Έργο του Βαλεντίνου Χαραλάμπους το επιτοίχιο στο “Ασπέλια”

Η φωτογραφία του επιτοίχιου κεραμικού λήφθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020 μετά το άνοιγμα τμήματος της πόλης των Βαρωσίων. Είναι ένα έργο που βρίσκεται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Ασπέλια στην παραλία Γλώσσα. Ο καλλιτέχνης του έργου, ο κεραμίστας Βαλεντίνος Χαραλάμπους μοιράστηκε την ιστορία του.
“Το έργο ήταν ανάθεση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ανδρέα και Ιακώβου Φιλίππου για το ξενοδοχείο “Ασπέλια” με την εισήγηση να δημιουργήσω ένα έργο με θεματική παρόμοια με τα έργα που είχα κάνει για το εργοστάσιο της ΚΕΟ και αυτό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας.Η ιδέα έχει αναφορές στην ιστορία και τους μύθους της Κύπρου και δημιουργήθηκε το 1965. Τότε ζούσα και εργάζομουν στη Βαγδάτη και το εκεί το κατασκεύασα. Μου πήρε ένα χρόνο να το ολοκληρώσω.Τότε δεν υπήρχε εταιρεία μεταφορών που να μπορούσε να αναλάβει τη σωστή συσκευασία και μεταφορά του.Έτσι το τοποθέτησα σε τμήματα μέσα σε κιβώτια και προσέλαβα ένα οδηγό φορτηγού για να τα μεταφέρει.Είχα μία καλή σχέση με τον οδηγό και του εξήγησα τη σημασία του έργου, τί είναι ακριβώς, ποιός είμαι και τι κάνω και για πιο λόγο έγινε το έργο.Έτσι ξεκινήσαμε το ταξίδι μπροστά ο φορτηγατζής και εγώ να ακολουθώ πίσω με το Volkswagen μου από την Βαγδάτη, μέσα από την έρημο, στη Δαμασκό με τελικό προορισμό τη Βηρυτό. Στο λιμάνι της Βηρυτού φόρτωσα τα κιβώτια στο πλοίο της γραμμής Βηρυτού-Αμμοχώστου. Όταν έφτασα στην Αμμόχωστο συναρμολόγησα το έργο στο στούντιο μου εκεί και έπειτα έγινε η εγκατάσταση στον χώρο της εισόδου του ξενοδοχείου “Ασπέλια”.”
Φωτογραφίες ©Ελένη Παπαδοπούλου
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Υπουργός καλεί Πανίκκο: Συνάντηση Κ. Καδή με τον Π. Χρυσάνθου στις 8 Μαΐου

Μπορεί κανένας συνάδελφος του Πανίκκου Χρυσάνθου να μην επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη που από ...

Τα βρήκαν η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη

Η Νίκη Σταύρου πέτυχε μια μεγάλη νίκη για το μέλλον των Εκδόσεων Καζαντζάκη και ...

+αξη: Εικαστικό Διήμερο στον Πολυχώρο Συνεργείο

Η +αξη είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2019 ...

Ζητούνται άντρες ηθοποιοί για τη νέα παραγωγή του Διόνυσος

Για τις ανάγκες της νέας μεγάλης παραγωγής του αριστουργήματος του Φ. Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και ...

Οι DOTing στα γερμανικά βραβεία design

Ο καθρέφτης της σειράς DOTing, του Κύπριου Industrial Designer Κωνσταντίνου Οικονομίδη υπό την επιμέλεια ...

Αυλαία σήμερα για το Φεστιβάλ Αθηνών

Από το Ηρώδειο έως την εναλλακτική Πειραιώς 260, το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινά σήμερα το ...

X