμό του τόπου να συνεχίσουν να εργάζονται  εναποθέτοντας ότι καλύτερο διαθέτουν στους πολίτες αυτού του τόπου για να συνδεθούμε όλοι μαζί με τον κόσμο. Σε άλλους τόπους μας αναζητούν κύριε Υπουργέ, γιατί όχι εσείς;

Αναμένουμε την έγκαιρη ανταπόκριση σας.

Σύνδεσμος Εικαστικών και Θεωρητικών Τέχνης – Φυτώριο | www.phytorio.org

Φωτογραφία: από τη Γενική Συνέλευση (12 Σεπ. 2020)

You May Also Like

Πολιτιστική κληρονομιά: Τα πρωτοσέλιδα του 2019

Αρνητικό πρόσημο είχαν οι ειδήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά που βρέθηκαν στα διεθνή πρωτοσέλιδα ...

Η «ανάσταση» του Jesus Quintana

Του Μάρκου Καρασαρίνη Δεκαοκτώ χρόνια μετά τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι», ένας από τους δημοφιλέστερους δεύτερους ...

Ακύρωση παραστάσεων «Πράγματα δικά μου, αληθινά»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει ότι οι προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, Σάββατο ...

Πέθανε ο κιθαρίστας των Eagles, Γκλεν Φρέι

Σε ηλικία μόλις 67 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γκλεν Φρέι, ένας από ...

Εικαστική Έκθεση – “Personaggi” της Κατερινας Αχιλλέως

Η εικαστικός Κατερίνα Αχιλλέως παρουσιάζει στον Πολυχώρο Beat Παζάρ την πρώτη ατομική της έκθεση ...

Αmy | Με αντιδράσεις πάει στις Κάννες το ντοκιμαντέρ για την Γουάινχαουζ

Παραπλανητικό και αναληθές χαρακτηρίζει η οικογένεια της τραγουδίστριας Έιμι Γουάινχαουζ το ντοκιμαντέρ με τίτλο ...

X