«Ο τοίχος που χάνεται»: Μια ευρωπαϊκή δράση ταξιδεύει στην Κύπρο

Η διαδραστική εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» ενώνει αποφθέγματα από την ευρωπαϊκή υψηλή και σύγχρονη ποπ κουλτούρα, κάνοντας αισθητή την ποικιλομορφία της Ευρώπης. Από το καλοκαίρι του 2020, οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις εμφανίζονται σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Στην Κύπρο, «Ο τοίχος που χάνεται» θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία και στις 7 και 8 Νοεμβρίου στον Μόλο της Λεμεσού.

«Ο τοίχος που χάνεται» είναι μια διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε στα πλαίσια της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζει μια επιλογή από διάσημα αποφθέγματα – στίχους από τραγούδια και ποιήματα, αποσπάσματα από αγαπημένες ταινίες, μυθιστορήματα και φιλοσοφικά έργα – που υποβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους μέσω της διαδικασίας τοπικών ανοικτών καλεσμάτων.

Είτε πρόκειται για μια φράση της Hannah Arendt, ένα στίχο των Beatles, ένα απόσπασμα από την ταινία «Αμελί» ή μια φράση του Ούγγρου, βραβευμένου με το βραβείο Νόμπελ, Imre Kertész, τα αποφθέγματα που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση αναδεικνύουν τη γλωσσική και πνευματική ποικιλομορφία της ηπείρου μας.

Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα διάφανο σκελετό από πλέξιγκλας όπου είναι τοποθετημένα χιλιάδες μικρά ξύλινα τουβλάκια, τα οποία είναι χαραγμένα με ρητά στην πρωτότυπη γλώσσα και σε μετάφραση. Μετά την αποκάλυψη της εγκατάστασης, ο κάθε επισκέπτης και η κάθε επισκέπτρια θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους τουβλάκια με αποφθέγματα.

Καθώς τα τουβλάκια θα αφαιρούνται σταδιακά από τον τοίχο, το μόνο που θα μείνει στο τέλος θα είναι το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς: ο τοίχος θα εξαφανιστεί. Αυτή η διαδικασία δείχνει συμβολικά ότι οι τοίχοι που χτίζουμε και οι οποίοι χωρίζουν κοινότητες, λαούς και απλούς ανθρώπους μπορούν να εξαφανιστούν με συλλογική προσπάθεια.

«Ο τοίχος που χάνεται» ανάγεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της Maria Yablonina, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Werner Sobek έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γκαίτε. Από το καλοκαίρι του 2020, η εγκατάσταση εμφανίζεται σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία/Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο.

Η παρουσίαση του «Τοίχου που χάνεται» στην Κύπρο θα συνοδεύεται από μια ηχητική εγκατάσταση του Νεκτάριου Ροδοσθένους.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Στη Λευκωσία η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Nicosia Book Fest, που θα διοργανωθεί ηλεκτρονικά στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ, επισκεφθείτε τη σελίδα: www.goethe.de/kypros/toixospouxanetai

Πού και πότε:

Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία
24 & 25 Οκτωβρίου 2020, 11:00-20:00

Μόλος (δίπλα από Caffè Nero), Λεμεσός
7 & 8 Νοεμβρίου 2020, 11:00-20:00

Γλώσσα: Γερμανικά, Αγγλικά, Ελληνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Ισπανικά κ.ά.

Πληροφορίες: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros/toixospouxanetai

Είσοδος Ελεύθερη

«Ο τοίχος που χάνεται» είναι ένα εγχείρημα του Ινστιτούτου Γκαίτε, που χρηματοδοτείται από ειδικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020.

You May Also Like

Η εικαστικός και video artist Άννα Φωτιάδου στο Rencontres Internationales Paris/Berlin

Το βίντεο “Sealed Faithful Halls” της βραβευμένης εικαστικού και video artist Άννας Φωτιάδου επιλέχθηκε ...

Excavating Contemporary Archaeology

Οι Χάρις Επαμεινώνδα, Cristina Lucas, Hwayeon Nam, Amalie Smith και Francisco Tropa συμμετείχαν στο ...

Μια “θεραπευτική” έκθεση της Λουίζ Μπουρζουά στο διαδίκτυο

H γαλλοαμερικανίδα καλλιτέχνης Λουίζ Μπουρζουά πέρασε τη ζωή της δημιουργώντας έργα τέχνης – κυρίως ...

Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας 2018

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και με ένα πολιτιστικό πρόγραμμα ακόμη πιο πλούσιο από πέρσι ...

«Under/pants, part 1» στο Nicosia Pop Up Festival

Στις 15 & 17 Δεκεμβρίου 2020, στο Θέατρο Πόλης – ΟΠΑΠ. Μία γυναίκα σε ...

Σιμόνη Συμεωνίδου: «Η σχέση μου με τα σκιαγάλματα προέκυψε από μια μεγάλη διαφωνία»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Στην τέταρτη ατομική της έκθεση η Σιμόνη Συμεωνίδου παρουσιάζει σκιαγάλματα ...

X