“Gold” από τον Freedom Candlemaker στο Φεστιβάλ Αξιοθέας

Την περασμένη εβδομάδα το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου φιλοξένησε τον σχετικά νέο σε ηλικία, αλλά υπερώριμο καλλιτεχνικά μουσικό και δημιουργό Λευτέρη Μουμτζή – Freedom Candlemaker, σε μια συναυλία που είχε ονομαστεί «Gold» και πράγματι αποδείχτηκε… “χρυσάφι”.

Βέβαια, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τον Λευτέρη Μουμτζή του οποίου η πορεία έχει συνδεθεί με το Φεστιβάλ της Αξιοθέας σε όλες σχεδόν τις καλλιτεχνικές του μεταμορφώσεις. Τον γνωρίσαμε ως μέλος του Τρίο Τεκκέ πριν 13 ολόκληρα χρόνια, τον υποδεχτήκαμε ως J. Kriste, Master of Disguise το 2011 και ως βασικό συντελεστή του ευρηματικού σχήματος Stelafi μαζί με την αγαπημένη ηθοποιό και ερμηνεύτρια Στέλα Φυρογένη την ίδια χρόνια, δώσαμε βήμα στα προσωπικά του πρότζεκτ το 2014 και το 2016, τον απολαύσαμε ξανά το 2017 μαζί με το Τρίο Τεκκέ. Φέτος τον φιλοξενήσαμε με το νέο του καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Freedom Candlemaker που αποτελεί ευρηματική μετάφραση του ονόματός του.

Σε όλες τις αναζητήσεις του Λευτέρη Μουμτζή και μέσα από όλες τις καλλιτεχνικές προσωπικότητές του που αλλάζουν και εξελίσσονται μαζί με τον ίδιο, ένα στοιχείο παραμένει σταθερό – το ταλέντο του να συνεπαίρνει τόσο το κοινό, όσο και τους ομότεχνούς του στο πάθος του για το μουσικό είδος που καλλιεργεί με συνέπεια, αλλά και η προθυμία του να συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες χωρίς ίχνος συγκεντρωτικότητας, σε μια ανοιχτή και ελεύθερη καλλιτεχνική ώσμωση που είναι στη βάση κάθε γνήσιας τέχνης.

Έτσι λοιπόν, παρόλο που η ιδέα της φετινής συναυλίας ξεκίνησε με το σκεπτικό για μια σόλο εμφάνιση με τη σύμπραξη του Έρμη Μιχαήλ στην κιθάρα, ο Λευτέρης μας εξέπληξε με μια πλούσια μουσική παράσταση στην οποία απολαύσαμε τον εξαίρετο Μάριο Τακούσιη στο πιάνο, την ταλαντούχα ερμηνεύτρια και συνθέτη Eleni Era την οποία είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε πέρσι με το δικό της πρότζεκτ, αλλά και δύο νέες φωνές για τον χώρο της Αξιοθέας – την Nama Dama (Αναστασία Δημητριάδου) και την Τουρκοκύπρια συμπατριώτισσα μας Ezgi Akgürgen.

Μέσα σε δυόμιση περίπου ώρες ακούσαμε 25 τραγούδια από όλη τη δισκογραφία του Λευτέρη Μουμτζή, νέο υλικό που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα και το καινούργιο του κομμάτι “Gold” που έδωσε τον τίτλο της συναυλίας. Οι υπέροχες ερμηνείες του Λευτέρη και των τριών τραγουδιστριών που είχε επιλέξει για να τον συνοδεύσουν, η δεξιοτεχνία των μουσικών, αλλά πάνω απ’ όλα η αιθέρια και πρωτοποριακή μουσική του δημιούργησαν μιαν ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα που μπορεί να συνοψιστεί με τον γνωστό στίχο του Χρόνη Μίσσιου που μας τον θύμισε ο Ευαγόρας Καραγιώργης – «επανάσταση σήμερα είναι η διατήρηση της τρυφερότητας». Ο Λευτέρης καταφέρνει να είναι επαναστατικός και ευρηματικός, παραμένοντας πάντα τρυφερός. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο του χάρισμα.

Ο Λευτέρης Μουμτζής και οι συνεργάτες του στο τέλος της συναυλίας

Κύρια Φωτογραφία: Ο Λευτέρης Μουμτζής με την Nama Dama (Αναστασία Δημητριάδου) και τον Ερμή Μιχαήλ (πάνω) / Ερμής Μιχαήλ, Ezgi Akgürgen, Eleni Era και Μάριος Τακούσιης (κάτω)

 

You May Also Like

Αυτόχειρας ο Κιθ Φλιντ

Ότι ο Κιθ Φλιντ αυτοκτόνησε επιβεβαίωσε μέσω της σελίδας των Prodigy στο Instagram ο ...

Μια Συναυλία για την ειρήνη και τον διάλογο από τη ΣΟΚ

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Ριάλτου διοργανώνεται συναυλία ...

Σύντομα στο Λονδίνο η πρώτη Rolling Stones μπουτίκ στον κόσμο

Μπουτίκ στο διαχρονικά μοδάτο Σόχο του Λονδίνου πρόκειται να ανοίξουν τον επόμενο μήνα οι ...

Save Akamas: πορεία και συναυλία στις 15 Απριλίου

Πορεία και συναυλία διοργανώνει την Κυριακή, 15 Απριλίου, η Κίνηση Save Akamas / Save ...

Kαλοκαιρινή τζαζ βραδιά με τους Mood Indigo

Ένα μακρινό μουσικό ταξίδι στις παλιές ωραίες εποχές, του κλασικού swing, θα απολαύσει το ...

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης δίνει συναυλίες σε ταράτσες εργατικών πολυκατοικιών

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης θέλει να φέρει τη μουσική πιο κοντά στους πολίτες ...

X