Το έργο του Ρέμπραντ «Αβραάμ και οι Άγγελοι» σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Ένα από τα λίγα έργα του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, βγαίνει σε δημοπρασία με τιμή εκτίμησης από 20 έως 30 εκατομμύρια δολάρια.

Από τις 3 Οκτωβρίου ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s έχει αρχίσει την παρουσίαση του αριστουργήματος του Ρέμπραντ “Abraham and the Angels” που βγαίνει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Προηγουμένως ο πίνακας θα ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ, το Λος Άντζελες, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο.

Μετά το σπάνιο έργο του Μποτιτσέλι που βγαίνει σε δημοπρασία με τιμή εκτίμησης 80 εκατομμύρια δολάρια, αυτό το έργο του Ρέμπραντ έχει τιμή εκτίμησης από 20 έως 30 εκατομμύρια δολάρια.

Το μικροσκοπικό έργο με διαστάσεις έξι επί οκτώ ίντσες φιλοτεχνήθηκε το 1646, και είναι ένα από τα λίγα έργα του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια. Απεικονίζει μια σκηνή από το βιβλίο της Γένεσης, στο οποίο τρεις άγγελοι που παρουσιάζονται ως ταξιδιώτες, επισκέπτονται το ηλικιωμένο ζευγάρι Σάρα και Αβραάμ για να παραδώσουν ένα θεϊκό μήνυμα: ότι η Σάρα θα γεννήσει ένα γιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλικών σκηνών του Ρέμπραντ βρίσκονται σε θεσμικές συλλογές, και είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπει κάποιος ένα τόσο μεγάλο έργο σε δημοπρασία.

Ο Ρέμπραντ μελέτησε με μεγάλη σχολαστικότητα τις εικόνες της Βίβλου και σε αυτή τη δουλειά του απομακρύνεται από το μπαρόκ στιλ της πρώιμης δημιουργίας του προς κάτι πιο λεπτό.

Όταν ο πίνακας παρουσιάστηκε το 2017 στη συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη, η επιμελήτρια Joanna Sheers Seidenstein έγραψε ότι το έργο δείχνει «μια νέα προσέγγιση στην εικονογραφική αφήγηση» για τον καλλιτέχνη. Εκείνη την εποχή, ήταν ένα από τα εννέα έργα μικρής κλίμακας που εμφανίστηκαν στη βιτρίνα του Frick, με επίκεντρο τις απεικονίσεις του Αβραάμ του Ρέμπραντ. Πριν από αυτό, το έργο παρουσιάστηκε σε μια ταξιδιωτική έκθεση αφιερωμένη στο Rembrandt στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο το 2004.

Το έργο πωλήθηκε τελευταία φορά σε δημοπρασία το 1848 για μόλις 64 στερλίνες στον οίκο Christie’s, σύμφωνα με το αρχείο ιδιοκτησίας του έργου. Ο πρώτος καταγεγραμμένος ιδιοκτήτης του, το 1647, ήταν ο Ολλανδός επιχειρηματίας Martin van den Broeck. Άλλαξε τα χέρια αρκετές φορές και πέρασε από τις συλλογές των Benjamin West και Sir Thomas Baring.

Για δεκαετίες, το έργο παρέμεινε στην οικογενειακή συλλογή von Pannwitz με έδρα το Heemstede. Στη συνέχεια πήγε στον διάσημο συλλέκτη παλαιών δασκάλων Alfred Bader το 2004, και από εκεί ήρθε στα χέρια του βετεράνου εμπόρου Otto Naumann, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος στον οίκο Sotheby’s. Ο σημερινός ιδιοκτήτης το απέκτησε το 2006 με ιδιωτική πώληση και με λιγότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια. Τα έργα του Ρέμπραντ έχουν πουληθεί μέχρι 34 εκατομμύρια σε δημοπρασίες και αυτή αναμένεται να είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή έργου του σε δημοπρασία.

(Rembrandt van Rijn, Abraham and the Angels, 1646. Courtesy: Sotheby’s)

Πηγή: elculture.gr

You May Also Like

Open Call: Ε’ Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος, διοργανώνουν τον Ε’ Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος ...

Ανακοίνωση για ακρόαση χορευτών

Η Ομάδα duoART [Dance Theatre] καλεί σε ακρόαση το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012,  επαγγελματίες ...

Ένας Picasso για 100 ευρώ [αντί 756 χιλιάδων]

Μια διαδικτυακή κλήρωση που διοργανώνεται από τον Διεθνή Σύνδεσμο για τη Σωτηρία της πόλης ...

Διεθνής έκθεση graffiti στην Κύπρο: o Banksy είναι εδώ

Το ArtHouse 59 παρουσιάζει την STRA-DA, μια πρωτοποριακή έκθεση «ορόσημο» της ριζοσπαστικής «τέχνης του ...

Letters to Cyprus | Ας φανταστούμε την Κύπρο επανενωμένη

Η Sholeh Zahraei και ο Kamil Saldun μιλούν για την ταινία Letters To Cyprus, ...

Η Λευκωσία φλερτάρει με τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» 2021

Στην τελική φάση, όπου βρίσκονται μόνο πέντε υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις, πέρασε η κοινή πρόταση ...

X