Λουκία Νικολαΐδου: Εξιστορήσεις Τύπου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου και η Σεζόν Γυναίκες παρουσιάζουν μια επιτελεστική δράση που συνομιλεί με την έκθεση «Λουκία Νικολαΐδου: Εξιστορήσεις», με τις θεατρικές δημιουργούς Νέδη Αντωνιάδη και Μάρθα Κωνσταντίνου.

Εστιάζοντας στις ιστορίες γυναικών, τη δράση και την ορατότητά τους σε μια καθοριστική περίοδο της νεωτερικότητας στην Κύπρο, το Ίδρυμα Λ. Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση «Λουκία Νικολαΐδου: Εξιστορήσεις» από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 23 Οκτωβρίου στο Γκαράζ σε επιμέλεια Χριστίνας Λάμπρου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή έργων της Κύπριας πρωτοπόρου Λουκίας Νικολαΐδου (1909 – 1994) όπου πορτρέτα γυναικών στρέφουν το βλέμμα προς τον θεατή και παρατηρούν ενώ παρατηρούνται. Η έκθεση τοποθετείται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο ιστοριογραφικού προβληματισμού και προτείνει νέες αφηγήσεις, εστιάζοντας στη διεκδίκηση ορατότητας -την ευκαιρία των έργων να συναντήσουν το κοινό- επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται το έργο της πρωτοπόρου ζωγράφου σήμερα. Ενώ στη ζωγραφική της εποχής της οι γυναικείες μορφές παρουσιάζονταν κυρίως συμβολικά ως αγρότισσες ή μητέρες, η Νικολαΐδου έστρεψε το ενδιαφέρον της σε γυναικείες μορφές με σαρκική υπόσταση, αποδίδοντας τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την παρουσία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, και στην παρουσία των έργων αυτών, η Νέδη Αντωνιάδη σε συνεργασία με την Μάρθα Κωνσταντίνου, διερευνούν τις ιστορίες που ξεδιπλώνονται μέσα από αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στην Λουκία Νικολαΐδου. Σε μια δράση δομημένη γύρω από την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε και να έρθουμε πιο κοντά στις ιστορίες των γυναικών δημιουργών, οι δύο τους καταλαμβάνουν το χώρο του Γκαράζ από το πρωί της 23ης Οκτωβρίου και πειραματίζονται δουλεύοντας με αρθρογραφίες του Τεύκρου Ανθία και άλλων, από το 1934 μέχρι σήμερα, προτού ανοίξουν τη δράση στο κοινό στις 7:30 μ.μ. της ίδιας μέρας.

Λουκία Νικολαΐδου: Εξιστορίσεις Τύπου
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 19:30.
Γκαράζ, Αμμοχώστου 16, 1016, Λευκωσία.
Πληροφορίες | Κρατήσεις: 22-001508

Η διοργάνωση ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Κατά την είσοδο στο χώρο της έκθεσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

You May Also Like

Oι καλύτερες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα Mono Awards 2020

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε μόλις για δεύτερη χρονιά και η οδηγία προς τους συμμετέχοντες ήταν ...

Μπιενάλε ως ελευθερία και ευκαιρία

Την Πέμπτη το απόγευμα είχαμε ραντεβού με τον Βασίλη Βασιλειάδη, επιμελητή της Μπιενάλε που πραγματοποιείται στη ...

Πάνος Μουζουράκης Live

Ο μοναδικός Πάνος Μουζουράκης και οι μουσικοί του σε μια ανατρεπτική εμφάνιση! Ο πολυτάλαντος ...

Bodyprints 2021 από το Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC) σας προσκαλεί στο Bodyprints 2021, μια παράσταση ...

Έργα τέχνης με θέμα τον έρωτα στο Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος

Μεγάλο αφιέρωμα έργων τέχνης με θέμα τον έρωτα παρουσιάζει το Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος, από ...

Ανδρέας Αραούζος: «Η προδοσία είναι παντού»

Ο ηθοποιός Ανδρέας Αραούζος μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι ...

X