Κριτική Βιβλίου: «Οι τρεις ζωές του Αντάρτη» του Ανδρέα Συμεού

Ντεμπούτο στη λογοτεχνία κάνει ο Ανδρέας Συμεού με την κυκλοφορία του βιβλίου «Οι τρεις ζωές του Αντάρτη» που καταπιάνεται με έναν πρωτότυπο μύθο για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Γράφει ο Χρυσόστομος Περικλέους

Ο Ανδρέας Συμεού κάνει ντεμπούτο στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα «Οι τρεις ζωές του Αντάρτη», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Μέσα από μια ευφάνταστη σκηνοθεσία που καταπιάνεται από τον εσωτερικό ψυχισμό εως και την επιστημονική φαντασία, αφηγείται την ιστορία ενός αντάρτη του απελευθερωτικού αγώνα που σκοτώνεται, μετά από προδοσία, έξω από το σπίτι της αγαπητικιάς του, που μετά από 45 γήινα χρόνια πλήξης στον παράδεισο –καθότι κι εκεί αντάρτης- γίνεται αποδεκτό το αίτημά του για επιστροφή στη γη. Η μοναδική αυτή «επιστροφή» των 40 ημερών, με την υβριδική μορφή άυλου/αόρατου σώματος, πραγματοποιείται με τη συνοδεία και υπό την εποπτεία του φύλακα Άγγελου, του Ζωφιήλ, που, από επιτηρητής, γίνεται σιγά-σιγά σύμβουλος και φίλος.

«Συναρπαστική αφήγηση»

Ενώ στην επιφάνεια ο μύθος κινείται στο πλαίσιο λαϊκών θρησκευτικών δοξασιών για τη ζωή (σώμα, ψυχή, κρίση μετά θάνατον, άγγελοι, Άγιος Πέτρος, Ανώτατος Κριτής, κόλαση, παράδεισος), στην ουσία πρόκειται για μια ιστορία –λέγε πραγματεία- η οποία, μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση, με άφθονο χιούμορ και σαρκασμό, οδηγεί τον αναγνώστη σε μια διαλεκτική αναμέτρηση με τις σύγχρονες αντιλήψεις της εξελικτικής και μοριακής βιολογίας, ακόμα και της αστροφυσικής. Εδώ πια καταργούνται τα συμβατικά όρια ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα/ψυχή, ανάμεσα στην έμβια και την ανόργανη ύλη, ανάμεσα στην ύλη και την ενέργεια… αντιλήψεις που προσλαμβάνουν τον κόσμο ως ενιαίο σύνολο μέσα σε ένα περίπλοκο πλέγμα «διαδικτυακής» επικοινωνίας. Τα πάντα δέκτες και πομποί.

Κατεβαίνοντας λοιπόν στην πλατεία του χωριού του ο αντάρτης βλέπει μόνο και ακούει. Κουβέντες στον καφενέ όπου κάθεται αόρατος, φωτογραφίες, «τα ανοικτά βιβλία του τοίχου», πρώτα στο πατρικό του κι ύστερα στης αγαπημένης του Μαρίας, όπου βλέπει κατάπληκτος στη φωτογραφία του γάμου της κορδωτό γαμπρό τον Βλαδίμηρο, σύντροφό του στο κρησφύγετο, αυτόν που τον ζήλευε για τη Μαρία, αυτόν που υποψιαζόταν πως τον πρόδωσε. Τη Μαρία την βρίσκει στη Χώρα, σε αρχοντόσπιτο, κατάκοιτη με καρκίνο, πεσμένα μαλλιά, χλωμή, αδύναμη, μόνο στα μάτια της μια λάμψη και στα χείλη ένα αχνό χαμόγελο, ωσάν να ψυχανεμίζεται την παρουσία του. Από πλάγιους υπαινιγμούς του Ζωφιήλ μαθαίνει να μπαίνει στις συχνότητες των ανθρώπων, στα όνειρά τους, καθώς τηλεφωνούν από κινητό, ακόμα και να μπαίνει στο «σκεύος» του σώματός όποιουδήποτε, και στον ύπνο και στον ξύπνιο, και, δίκην ηθικής συνείδησης, να προκαλεί σύγχυση και κρίση, χωριστά στον καθένα, στο συνονθύλευμα των απατεώνων που κυκλοφορούν με μαύρες μερσεντές…

Μύθος στο σήμερα

Σε μιαν αφήγηση που μοιάζει με αστυνομικό θρίλερ, οδηγεί στην εξάρθρωση του δικτύου λαθρεμπόρων με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο και υπουργό της κυβέρνησης και στην αποκάλυψη ενός σκηνικού υποκρισίας όπου όλοι αυτοί, πρώην αγωνιστές και «αγωνιστές», ποζάρουν σε υψηλά αξιώματα, σε αρχοντόσπιτα, η νέα τάξη… Στην εκδίπλωση του μύθου μπορεί κάποτε να φτάνουν στο κήρυγμα οι ηθικές παρεμβάσεις του Αντάρτη όταν μπαίνει στις συχνότητες αδικοπραγούντων, μπορεί κάποτε να έχεις την αίσθηση προσπάθειας να τεθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν ακυρώνουν όμως τη ροή του μύθου, ούτε την έλξη που η κίνηση των γεγονότων ασκεί στον αναγνώστη. Όταν μάλιστα τα γεγονότα συγκλίνουν προς την ένταση της κρίσης και την τελική κάθαρση, ο μύθος γίνεται πράγματι συναρπαστικός.

You May Also Like

FlashArt@Rialto: Μ’ένα τραγούδι του δρόμου

Το πρόγραμμα FlashArt του Θεάτρου Ριάλτο συνεχίζεται, αυτή την φορά με μια μουσική εκδήλωση ...

Παρουσίαση του βιβλίου «Βλαντίμιρ Βισότσκι – Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…»

Το βιβλίο του Γιάννη Κωστακόπουλου «Βλαντίμιρ Βισότσκι – Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…» ...

Έκπτωση στα βιβλία ποίησης για τη Μέρα Ποίησης

Βιβλία σχετικά με την ποίηση με έκπτωση 50% θα διαθέτει το βιβλιοπωλείο Μoufflon στη ...

Απάντηση στο ποίημα «Στετέ», του Λιπέρτη

Γράφει ο Ερωτόκριτος, 16 ετών Απάντηση στο ποίημα «Στετέ», του Λιπέρτη Στετέ μου μεν ...

Open Call: “Κύκλος Αναγνώσεων Κυπρίων Συγγραφέων 2018”

  To «θέατρο ένα» συνεχίζει και φέτος τον «Κύκλο Αναγνώσεων Κυπρίων Συγγραφέων 2018», στο ...

X