Ηχηρές πωλήσεις σε Frieze London & Frieze Masters Online

Όπως οι περισσότερες φουάρ τέχνης του Δυτικού κόσμου, έτσι και η Frieze London και η Frieze Masters μετακόμισαν φέτος στον χώρο του διαδικτύου, λόγω κορωνοϊού.

Μπορεί να μην είναι η πρώτη διοργάνωση του Frieze που γίνεται κατ΄αυτόν τον τρόπο (βλ. Frieze New York τον περασμένο Μάιο), αλλά φαίνεται ότι οι εκθέτες έχουν πλέον αρχίσει να «παίρνουν τον αέρα» αυτού του τρόπου διεξαγωγής, εκμεταλλευόμενοι τα νέα δεδομένα υπέρ τους. Εκθέτοντας τα έργα που δείχνουν διαδικτυακά και στο φυσικό τους χώρο, καθώς και εμπλουτίζοντας την παρουσίασή τους με νέες προσθήκες ή γρήγορες αλλαγές – κάτι που δε θα μπορούσαν να κάνουν με την ίδια ευκολία υπό κανονικές συνθήκες –, έχουν καταφέρει να κάνουν αξιοσημείωτες πωλήσεις.

Σύμφωνα με το Artsy, πολλά ήταν τα έργα που «έφυγαν» σε τιμές που αποδεικνύουν ότι ο πήχης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά για αγορές στα online fairs.

Jack Whitten, Russian Speedway, 1971. Πωλήθηκε για 2,5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι λιγότερο από το ρεκόρ 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων που έφτασε έργο του καλλιτέχνη σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s τον Μάρτιο 2019. © Jack Whitten Estate Φωτογραφία: Jeff McLane. Παραχώρηση: Jack Whitten Estate & Hauser & Wirth.

William Kentridge, Cursive, 2020. Το έργο αποτελείται από συνολικά 40 μπρούτζινα γλυπτά και πωλήθηκε από την Goodman Gallery έναντι 600.000 δολαρίων.

Loie Hollowell, Boob Wheel in blue and yellow, 2020. Πωλήθηκε από την γκαλερί GRIMM σε ένα βρετανικό καλλιτεχνικό ίδρυμα για 150.000 δολάρια.

Abel Rodríguez, MONTAÑA DE CENTRO 2, 2020.

Αν και 79 χρονών, ο Κολομβιανός αυτοδίδακτος καλλιτέχνης έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται μόλις τα τελευταία χρόνια, αφότου έλαβε το Βραβείο Prince Claus (2014) για τη θετική επίδραση που έχει το έργο του στην κοινωνία και συμμετείχε στην documenta 14 (2017). Αυτήν τη στιγμή έργα του παρουσιάζονται στο BALTIC Centre for Contemporary Arts, στην πρώτη ατομική έκθεσή του σε καλλιτεχνικό ίδρυμα, καθώς και στην έκθεση Among the Trees στη Hayward Gallery. Πέντε έργα του σε χαρτί με σκηνές από τα δάση του κολομβιανού Αμαζονίου όπου κατοικεί πωλήθηκαν μεταξύ 5.000-5.500 δολαρίων από την γκαλερί Instituto de Visión.

Claudia Martínez Garay, λεπτομέρεια του έργου Huk Pacha, Iskay Pacha, Kimsa Pacha, 2020. © Claudia Martínez Garay Παραχώρηση: Claudia Martínez Garay & GRIMM (Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη).

Η ανερχόμενη Περουβιανή καλλιτέχνιδα το 2019, μέσα σε μία χρονιά, πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική στην γκαλερί GRIMM του Άμστερνταμ, συμμετείχε στην πολυσυζητημένη Aichi Triennale, αλλά και την Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, ενώ έλαβε και το Βραβείο Ανερχόμενου Καλλιτέχνη από το Cisneros Fontanals Art Foundation. Το τύπωμα αυτό πωλήθηκε για 4.500 ευρώ.

Arjan Martins, Sem título (Άτιτλο), 2020. Καθώς οι επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους απαγορεύονται ακόμα στη Βραζιλία λόγω κορωνοϊού, η γκαλερί A Gentil Carioca αποφάσισε να εκθέσει τα έργα που δείχνει στη Frieze London 2020 στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο. Παραχώρηση: A Gentil Carioca.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

You May Also Like

Ο ήχος των πόλεων την εποχή του κοροναϊού

Ένα τραγούδι ενάντια στον κοροναϊό από τη Σενεγάλη, χειροκροτήματα για τους εργαζόμενους στον τομέα ...

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτισε τον Εμμανουήλ Κριαρά

Με ένα ηχηρό χειροκρότημα, η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε στις 2 το μεσημέρι της 26ης Αυγούστου ...

Εκεί που συναντιούνται γη και ουρανός |Confrontation Through Art

H έκθεση «Eκεί που συναντιούνται γη και ουρανός» πραγματοποιήθηκε στο κέντρο (European Mediterranean Artist ...

Ένα υπαίθριο δωμάτιο ξενοδοχείου ως εικαστική εγκατάσταση

Δύο Ελβετοί εικαστικοί προσφέρουν επτά υπαίθρια “δωμάτια ξενοδοχείου” αυτό το καλοκαίρι σε έναν “χώρο ...

Βάκια Σταύρου: Η «φωνή χωρίς σύνορα» ταξιδεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις γωνιές του κόσμου

Κάτι συμβαίνει με την Κύπρο. Κάτι ευλογημένο. Η παραγωγή του νησιού των μόλις ενός ...

Οι κυανοτυπίες της Άννη Άτκινς

Το φωτογραφικό βιβλίο «Φωτογραφίες βρετανικής Άλγης» είναι ένα ορόσημο στην ιστορία τόσο της φωτογραφίας ...

X