«Πέτρινος Κήπος»: Το κτίριο-κόσμημα της Βηρυτού που σώθηκε από τη μεγάλη έκρηξη στην πόλη

Ο Πέτρινος Κήπος είναι ένα νέο συγκρότημα διαμερισμάτων που σχεδιάστηκε από τη Λιβανέζα αρχιτέκτονα Lina Ghotmeh, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν καταστραφεί μεγάλο μέρος της Βηρυτού από την τεράστια έκρηξη αυτό το καλοκαίρι.

Η αρχιτέκτονας με ένα τρόπο καρμικό έχει δηλώσει ότι το κτίριο που σχεδίασε ήθελε να συμβολίσει την ανθεκτικότητα και τη μακρά ιστορία της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Αυτό ήταν το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο στην πατρίδα της. Η αρχιτέκτονας ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Παρά το ότι απέχει μόλις ένα μίλι από το επίκεντρο της έκρηξης στο λιμάνι της πόλης, το 13-όροφο κτίριο βγήκε αλώβητο από την έκρηξη με μικρές ζημιές.

Με την στιβαρή κυματοειδή όψη του, το κτίριο στέκεται πάνω από έναν τόπο καταστροφής θυμίζοντας ραβδώσεις σε βράχους ή στρώματα εδάφους που έχουν σωρευθεί με τον χρόνο. Σε αντίθεση με το ψηλό κτίριο από σκυρόδεμα τα βαθιά μπαλκόνια του φυτεύονται με δέντρα και φυτά, σχηματίζοντας ξεχωριστούς κήπους για τους κατοίκους.

Μεγαλωμένη στη Βηρυτό, η αρχιτέκτονας Lina Ghotmeh, έβλεπε πάντα την πόλη σαν ανοιχτή αρχαιολογία που αποκαλύπτει τα σπλάχνα της και τις ιστορίες που τη συγκρότησαν, αυτές των Φοινίκων, των Ρωμαίων ή των Οθωμανών.

Η πρόσοψη του κτιρίου έχει λαξευτεί από ντόπιους τεχνίτες, ενώ η αρχιτέκτονας του έργου είπε πως το σχεδίασε έχοντας υπόψη της τις αναμνήσεις της από τα κτίρια μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ήταν όλα σημαδεμένα, ή ερειπωμένα, να μοιάζουν με αδύναμους ανθρώπινους σκελετούς, ενώ η φύση άνθιζε μέσα τους. Τα παράθυρα και τα μπαλκόνια του κτιρίου έχουν προσανατολισμό προς τη θάλασσα, ενώ τα ακανόνιστα ανοίγματά του δημιουργούν μια αίσθηση μήτρας. Σε αντίθεση με την τραχιά και υφή του εξωτερικού, η Ghotmeh σχεδίασε τους εσωτερικούς χώρους να είναι ομαλοί και φιλόξενοι – ιδιαίτερα στο λόμπι.

Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

You May Also Like

National Youth Theatre: Ανακαίνιση του πρώτου θεάτρου νέων στον κόσμο

Το 1956 ιδρύθηκε στο Λονδίνο το National Youth Theatre, ως η πρώτη θεατρική εταιρεία ...

Έκθεση φοιτητών Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου,  διοργανώνει την 12η Ετήσια Έκθεση με τις εργασίες ...

To MοΜΑ παρεμβαίνει για διάσωση οικοδομήματος στο Οσλο με τοιχογραφίες του Πικάσο

Τα σχέδια για την κατεδάφιση ενός κενού κυβερνητικού κτιρίου στο Οσλο που είναι διακοσμημένο ...

Μια παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί

Μέσα στα 2.500 τ.μ. της Κάζα Μπατλό, ενός από τα πιο διάσημα σπίτια που ...

Nurture Nature: Ένα δημόσιο έργο τέχνης από την Kelly Anna στην Paddington Square

Η Kelly Anna δημιουργεί μία τοιχογραφία που ντύνει το νέο εργοτάξιο του Renzo Piano ...

Τόκιο 2020: Η Ιαπωνία επαναχρησιμοποίησε τις παλαιότερες δομές της

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο τελείωσαν και οι φίλαθλοι όλου του κόσμου είχαν στραμμένο ...

X