Χθες, Σήμερα και Πάντα: 5 χρόνια Art Seen

Η Art Seen είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ομαδική έκθεση «Χθες, Σήμερα και Πάντα», για να γιορτάσει πέντε χρόνια λειτουργίας της. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 28 Οκτωβρίου και σε αυτήν συμμετέχουν δεκαέξι καλλιτέχνες οι οποίοι συνεργάζονται με την γκαλερί, διαμορφώνοντας το ύφος και στηρίζοντας έτσι το όραμα της αλλά και τέσσερις καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στον χώρο για πρώτη φορά.

Συμμετέχουν: Σπύρος Αναστασίου, David Batchelor, Angus Braithwaite, Gary Colclough, Θεόδουλος Γρηγορίου, Παναγιώτης Δουκανάρης, Μαρία Θεοδωράκη, Ραμόν Καλησπέρας, Έυα Μαραθάκη, Eιρήνη Μπαχλιτζανάκη, Jost Münster, Βίκυ Περικλέους, Ραϋμόντη Περώ, Mary Plant, Amy Stephens, Diana Taylor, Λευτέρης Τάπας, Amikam Toren, Alison Turnbull, Σάββας Χριστοδουλίδης.

Από την ίδρυση της γκαλερί μέχρι σήμερα, η επιμελητική γραμμή της ιδιοκτήτριας Μαρίας Στάθη, στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της εικαστικής σκηνής στη Λευκωσία παρουσιάζοντας σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η Art Seen επιμελείται, προβάλλει και προωθεί έργα και πρακτικές Κυπρίων και διεθνών καλλιτεχνών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και διεύρυνση παραγωγής τέχνης και καλλιέργειας κριτικής σκέψης. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η Art Seen παραμένει πιστή στις ιδρυτικές της αρχές για στήριξη και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας και για ανοικτό διάλογο γύρω από ζητήματα τέχνης.

Η καλλιτέχνης Diana Taylor ανταποκρίνεται στην επιμελητική ιδέα της έκθεσης κι αναπτύσσει το ακόλουθο σκεπτικό:

«Τι είναι αυτό με την εποχή μας που μας κάνει τόσο πολύ να στρεφόμαστε προς τα μέσα μας για να στοχαστούμε για το παρόν μας και για το πώς να το ορίσουμε;»

Ζούμε σε μια εποχή του «επανα»: της επανασυναρμολόγησης, της επανασυσχέτισης και της επανιδιοποίησης των εικόνων κατ’ επανάληψη, επαναπροσδιορίζοντας τη σημασία τους, της επαναδημοσίευσης στην επαναδημοσίευση. Κάνοντας μια θεώρηση της σύγχρονης συνθήκης μας, κατανοούμε ότι κυριαρχείται από την παράδοξη αίσθηση ότι δεν ζούμε απόλυτα στην παρούσα στιγμή, με άλλα λόγια μαζί με τον χρόνο· αντίθετα, υπάρχουν πολλαπλές, αέναα μεταβαλλόμενες χρονικότητες σε επάλληλα στρώματα.

Η συγχρονικότητα γίνεται μάρτυρας του τέλους μιας γραμμικής αντίληψης για την ιστορία της τέχνης· τη διατρέχει, αντίθετα, μια αίσθηση αναχρονισμού, πολυ-χρονικότητας και αντίφασης: ταυτόχρονα εδώ και τώρα, εκεί και τότε. Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, ότι σε μια εποχή ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών και μαζικής κατανάλωσης, το βλέμμα μας παραμένει επίσης στον καθρέφτη, κοιτώντας πίσω, προς ευαισθησίες του παρελθόντος και υλικές παραδόσεις. Ταυτόχρονα, έτσι, αποδομούμε το παρελθόν, μπαίνουμε σε μια σχέση έλξης/απώθησης με τα πράγματα και τις εποχές, που ταυτόχρονα συγκλίνουν και αποκλίνουν – το χθες, το σήμερα και το πάντα.

Η έκθεση Yesterday, Today and Forever διερευνά αυτή την αντίληψη συγχρονικότητας ενώ ταυτόχρονα τιμά και γιορτάζει τα πέντε χρόνια λειτουργίας της Art Seen – Contemporary Art Projects & Editions και τους καλλιτέχνες που έχουν παρουσιαστεί στη γκαλερί στη διάρκεια της πενταετούς λειτουργία της.»
(Μετάφραση από το Αγγλικό κείμενο Δημήτρης Σαλταμπάσης)

David Batchelor, Untitled Postcard Drawing, 2020.

Amy Stephens, Path to Antiquity, 2020.

Raymonde Beraud, Two or Three Graces, 2020.

Irini Bachlitzanaki. The Hand-Held Fan and the Calming Hand, 2020.

DITA Forget Came In My House

Ο οργανισμός Art Seen ιδρύθηκε το 2015 από την επιμελήτρια Μαρία Στάθη με στόχο την καθιέρωση και διεύρυνση πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργειών τόσο στη πολιτιστική σκηνή της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Στο παρελθόν διετέλεσε διευθύντρια της γκαλερί Anthony Reynolds, στο West End του Λονδίνου, αλλά και της γκαλερί Όμικρον στην Λευκωσία. Την τελευταία δεκαετία έχει επιμεληθεί πάνω από 20 ατομικές και 16 ομαδικές εκθέσεις τόσο καταξιωμένων, ανερχόμενων και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.

Χθες, Σήμερα και Πάντα (Yesterday, Today and Forever) – 5 χρόνια Art Seen

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Στάθη
Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 10:00 – 13:00 & 15:00 – 19:00.
Διάρκεια: 28.10.2020 – 23.12.2020 (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 16:30 – 19:30 ή με ραντεβού).

 

You May Also Like

H Δανία στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού

Η καινούρια παραγωγή της ομάδας Granhøj Dans από τη Δανία παίρνει σειρά στο Ευρωπαϊκό ...

Μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό σχεδίασε ο Ai Weiwei

Μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό σχεδίασε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei, από ...

Ο χρόνος υφαίνεται ξανά

Η  Βρετανίδα/ Ελληνοκύπρια καλλιτέχνιδα Diana Taylor παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Κύπρο, ...

«Awakening: Αναπλάθοντας τους ήχους της Μεσαιωνικής Κύπρου»

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου και η Παραπλεύρως Παραγωγές διοργανώνουν τη συναυλία Μεσαιωνικής Μουσικής ...

Δεύτερος Κύκλος Παραστάσεων για το «Ράους» των Ρέππα – Παπαθανασίου

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει δεύτερο κύκλο παραστάσεων για το «Ράους», για την επιτυχημένη και ...

Σηκώνει αυλαία το 18ο Animafest Cyprus

Στο χωριό Σαλαμιού χτυπά από σήμερα η καρδιά της τέχνης των κινουμένων σχεδίων. Εκεί ...

X