Ένα κλεμμένο έργο του Κλιμτ αξίας 70 εκ. δολαρίων εκτίθεται για 1η φορά μετά από 23 χρόνια

Το Πορτρέτο μιας νεαρής κυρίας που ζωγράφισε ο Γκούσταφ Κλιμτ ανάμεσα στο 1916 και το 1917, μετά από 23 χρόνια που δεν είχε εκτεθεί, θα κάνει την εμφάνισή του στο κοινό και μαζί με αυτό θα ξαναθυμηθούμε και την ιστορία του. Ο πίνακας θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Ricci Oddi στην Piacenza από όπου είχε κλαπεί το 1997.

Ο πίνακας βρέθηκε τυχαία κρυμμένος πίσω από ένα πυκνό φύλλωμα κισσού από ένα κηπουρό και θα εκτεθεί σε προστατευτική θήκη ασφαλείας από τις 28 Νοεμβρίου. Η γκαλερί Ricci Oddi σχεδιάζει να ζωντανέψει την επιστροφή του πορτρέτου της νεαρής κυρίας στο Youtube. Το πορτρέτο θα παρουσιαστεί επίσης σε τέσσερις εκθέσεις στην γκαλερί τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ιστορία με το μυστήριο του έργου του Κλιμτ ξεκινά όταν μια μαθήτρια, η Claudia Maga είχε παρατηρήσει ενώ κοίταζε μερικά από τα έργα του Κλιμτ ότι το Πορτρέτο της κυρίας έμοιαζε με ένα άλλο έργο του Κλιμτ, με τίτλο Πορτρέτο μιας νεαρής κυρίας, η οποία είχε εξαφανιστεί από το 1912.

Η νεαρή κοπέλα του πίνακα φορούσε μαντήλι και καπέλο αλλά είχε το ίδιο βλέμμα με τον πίνακα που είχε εξαφανιστεί από το 1912. Το μυστήριο λύθηκε όταν ο πίνακας ακτινογραφήθηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα διπλό πορτρέτο, που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος ο Κλιμτ.

Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του, ο Κλιμτ ερωτεύτηκε μια γυναίκα από τη Βιέννη που έγινε η μούσα του. Ωστόσο, αυτή πέθανε και ο Βιεννέζος ζωγράφος έκανε ένα νέο έργο από πάνω για να ξεχάσει τη μορφή της γυναίκας που αγάπησε. Το έργο μετά από αυτή την ανακάλυψη, όταν ήταν έτοιμο να εκτεθεί, κλάπηκε το 1997. Η κορνίζα του βρέθηκε στην οροφή της γκαλερί και η υπόθεση πήγε στο αρχείο της αστυνομίας λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Τελικά βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους για να εκτεθεί.

Πρόκειται για ένα έργο του συμβολιστή ζωγράφου που αποπνέει αισθησιασμό και όπως σε πολλά έργα του αποθεώνει τη γυναίκα.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Πέθανε ο Ουλάι, το καλλιτεχνικό alter ego της Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Φρανκ Ούβε Λαϊζίπεν, ευρέως γνωστός ως Ουλάι, πρώην σύντροφος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, άφησε την ...

Στήριξη στον πολιτισμό υποσχέθηκε εκ νέου ο ΥΠΠΑΝ

Τηλεδιάσκεψη με καλλιτέχνες, εκπροσώπους δημιουργών πού εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός ...

Encapsulating Ephemera | Έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Αριστοτέλους

Η έκθεση Encapsulating Ephemera συμπεριλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής μεγάλου μεγέθους (215 x 170 cm) και ...

Οι «μεταμορφώσεις» του Σέργη Χατζηαδάμου

Συνέντευξη στον Χρίστο Λαζανιά Ένα ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικό αρχείο το οποίο είχε αφεθεί στη ...

Ο Μάρτιος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, καλωσορίζει την άνοιξη με μια σειρά εκδηλώσεων για όλα τα γούστα, ...

Έκθεση με βιβλία καλλιτεχνών στο μουσείο Παγκυπρίου Γυμνασίου

Τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου συμπληρώνουν φέτος δέκα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας. Στο σύμπλεγμα των ...

X