Έργο του Βαλεντίνου Χαραλάμπους το επιτοίχιο στο “Ασπέλια”

Η φωτογραφία του επιτοίχιου κεραμικού λήφθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020 μετά το άνοιγμα τμήματος της πόλης των Βαρωσίων. Είναι ένα έργο που βρίσκεται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Ασπέλια στην παραλία Γλώσσα. Ο καλλιτέχνης του έργου, ο κεραμίστας Βαλεντίνος Χαραλάμπους μοιράστηκε την ιστορία του.
“Το έργο ήταν ανάθεση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ανδρέα και Ιακώβου Φιλίππου για το ξενοδοχείο “Ασπέλια” με την εισήγηση να δημιουργήσω ένα έργο με θεματική παρόμοια με τα έργα που είχα κάνει για το εργοστάσιο της ΚΕΟ και αυτό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας.Η ιδέα έχει αναφορές στην ιστορία και τους μύθους της Κύπρου και δημιουργήθηκε το 1965. Τότε ζούσα και εργάζομουν στη Βαγδάτη και το εκεί το κατασκεύασα. Μου πήρε ένα χρόνο να το ολοκληρώσω.Τότε δεν υπήρχε εταιρεία μεταφορών που να μπορούσε να αναλάβει τη σωστή συσκευασία και μεταφορά του.Έτσι το τοποθέτησα σε τμήματα μέσα σε κιβώτια και προσέλαβα ένα οδηγό φορτηγού για να τα μεταφέρει.Είχα μία καλή σχέση με τον οδηγό και του εξήγησα τη σημασία του έργου, τί είναι ακριβώς, ποιός είμαι και τι κάνω και για πιο λόγο έγινε το έργο.Έτσι ξεκινήσαμε το ταξίδι μπροστά ο φορτηγατζής και εγώ να ακολουθώ πίσω με το Volkswagen μου από την Βαγδάτη, μέσα από την έρημο, στη Δαμασκό με τελικό προορισμό τη Βηρυτό. Στο λιμάνι της Βηρυτού φόρτωσα τα κιβώτια στο πλοίο της γραμμής Βηρυτού-Αμμοχώστου. Όταν έφτασα στην Αμμόχωστο συναρμολόγησα το έργο στο στούντιο μου εκεί και έπειτα έγινε η εγκατάσταση στον χώρο της εισόδου του ξενοδοχείου “Ασπέλια”.”
Φωτογραφίες ©Ελένη Παπαδοπούλου
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

«Προσωπογραφίες και Αυτοπροσωπογραφίες: Στην Αναζήτηση Μιας Αλήθειας» είναι ο τίτλος της νέας περιοδικής έκθεσης ...

«Μια Εποχή στην Κόλαση» στα ΚΥΠΡΙΑ

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Αρθούρου Ρεμπώ, το «Μια εποχή στην κόλαση», έχει ...

Στους Γιώργο Κοτσώνη και Νίκο Χαραλάμπους το Βραβείο Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη

Στον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κοτσώνη και στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Χαραλάμπους απονέμεται το «Βραβείο ...

Βραβεία Γ’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κ. Κολώτα

Ανακοινώθηκαν τη Παρασκευή, 27 Μάιου 2016, τα αποτελέσματα του Γ’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη ...

Δήμος Λευκωσίας: Προτάσεις για αξιοποίηση δύο υποστατικών στο Καϊμακλί

Ο Δήμος Λευκωσίας υπενθυμίζει ότι δέχεται προτάσεις για αξιοποίηση δύο υποστατικών που βρίσκονται στον ...

Βιβλίο: «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» από την Ομάδα Antamosis

Ένα παιδί-πρόσφυγας μοιράζεται το βίωμα, τις πραγματικότητες, τις ανάγκες και τις προκλήσεις του, κατά ...

X