Αντιδράσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής Πολιτισμού

Δυσαρέσκεια προκάλεσε η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Υφυπουργείου, με βάση την οποία στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται 15 άντρες και μία μόλις γυναίκα

Την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών και προσώπων του πολιτικού χώρου προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση της συμβουλευτικής ομάδας για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία αποτελείται συνολικά από δεκαέξι μέλη, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται μία μόλις γυναίκα και 15 άντρες.  «Η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι λειψή και μη αντιπροσωπευτική. Είναι απαράδεκτο να μην εκπροσωπείται το μισό του πληθυσμού. Υπάρχουν εξίσου ικανές γυναίκες στο χώρο του πολιτισμού που αξίζουν να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και που υπηρετούν κάθε θέση αποτελεσματικά», έγραψε συγκεκριμένη η Βουλευτής και Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου μετά την ανακοίνωση για σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και την Πολιτική για τον Πολιτισμό, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, προσθέτοντας μάλιστα και το hashtag, #numbersdomatter.

«Αναμέναμε σεβασμό»

Την ίδια άποψη ενστερνίστηκε και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα έτσι! Ή o Υπουργός να επανορθώσει, ορίζοντας άλλη σύνθεση Επιτροπής ή οι 15 άνδρες της Επιτροπής να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και απαιτώντας 50% εκπροσώπηση καταξιωμένων γυναικών από χώρο πολιτισμού». «Προκαλεί και προσβάλει την κοινωνία μας η σύνθεση της επιτροπής αυτής εν έτει 2020, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του των Οικολόγων. «Είμαστε στο 2020 και σε μια επιτροπή 16 ατόμων διορίζεται μόνο μια εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, που διόρισε ο Υπουργός Παιδείας, προκαλεί και προσβάλλει την κοινωνία μας. Από ένα Υπουργείο που υπηρετεί τον Πολιτισμό, αναμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία και σεβασμό προς τις γυναίκες», συνεχίζει η ανακοίνωση. Στο ίδιο μήκος σχήματος κινήθηκε και η Συμμαχία πολιτών εκφράζοντας επίσης τη δυσαρέσκειά της σχετικά με της σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής, με μία ανακοίνωση: «Μας προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, ιδιαίτερα όταν αυτή η απόφαση προέρχεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας το οποίο οφείλει να πιστεύει και να προάγει σε όλα τα επίπεδα την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των στερεοτύπων».  Αναφέρει ακόμη ότι «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε τέτοιες δυσμενείς διακρίσεις. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η υπό-αντιπροσώπευση των γυναικών είναι ο κανόνας, όπως άλλωστε συμβαίνει με το Υπουργικό. Αυτός είναι ο σεβασμός που επιδεικνύουν στην πράξη».

«Προέκυψε τυχαία»

Την δική του απάντηση στις αντιδράσεις αυτές έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αποδίδοντας τη σύνθεση της συγκεκριμένης συμβουλευτικής ομάδας ως προ το φύλο, στον παράγοντα τύχη(!), αναφέροντας χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του ότι η σύνθεση αυτή ως προς το φύλο «Προέκυψε τυχαία». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, η επιτροπή αποτελείται από προσωπικότητες που επελέγησαν στη βάση του έργου, των γνώσεων και της ανάμιξής τους στα πολιτιστικά πράγματα και δεν προβλέπεται να είναι αντιπροσωπευτική οποιωνδήποτε χώρων ή ομάδων του πληθυσμού. Επίσης όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «εξίσου συμπτωματικά, σε άλλες συμβουλευτικές επιτροπές υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία του γυναικείου φύλου. Παράδειγμα είναι η συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ψηφιακής εκπαίδευσης, η οποία έχει συσταθεί και θα δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών». Ωστόσο από την πλευρά του το Υπουργείο εστιάζει στην απόφαση της Κυβέρνησης μετά από δεκαετίες να δοθεί μεγαλύτερο βάρος και σημασία στα θέματα πολιτισμού, με την δημιουργία Υφυπουργείου, «το οποίο προορίζεται να συμβάλει σε μια πιο συγκροτημένη και δραστήρια πολιτική για τον πολιτισμό», κι αυτό είναι «το πραγματικό σημαντικό ζήτημα αυτές τις μέρες» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση..

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ερωτόκριτος

H καρδιά πρόδωσε τον ζωγράφο Γιώργο Ερωτόκριτο, ο οποίος έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ...

Εγκαινιάστηκε το Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης το Μαρκίδειο Δημοτικό ...

«Βρήκατε τη Βυζαντινή Πομπηία! Και θα κάνετε τις αρχαιότητες σας Lego;»

«Βρήκατε τη βυζαντινή Πομπηία! Και σκοπεύετε να την ξεκολλήσετε, για να την επανακολλήσετε αργότερα; ...

Προηγούμενο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η επιστροφή των «πεσσών» Λιούις;

H απόφαση του Βρετανικού Μουσείου για επιστροφή έξι ανθρωπόμορφων πιονιών προερχόμενων από το νησί ...

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ στη σκηνή μετά από 25 χρόνια

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά ...

Ανοικτή πρόσκληση για την Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για συμμετοχή στην κεντρική έκθεση της 6ης Μπιενάλε Σύχρονης Τέχνης ...

X