Το παρεκκλήσι με έργα του Ρόθκο: Ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό

Το παρεκκλήσι του Ρόθκο, ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό άνοιξε πριν λίγες ημέρες ξανά στο κοινό μετά από μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση.

Το παρεκκλήσι του Ρόθκο δε θυμίζει σε κανέναν μια τυπική εκκλησία. Δεν υπάρχει σύμβολο πίστης, μυρωδιά κεριών, όλα είναι βυθισμένα στη σιωπή και σε ένα βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο χρώμα, ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό, για μια στάση μέσα στην πνευματικότητά του. Άνοιξε πριν λίγες ημέρες ξανά στο κοινό μετά από μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση.

Το παρεκκλήσι του Ρόθκο χτίστηκε αρχικά το 1971 στην Πανεπιστημιούπολη του Χιούστον. Ο Τζον και η Ντομινίκ Μενίλ, ήταν αυτοί που οραματίστηκαν την κατασκευή του. Το όραμα του Μαρκ Ρόθκο ολοκλήρωσε αυτό τον εξαιρετικό τόπο λατρείας και στην ίδια την τέχνη.

Κλειστό από τον Μάρτιο του 2019, η αποκατάστασή του είναι μέρος ενός ολιστικού γενικού σχεδίου «ανοιχτών χώρων» που θα επιτρέψει στο παρεκκλήσι να εκπληρώσει καλύτερα τη διπλή αποστολή του – να προσφέρει χώρο για διαθρησκευτικούς εορτασμούς και στοχασμό, και να προωθήσει την κοινοτική εμπλοκή σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Η κληρονομιά των έργων του Μαρκ Ρόθκο που αποδίδονται στην κοινότητα είναι όχι μόνο συμβολική αλλά και εξαιρετικά σημαντική. Τα έργα προσκαλούν σε πνευματικό στοχασμό και δέσμευση ανεξάρτητα από πίστη, πνευματικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο σε μια καταβύθιση στα εμβληματικά έργα του Ρόθκο που η τέχνη του σε υποβάλλει και σε καθηλώνει με όρους που η θρησκεία υποβάλλει έναν πιστό.

Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο συζητήσεων φιλοξενώντας συνομιλίες για μελετητές και θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για ζητήματα που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εργαστούν για μια κουλτούρα αμοιβαίας κατανόησης.

Πηγή: elculture.gr

You May Also Like

Μάριος Τόκας – «Εικαστικές Υμνωδίες»

Το Ίδρυμα Μάριος Τόκας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, παρουσιάζουν για πρώτη φορά ...

1ο Βραβείο Τέχνης στο Γυμνάσιο Αγ. Στυλιανού

Μια σειρά από ειδώλια κυκλαδίτικου πολιτισμού κέρδισαν τα βλέμματα της Κριτικής Επιτροπής του Παγκύπριου ...

«Με φως και κάρβουνο» στην Γκαλερί Γκλόρια

Τη νέα έκθεση ζωγραφικής του Σταύρου Κίκα με τίτλο «Με φως και κάρβουνο» φιλοξενεί η Γκαλερί ...

The Umbrella Project από το Bomba Picnic

Απομακρυσμένη από την ιδέα της “απλοϊστικής” ή και “χαριτωμένης” τέχνης που απευθύνεται συνήθως σε ...

Ομαδική Έκθεση στην Γκαλερί Γκλόρια

Η Γκαλερί Γκλόρια σας προσκαλεί σε ομαδική έκθεση η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, 19 Απριλίου ...

«Συγκλίσεις μαυρόασπρου και Χρώματος» από τον εικαστικό Χρίστο Χρίστου

Η Γκαλερί Αποκάλυψη θα φιλοξενήσει έργα του εικαστικού Χρίστου Χρίστου, στο πλαίσιο της έκθεσης με ...

X