Εβδομάδα προβολών στο Θέατρο Ριάλτο

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για μία επετειακή έκδοση, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών που ξεκινάει από σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό.

«Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα δούμε πάρα πολλές εξαιρετικές και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, απ’ όλο τον κόσμο, όπως επίσης και έντεκα κυπριακές ταινίες οι οποίες διαγωνίζονται και στο εθνικό και στο διαγωνιστικό τμήμα, καθώς και παράλληλες, θεματικές προβολές» ανέφερε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Ιωακείμ Μυλωνάς, μιλώντας για τη 10η έκδοσή του.

Όπως ανέφερε «παρόλο που είναι τα δεκάχρονά μας και είχαμε σχεδιάσει να το γιορτάσουμε, όλα αυτά ανατρέπονται λόγω της πανδημίας, ωστόσο μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε μία ώριμη έκδοση όπου πάνω απ’ όλα θα προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια όσων θα παρευρεθούν στο Θέατρο Ριάλτο.

Ποιά είναι η ανταπόκριση του κοινού στα τόσα χρόνια διοργάνωσης του φεστιβάλ;

Απ’ την πρώτη χρονιά έχει αγκαλιαστεί το φεστιβάλ και κάθε χρόνο είναι κατάμεστη η αίθουσα του Ριάλτο. Σιγά-σιγά έχει αναπτυχθεί μία κουλτούρα γύρω από τις ταινίες μικρού μήκους κι αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα γιατί είναι κι ένας από τους στόχους των διοργανωτών- που είναι το ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο.

Πες μας δυο λόγια για τις κυπριακές συμμετοχές.

Οι κυπριακές συμμετοχές είναι έντεκα στον αριθμό και είναι πολύ ευχάριστο το ότι παρακολουθούμε φέτος ένα πρόγραμμα το οποίο έχει μία ποικιλία και όσον αφορά το ύφος, και όσον αφορά τις θεματολογίες, κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα γιατί έχουμε και ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, και κωμωδία και δράμα και animation. Για το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, υπάρχει τριμελής προκριματική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τρεις αξιόλογους ανθρώπους του χώρου του κινηματογράφου και σίγουρα θα έχουν δύσκολο έργο τα μέλη της φέτος.

Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο το κινηματογραφικό αυτό είδος;

Διότι ουσιαστικά έχεις πολύ λίγο χρόνο για να πεις αυτό που θέλεις να πεις, επομένως ο δημιουργός διυλίζει αυτό που θέλει να πει και φτάνει στην ουσία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προσπαθεί να σου την αποδώσει. Βέβαια είναι και πολύ συναρπαστικό γιατί εφόσον η ταινία μικρού μήκους δεν υπάγεται στους εμπορικούς κανόνες των ταινιών μεγάλου μήκους, ο δημιουργός είναι πιο ελεύθερος, επομένως βλέπεις πολύ πολύ όμορφα και συναρπαστικά πράγματα.

Θα δούμε ταινίες που καταπιάνονται με επίκαιρα θέματα όπως η πανδημία;

Βεβαίως θα δούμε και τέτοιες ταινίες παρόλο που δεν επικεντρωθήκαμε εμείς όσον αφορά το διαγωνιστικό πρόγραμμα σε αυτή τη θεματολογία και είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν υπήρξε και κάποιο ιδιαίτερο τρεντ παγκόσμια. Ίσως του χρόνου να δούμε κάποιες ταινίες σχετικά με την πανδημία και την απομόνωση. Παρόλα αυτά να πούμε ότι στα παράλληλά μας προγράμματα, τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Οκτωβρίου θα δούμε τις 50 μικρές ταινίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του ΥΠΠΑΝ και των Πολιτιστικών υπηρεσιών, από Κύπριους δημιουργούς, τα 30λεπτα φιλμάκια που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην καραντίνα.

Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

Απ’ το 2011 είχαμε θέσει κάποιους στόχους. Πετύχαμε ένα πολύ μεγάλο στόχο στην περσινή έκδοση, όταν για πρώτη φορά το φεστιβάλ εντάχθηκε στην ομάδα των φεστιβάλ που είναι μέλη της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής ακαδημίας. Αυτός ήταν ένας μεγάλος στόχος ο οποίος επετεύχθη και θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτόν. Ακόμα ένας μεγάλος στόχος μας είναι να δούμε αυτό το φεστιβάλ να μεγαλώνει διαρκώς και να απλωθεί λίγο περισσότερο μέσα στην πόλη της Λεμεσού. Έχουμε κάνει κάποια βήματα, δυστυχώς φέτος ο στόχος αυτός έχει πάει λίγο πίσω για ευνόητους λόγους. Ελπίζουμε όμως ότι του χρόνου θα ξανά ξεκινήσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτά των προηγούμενων χρόνων έτσι ώστε αυτό το φεστιβάλ να επεκταθεί περισσότερο μέσα στη Λεμεσό, αλλά και μέσα στη χώρα.

Είστε ευχαριστημένος με το τι εστί κυπριακός κινηματογράφος σήμερα;

Πολύ ειλικρινά θα σας πω ναι, όσον αφορά τους δημιουργούς. Δηλαδή βλέπουμε ότι οι Κύπριοι δημιουργοί, έχουν πράγματα να πουν, μπορούν να δημιουργήσουν. Το έχουν αποδείξει καθώς έχουμε αμιγώς κυπριακές ταινίες οι οποίες έχουν ταξιδέψει και έχουν βραβευτεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και μιλώντας και για ταινίες μεγάλου μήκους έχουν βρει διανομή σε όλο τον κόσμο. Επομένως αυτό που μένει πλέον είναι μία μεγαλύτερη ώθηση και μεγαλύτερη υποστήριξη από την ίδια τη χώρα.

Πληροφορίες:  Θέατρο Ριάλτο: 77 77 77 45 / www.rialto.com.cy / www.isffc.com.cy /

 

You May Also Like

Παιδική παράσταση «Αναζητώντας τον χαμένο γύπα»

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη μουσικοαφηγηματική παράσταση «Αναζητώντας τον χαμένο ...

«Collateral Damage» στην Πράσινη Γραμμή

Μια παράσταση που εξερευνά νέες φόρμες και πιθανότητες παρουσιάζει η Αριάννα Οικονόμου στις 10 ...

Η Αλκυόνη Παπαδάκη στην Κύπρο

Για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου με τίτλο «Στην άκρη του βράχου» θα ...

Θερινό Σινεμά από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας-Αμμοχώστου

Σινεμά κάτω απ’ τα αστέρια προτείνει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου για τους ...

Ο John Mavroudis στο Φεστιβάλ Κιν/γράφου της Θεσσαλονίκης

«Χρησιμοποιώ μολύβια, στυλό και πινέλα, ωστόσο με τη χρήση του ipad βρίσκω την ποιότητα ...

Με ποίηση γιορτάζουν τα Μουσεία του Παγκυπρίου τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων

Μια βραδιά ποίησης με τίτλο «Ο Κύκλος της Ποίησης» παρουσιάζει το Παγκύπριο Γυμνάσιο και ...

X