Τέχνη 9.400 ετών από αρχαίους Αβορίγινες

Εντυπωσιακές εικόνες αρχαίας τέχνης σκαλισμένης σε βράχους ταυτοποιήθηκαν στο Arnhem Land, της Αυστραλίας.

Μεταξύ αυτών και τρεις σπάνιες απεικονίσεις ζώων. Με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Taçon, μέλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Έρευνας και του Πανεπιστημίου Griffith στην Rock Art Research, η ομάδα τεκμηρίωσε 572 προηγούμενες άγνωστες εικόνες ηλικίας από 6.000 έως 9.400 χρόνια.

Οι εικόνες προέρχονται από 87 περιοχές που βρέθηκαν από το 2008 έως το 2018.

Με την ονομασία Maliwawa Figures, τα σκαλιστά ευρήματα απεικονίζουν ανθρώπους, πολλές φορές ακόμα και σε φυσικό μέγεθος, αλλά και ζώα. Ζωγραφισμένα σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου με σχήματα ή περίγραμμα με μερικές κόκκινες πινελιές για το τελείωμα, τα ευρήματα είναι ένα «παράθυρο στο παρελθόν» όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Δείχνουν τι έκαναν οι άνθρωποι την παρούσα στιγμή. Αποτελεί έναν σύνδεσμο που λείπει μεταξύ των γνωστών δυναμικών φιγούρων του πρώιμου στιλ, ηλικίας περίπου 12.000 ετών και αυτών που έγιναν τα τελευταία 4.000 χρόνια, τόνισε.

«Οι Maliwawas απεικονίζονται είτε ως μοναχικές φιγούρες, είτε μέρος ομαδικών σκηνών που δείχνουν διάφορες δραστηριότητες και μερικές μπορεί να έχουν τελετουργικό πλαίσιο. Οι ανθρώπινες φιγούρες απεικονίζονται συχνά με ζώα, ειδικά μακρόποδα. Αυτές οι σχέσεις μεταξύ ζώων και ανθρώπων φαίνεται να είναι κεντρικές στο μήνυμα των καλλιτεχνών» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Δεν πρόκειται δε, για απλές απεικονίσεις της καθημερινής ζωής. «Οι καλλιτέχνες επικοινωνούν σαφώς με πτυχές των πολιτιστικών τους πεποιθήσεων, με έμφαση σε σημαντικά ζώα και αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων» σημειώνουν.

Η συν-συγγραφέας Δρ Sally K. May από τη Μονάδα Place, Evolution and Rock Art Heritage του Πανεπιστημίου Griffith δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτών που φαίνεται να είναι απεικονίσεις «bilbies» σε μια τοποθεσία Awunbarna ήταν εκπληκτική.

«Οι φιγούρες αυτές συνδέονται με άνυδρο και ημι-άνυδρο περιβάλλον μακριά από το νότο. Το Arnhem Land δεν ήταν εντός του εύρους τους κατά τους ιστορικούς χρόνους.»

Δύο από αυτά τα ζώα είναι πλάτη με πλάτη και σχεδόν πανομοιότυπα σε μέγεθος. Η τρίτη απεικόνιση που μοιάζει με bilbie φαίνεται να έχει γίνει σε διαφορετικό χρόνο και ίσως από διαφορετικό καλλιτέχνη, καθώς είναι μεγαλύτερο, έχει μακρύτερο ρύγχος και είναι σε ελαφρύτερη απόχρωση κόκκινου.

Πηγή: LIFO

You May Also Like

Θεματική ξενάγηση στις Συλλογές του Γλαύκου Κληρίδη στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας  

Παράπλευρο της έκθεσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – ...

Ψηφιακή καταγραφή των εκκλησιών στα κατεχόμενα

Το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο, έχει επισήμως εγκριθεί από το ...

Διαβάστε ή «ξεφυλλίστε» 300 βιβλία τέχνης από το Μουσείο Γκέτι online και δωρεάν

Βυθιστείτε σε κάθε ξεχωριστό τόμο της εικονικής βιβλιοθήκης από το Getty Publications Archive, σε ...

Τηλεδιάλεξη ΑΠΚΥ με θέμα «Η βυζαντινή φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ταυτότητες»

«Η βυζαντινή φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ταυτότητες» είναι το θέμα της ...

Εντοπίστηκαν παλαιστινιακοί αμφορείς των χρόνων του Ιουστινιανού στην Πάφο

Τον επικρατέστερο τύπο αμφορέα, που εντοπίστηκε ως κυπριακής νοτιοδυτικής προέλευσης και χρονολογείται από τον ...

Νέα στοιχεία για το ναυάγιο «Μέντωρ» στα Κύθηρα

Το πλοίο «Μέντωρ», ιδιοκτησίας του λόρδου Έλγιν, αποκαλύπτεται περαιτέρω. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ...

X