Το παρεκκλήσι με έργα του Ρόθκο: Ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό

Το παρεκκλήσι του Ρόθκο, ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό άνοιξε πριν λίγες ημέρες ξανά στο κοινό μετά από μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση.

Το παρεκκλήσι του Ρόθκο δε θυμίζει σε κανέναν μια τυπική εκκλησία. Δεν υπάρχει σύμβολο πίστης, μυρωδιά κεριών, όλα είναι βυθισμένα στη σιωπή και σε ένα βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο χρώμα, ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό, για μια στάση μέσα στην πνευματικότητά του. Άνοιξε πριν λίγες ημέρες ξανά στο κοινό μετά από μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση.

Το παρεκκλήσι του Ρόθκο χτίστηκε αρχικά το 1971 στην Πανεπιστημιούπολη του Χιούστον. Ο Τζον και η Ντομινίκ Μενίλ, ήταν αυτοί που οραματίστηκαν την κατασκευή του. Το όραμα του Μαρκ Ρόθκο ολοκλήρωσε αυτό τον εξαιρετικό τόπο λατρείας και στην ίδια την τέχνη.

Κλειστό από τον Μάρτιο του 2019, η αποκατάστασή του είναι μέρος ενός ολιστικού γενικού σχεδίου «ανοιχτών χώρων» που θα επιτρέψει στο παρεκκλήσι να εκπληρώσει καλύτερα τη διπλή αποστολή του – να προσφέρει χώρο για διαθρησκευτικούς εορτασμούς και στοχασμό, και να προωθήσει την κοινοτική εμπλοκή σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Η κληρονομιά των έργων του Μαρκ Ρόθκο που αποδίδονται στην κοινότητα είναι όχι μόνο συμβολική αλλά και εξαιρετικά σημαντική. Τα έργα προσκαλούν σε πνευματικό στοχασμό και δέσμευση ανεξάρτητα από πίστη, πνευματικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο σε μια καταβύθιση στα εμβληματικά έργα του Ρόθκο που η τέχνη του σε υποβάλλει και σε καθηλώνει με όρους που η θρησκεία υποβάλλει έναν πιστό.

Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο συζητήσεων φιλοξενώντας συνομιλίες για μελετητές και θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για ζητήματα που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εργαστούν για μια κουλτούρα αμοιβαίας κατανόησης.

Πηγή: elculture.gr

You May Also Like

WORKING OUT MY LITTLE MUSCLES: Ένα ηλεκτρο-πόπ μανιφέστο

Ο Οδυσσέας Κωνσταντίνου (ODY ICONS) μιλά στο Παράθυρο με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του ...

Graphic Stories #5

Γραφιστική, εικόνες, καλλιγραφία, τεχνολογία, γελοιογραφία είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη ...

Paul Klee: Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των αρχών του εικοστού αιώνα

Από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των αρχών του εικοστού αιώνα, ο Paul Klee υπήρξε ζωγράφος, ...

Έκθεση Σουζάν Ιταγίμ στην Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα

Εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα η έκθεση ζωγραφικής της Ιρανής Σουζάν Ιταγίμ, την Παρασκευή ...

Βραβείο στον Στέφανο Κουρατζή σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας

Στους νικητές του διεθνούς διαγωνισμού Φωτογραφίας «PDN Photo Annual 2018» και στην κατηγορία “Personal Project ...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ: Αναζητώντας τον «ανύπαρκτο» χρόνο

Συνέντευξη στην Μαρίνα Σχίζα / Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου «Υπάρχει χρόνος;». Αυτό και πολλά συναφή ...

X