Στη Νάσα Παταπίου το Βραβείο Ποίησης

Στην ποιήτρια και ιστορικό Νάσα Παταπίου απονέμεται το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο της «Μελουζίνης ενώτια ή Η ωραία που έρχεται», η οποία έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Νάσα Παταπίου, Χρίστος Κυθρεώτης, Κωνσταντία Σωτηρίου, Λουίζα Χριστοδουλίδου, Σάντη Αντωνίου, Σάντρα Ελευθερίου και Αναστάσιος Γεωργίου είναι οι βραβευθέντες με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2019, σύμφωνα με  τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Να σημειώσουμε ότι το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, δεν έχει απονεμηθεί.

Σε μια αναμέτρηση με τον χρόνο, η Νάσα Παταπίου ζωντανεύει στους στίχους της τις μορφές που τη συγκινούν και οδηγεί τον αναγνώστη να αφουγκραστεί ιστορίες, θρύλους, ονόματα, λέξεις, να μυρίσει αρώματα της γης μας. «Είναι ψηφίδες, είναι σπαράγματα από το σώμα της πατρίδας. Ο πολιτισμικός πλούτος αυτού του τόπου, του ‘κειμηλίου των θαλασσών’, όπως αρέσκομαι να αποκαλώ την ελληνόεσσα Κύπρο, είναι πραγματικά ένα ατρύγητο πέλαγος», είχε αναφέρει η κ. Παταπίου σε συνέντευξή της στον «Πολίτη».

Το σκεπτικό της βράβευσης

Η Νάσα Παταπίου με την ποιητική συλλογή της «Μελουζίνης ενώτια ή Η ωραία που έρχεται» εκδιπλώνει και ανασυστήνει τον ποιητικό της κόσμο με μνημονικές εικόνες, δραματικές αλήθειες και ιστορικά στοιχεία, τα οποία εμποτίζονται με λατρεία για τον γενέθλιο χώρο, την ονειροπόληση, την ερωτική επιθυμία και την πνευματική εξύψωση. Αποτυπώνει τις ποιητικές εικόνες της με εύφορη διαχρονική αφήγηση, εκλεπτυσμένη μουσικότητα, γλωσσική επάρκεια και ιστορική μνήμη, η οποία εξακτινώνεται συνειρμικά και αισθητικά στον χώρο του φανταστικού, του μυθικού, του παράδοξου, αλλά και της ρεαλιστικής πραγματικότητας, χωρίς να απουσιάζουν η συμβολική και η αλληγορική διάσταση στο όλο έργο της. Συναιρώντας πρόσωπα, τόπους και γεγονότα, οικοδομεί έναν κόσμο αναγέννησης και αναδημιουργίας, διά μέσου ενός ουσιώδους, απλού και ακαριαίου λόγου που αναβιώνει μια εγκόσμια πραγματικότητα.

 

Αρώματα του τόπου μας

Η νεράιδα Μελουζίνη είναι ένας θηλυκός Ιανός, έχει δύο πρόσωπα, είναι θρύλος αλλά και ιστορία. Είναι η γενάρχης του φραγκικού βασιλικού οίκου των Lusignan που κυριάρχησαν στην Κύπρο σχεδόν τρεις αιώνες. Είναι η δέσποινα των δύο πύργων Melo και Lusignan. Ακούγεται σύμφωνα με τους θρύλους η φοβερή κραυγή της όταν κινδυνεύουν οι απόγονοί της. Μοιάζουμε να είμαστε κι εμείς απόγονοί της αφού οι Φράγκοι άφησαν εδώ τα ίχνη τους στην ιστορία μας, στη γλώσσα, στα ονόματα, ακόμη και στον γαστρονομικό μας πολιτισμό.

Η ποιητική συλλογή είναι μια ατέρμονη συνομιλία με το παρελθόν. Με νεράιδες όπως η Μελουζίνη, με θρυλικές βασίλισσες όπως η Αικατερίνη Κορνάρο ή «η ωραία που έρχεται» Νεφερτίτη, με ποιητές όπως ο «αρχιθαλάσσιος» Ρεμπώ και ο Κύπριος βάρδος της ρωμιοσύνης. Με ηρωίδες όπως η Δυσδαιμόνα, με πόλεις όπως η Ουρανία, η Καρπασία, η Καλλινίκεση ή η πόλη των τεναγών Βενετία. Με θεές όπως η Αφροδίτη, με Παναγίες όπως η Πετόμενη και η Χρυσοπράσινη. Με ονόματα φρούτων όπως οι κουμανταντάδες, οι πομπελμοσίες και τα χρυσόμηλα. Με ονόματα λουλουδιών όπως τα αττεμπερούζια, οι μουσιέτες και οι «ελεούσες» ματσιγκόρτες. Ακόμη, με τοπωνύμια, πλατείες, χωριά, ποτάμια, γέφυρες. Σε αυτό το σκηνικό το πολυπρόσωπο, το συνδεδεμένο με μύθους, θρύλους, παραμύθια και ιστορίες της τάλαινας και κεκαυμένης Κύπρου, πλην όμως κειμηλίου των θαλασσών, η ποιήτρια προσκαλεί σε δείπνο τους αναγνώστες με «οφτά περτίτζια» και κουμανταρία.

Αναλυτικά τα βραβεία

 

You May Also Like

Η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επί σκηνής

Τα τελευταία χρόνια το Θέατρο «Κράμα» καταγράφει στο ενεργητικό του αξιόλογες παραγωγές («Γυάλινος κόσμος», ...

“De profundis” του Oscar Wilde – Με τη Βασιλική Κυπραίου & τον Βαγγέλη Γέττο

“Η κακή τέχνη είναι αποτέλεσμα καλών προθέσεων.” 120 χρόνια από τον θάνατο του Oscar ...

Διάκριση του Ανδρέα Γεωργαλλίδη από την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών του Παρισιού

Η Διεθνής Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών που εδρεύει στο Παρίσι θα τιμήσει τον ...

First Folio του Σαίξπηρ πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

Στην τιμή ρεκόρ των 9,97 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε σήμερα ένα σπάνιο βιβλίο του 1623, ...

O Καβάφης του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.: «Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος…»

Αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη είναι αυτή η εβδομάδα στο πρόγραμμα του 23ου Πολιτιστικού ...

Σαν σήμερα στις 7/10/1849, πεθαίνει ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

Ο Πόε, Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος, υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ...

X