Ένα παλιό εργοστάσιο φελλού μεταμορφώνεται σε κέντρο τέχνης

Ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής φελλού στη Ρίγα της Λετονίας, μεταμορφώθηκε σε ένα πολυλειτουργικό κέντρο τέχνης από το αρχιτεκτονικό γραφείο Αnnvil. Μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τον σιδηροδρομικό σταθμό Baltica, το κτίριο σκοπεύει να φέρει νέα ζωή στη βιομηχανική γειτονιά του Zuzeum από το οποίο πήρε και το όνομά του.

Οι δημιουργοί θεωρούν την κατασκευή του μια πολύ σημαντική στιγμή για τη ζωή της πόλης με την κατασκευή του κτιρίου να προσελκύει νέο κόσμο σε αυτή την περιοχή συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή της. Εκτός αυτού δεν πρόκειται για ένα ακόμα κτίριο που θα έχει συντηρηθεί αλλά για ένα κτίριο που η χρήση του θα προσαρμοστεί και στις ανάγκες της περιοχής και με νέες λειτουργίες.

Ως κέντρο τέχνης το Ζuzeum στη Ρίγα θέλει να συντελέσει στη φυσική, κοινωνική, οικονομική, συμβολική και αισθητική ανάπτυξη της πόλης, διαμορφώνοντας ένα μεγάλο δημόσιο χώρο γύρω από το κέντρο τέχνης στον οποίο διαφορετικές κοινωνικές ομάδες θα αλληλεπιδρούν, θα σχηματίζουν σχέσεις και θα ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας.

Το κέντρο περιλαμβάνει δύο γκαλερί, έναν κήπο γλυπτικής, ένα χώρο εργαστηρίου, καφετέρια, ταράτσα και ένα κατάστημα τέχνης. Το εσωτερικό του είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να επηρεάσει τους ανθρώπους που θα το επισκεφθούν μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με άλλους επισκέπτες.

Το πορτοκαλί χρώμα είναι αυτό που διάλεξαν να κυριαρχεί και στα δομικά υλικά και τα χρώματα. Οι αρχιτέκτονες λένε πως είναι το χρώμα που σημαίνει δύναμη, περιπέτεια, δύναμη και ενέργεια, επικοινωνία, διάλογο και κοινωνική αλληλεπίδραση. Η τολμηρή απόχρωση φέρνει επίσης αυθορμητισμό και θετικότητα, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να κοιτάξουν στη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Το Ζuzeum ιδρύθηκε το 2017 από τους Dina και Jānis Zuzāns, διακεκριμένους συλλέκτες της λετονικής, ρωσικής και διεθνούς τέχνης και είναι μια νέα προσθήκη στην υποδομή της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας. Η εναρκτήρια έκθεση έχει τίτλο «Σκοπεύουμε να ζήσουμε».

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει μουσείο με τα έργα του

Η Κατρίν Υτέν-Μπλε, μοναχοκόρη της δεύτερης συζύγου του Πάμπλο Πικάσο, Ζακλίν Ροκ, πρόκειται να ...

Έκθεση φωτογραφίας του Alessandro Corbidge

O αρχιτέκτονας Alessandro Corbidge παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας στο εστιατόριο «Θ», στη Λεμεσό. «Γεννήθηκα ...

Six impossible things before breakfast

Ολοκληρώνεται αύριο στον χώρο We Are Bud στο Μεταξουργείο στην Αθήνα η έκθεση “Six ...

Πρώτη ατομική Έκθεση του Κώστα Βαρώτσου στην Κύπρο

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσου.  ...

Ο Στέλιος Καραμανώλης εκθέτει στην eins gallery

Με ένα ποίημα συστήνει στο κοινό την πρώτη του ατομική έκθεση στην Κύπρο ο ...

Έργα του Θεόδοτου και της Μαρίας Κάνθου σε μια έκθεση

Εκθεση με ζωγραφικά έργα του Θεόδοτου Κάνθου και της κόρης του, Μαρίας, μουσική από ...

X