Λουκία Νικολαΐδου: Εξιστορήσεις Τύπου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου και η Σεζόν Γυναίκες παρουσιάζουν μια επιτελεστική δράση που συνομιλεί με την έκθεση «Λουκία Νικολαΐδου: Εξιστορήσεις», με τις θεατρικές δημιουργούς Νέδη Αντωνιάδη και Μάρθα Κωνσταντίνου.

Εστιάζοντας στις ιστορίες γυναικών, τη δράση και την ορατότητά τους σε μια καθοριστική περίοδο της νεωτερικότητας στην Κύπρο, το Ίδρυμα Λ. Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση «Λουκία Νικολαΐδου: Εξιστορήσεις» από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 23 Οκτωβρίου στο Γκαράζ σε επιμέλεια Χριστίνας Λάμπρου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή έργων της Κύπριας πρωτοπόρου Λουκίας Νικολαΐδου (1909 – 1994) όπου πορτρέτα γυναικών στρέφουν το βλέμμα προς τον θεατή και παρατηρούν ενώ παρατηρούνται. Η έκθεση τοποθετείται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο ιστοριογραφικού προβληματισμού και προτείνει νέες αφηγήσεις, εστιάζοντας στη διεκδίκηση ορατότητας -την ευκαιρία των έργων να συναντήσουν το κοινό- επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται το έργο της πρωτοπόρου ζωγράφου σήμερα. Ενώ στη ζωγραφική της εποχής της οι γυναικείες μορφές παρουσιάζονταν κυρίως συμβολικά ως αγρότισσες ή μητέρες, η Νικολαΐδου έστρεψε το ενδιαφέρον της σε γυναικείες μορφές με σαρκική υπόσταση, αποδίδοντας τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την παρουσία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, και στην παρουσία των έργων αυτών, η Νέδη Αντωνιάδη σε συνεργασία με την Μάρθα Κωνσταντίνου, διερευνούν τις ιστορίες που ξεδιπλώνονται μέσα από αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στην Λουκία Νικολαΐδου. Σε μια δράση δομημένη γύρω από την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε και να έρθουμε πιο κοντά στις ιστορίες των γυναικών δημιουργών, οι δύο τους καταλαμβάνουν το χώρο του Γκαράζ από το πρωί της 23ης Οκτωβρίου και πειραματίζονται δουλεύοντας με αρθρογραφίες του Τεύκρου Ανθία και άλλων, από το 1934 μέχρι σήμερα, προτού ανοίξουν τη δράση στο κοινό στις 7:30 μ.μ. της ίδιας μέρας.

Λουκία Νικολαΐδου: Εξιστορίσεις Τύπου
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 19:30.
Γκαράζ, Αμμοχώστου 16, 1016, Λευκωσία.
Πληροφορίες | Κρατήσεις: 22-001508

Η διοργάνωση ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Κατά την είσοδο στο χώρο της έκθεσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

You May Also Like

«Have nothing to say» της Μιλένα Ugren Κούλας

«Τελικά όλα έχουν σχέση με το πως και τι λέμε στους άλλους και το ...

Έναρξη παραστάσεων για τον Θάνατο του Μπαχ της Ελένης Ξένου

«Ο Θάνατος του Μπάχ» είναι η κωμωδία που θα σε κάνει να γελάσεις με ...

H Tracey Emin ιδρύει σχολή τέχνης στο Margate

Η πάλαι ποτέ Young British Artist και υποψήφια για βραβείο Turner, δραστηριοποιείται πλέον στη ...

Έκθεση φωτογραφίας «Η Κύπρος μέσα από το φακό μας»

Η ομάδα ερασιτεχνών φωτογράφων GROUP SEVEN παρουσιάζει την πρώτη της έκθεση με τίτλο «Η ...

Διάλεξη της Νάσας Παταπίου στην Αθήνα

Στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα, θα βρεθεί η ιστορικός – ερευνήτρια και συνεργάτιδα ...

Ένα αρχοντικό στο Mανχάταν μετατρέπεται σε Κέντρο Καλών Τεχνών

Η αρχιτεκτονική εταιρεία του David Chipperfield δημοσίευσε εικόνες από τον επανασχεδιασμό ενός Κέντρου Καλών ...

X