Ατομική Έκθεση: Fikos – “I’m Talking About Life”

Η Edit Gallery είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση του Φίκου στην Κύπρο, “I’m Talking About Life”.

Ο Φίκος είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης Ελλαδικής καταγωγής που έγινε γνωστός πέρα των Ελληνικών συνόρων για το μοναδικό στυλ ζωγραφικής του το οποίο καθιέρωσε ως ‘Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική’. Ξεκίνησε από πολύ μικρός ως καλλιτέχνης της ‘street art’ ενώ παράλληλα έκανε σπουδές στην Βυζαντινή τέχνη. Χρησιμοποιώντας τα εικαστικά μέσα της βυζαντινής γλώσσας σε συνδυασμό με την τέχνη του γκράφιτι και την σύγχρονη τέχνη, κατάφερε να ξεχωρίσει και να αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε διάφορες γωνιές του κόσμου, από την Ευρώπη έως το Μεξικό και την Ταϊλάνδη.

Στην έκθεση “I’m Talking about Life” ο Φίκος προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Συνεχίζει το εικαστικό του ταξίδι, εξελίσσεται και ξεφεύγει από τον εικονογραφικό χαρακτήρα της Βυζαντινής τέχνης, χωρίς όμως να χάσει την καλλιτεχνική του ταυτότητα και το μοναδικό ζωγραφικό του ύφος. Η νέα του ενότητα έχει επιρροές από την αρχαία Ελλάδα, την Ελληνιστική περίοδο και την Αίγυπτο. Δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αντιθέτως το κάθε έργο παρουσιάζει και μια διαφορετική κατάσταση. Η μεγάλη ποικιλία θεμάτων επιδεικνύει και το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση γενικά από τη ζωή όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης. Σε πρώτη ανάγνωση, τα έργα παρουσιάζουν σκηνές είτε από ιστορικά γεγονότα είτε από φανταστικά είτε από κοινωνικά ή και συνδυασμό. Κοιτάζοντας όμως πιο προσεκτικά, το κάθε έργο παρουσιάζει μια κατάσταση της ψυχοσύνθεσης μας.

Ζώντας σε μια εποχή όπου κάθε τι προσπαθεί (ή υπόσχεται) να εξάψει όσο το δυνατόν εντονότερα συναισθήματα, είτε αυτό λέγεται διαφήμιση, είτε τηλεόραση, είτε Σύγχρονη Τέχνη, ο Φίκος ακολουθεί την αντίθετη οδό, αυτή της ελληνικής-βυζαντινής παράδοσης· ακόμα και στα πιο έντονα θέματα, αποφεύγει την έντονη δραματικότητα και την υπερβολή, δημιουργώντας μια ίση και ενεργή σχέση μεταξύ έργου και θεατή, ο οποίος είναι πλέον ένα ελεύθερα συναισθανόμενο ον και όχι παθητικός δέκτης επιβαλλόμενων συναισθημάτων. Έτσι, και σύμφωνα με την παραπάνω ανάγνωση, τα εν λόγω έργα παίζουν έναν βαθύτερο ρόλο από μια απλή παρουσίαση ψυχικών καταστάσεων-αποτελούν την πύλη για ένα εσωτερικό ταξίδι αυτο-εξερεύνησης.

Οι μορφές που απεικονίζονται στα έργα του Φίκου δημιουργούν συμπλέγματα κορμιών τα οποία θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει με αφηρημένες συνθέσεις. Αυτή η αίσθηση ενισχύεται και μέσα από τη χρήση καθαρών γραμμών και συμπαγών χρωμάτων τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας στα έργα. Ο καλλιτέχνης μέσα από τα έργα του επικοινωνεί μια προσωπική μορφή ποίησης.

Σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Φίκος (γ. 1987) γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2000 ξεκίνησε να δουλεύει ως καλλιτέχνης γκράφιτι ενώ παράλληλα σπούδαζε Βυζαντινή τέχνη με καθηγητή τον Γεώργιο Κόρδη. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για αρκετά χρόνια δημιουργώντας τοιχογραφίες σε Ορθόδοξες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Ο Φίκος έχει δημιουργήσει τοιχογραφίες σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ταϊλάνδη, η Γαλλία, το Ισραήλ, το Μεξικό. Η πιο διάσημη τοιχογραφία του βρίσκεται στο Κίεβο της Ουκρανίας με τίτλο Earth and Sky. Φτάνει τα 46 μέτρα ύψος και είναι η μεγαλύτερη τοιχογραφία στην ιστορία της βυζαντινής ζωγραφικής και το υψηλότερο έργο τέχνης στην ιστορία της ελληνικής τέχνης από τα αρχαία χρόνια. Ο Φίκος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και φεστιβάλ street art παγκοσμίως και έχει κερδίσει πολλά βραβεία.

FIKOS
“I’m Talking About Life”
Εγκαίνια παρουσία του καλλιτέχνη: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020 │18:30 – 22:00.

Διάρκεια Έκθεσης: 5 Νοεμβρίου 2020 – 6 Δεκεμβρίου 2020

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 10:30 – 13:00 | 15:00 – 19:00
Σάββατο, 10:00 – 13:00.

The Edit Gallery, 1 Agias Zonis street, 23 Nicolaou Pentadromos Centre, 3026, Limassol, Cyprus.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την ασφάλεια και να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες της κυβέρνησης και με τον περί λοιμοκαθάρσεως νόμο, ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παρουσίας επισκεπτών θα είναι περιορισμένος.

You May Also Like

Τρεις heavy metal ώρες στο Κούριο από τους Iced Earth

Τρεις και πλέον ώρες θα διαρκέσει η συναυλία του heavy metal powerhouse συγκροτήματος Iced ...

3ο Μικρό Φεστιβάλ από τον Μίτο

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας ...

Φωτογραφίες από το Όριαν Εξπρές στο Rencontres de la Photographie d’Arles

Εκατόν τριάντα δύο χρόνια μετά το πρώτο του ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το Οριάν Εξπρές ...

Jasper Cropsey: «Ο ζωγράφος του φθινοπώρου»

Καθώς η φθινοπωρινή περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, μπορούμε να απολαύσουμε πίνακες του Jasper Cropsey, ...

Εκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Βασιλείου

Στο πλαίσιο της ενότητας «Κύπριοι Φωτογράφοι», η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, τμήμα Πάφου παρουσιάζει τη ...

«Άγριες Ιστορίες» – Μια θεατρική παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Στέλιου Θεοχάρους

Εκεί ανάμεσα στην αλήθεια και το όνειρο, το παλιό και το νέο, αναδύονται ιστορίες ...

X