“Zero Energy-Cadenza” του Άντρου Ευσταθίου στην Gallery Apocalypse

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και μετά από πολλές μελέτες και πειραματισμούς, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Άντρος Ευσταθίου επιστρέφει στη Λευκωσία με μια σειρά συναρπαστικών έργων που τα χωρίζει σε δύο ενότητες.

Και οι δύο αυτές ενότητες, έχουν προκύψει από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τα συναισθήματα που προκάλεσε ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας. Αυτά τα συναισθήματα που πάλλονταν για τους περισσότερους των ανθρώπων, από τη μια η απόλυτη σιωπή στους δρόμους και από την άλλη οι ζωηρές φωνές των πουλιών που ακούγονταν συνεχώς, οι εσωτερικές ανησυχίες του καθενός για ένα εχθρό απόλυτα αόρατο που τσάκισε το παγκόσμιο, δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο ένα καλλιτέχνη.

«Zero energy» λοιπόν, «ενέργεια μηδέν», ονομάζεται η νέα δουλειά του Άντρου Ευσταθίου, μια δουλειά που αποτελεί το απαύγασμα των απόλυτων συναισθημάτων της ευαίσθητης ψυχής του καλλιτέχνη, αποδίδοντας συνθέσεις εκρηκτικές, εντυπωσιακές, γεμάτες από υπαινικτικά φυσικά φαινόμενα, ίχνη από ανθρώπινες παρουσίες, νέες ανακατατάξεις στοιχείων ωσάν μια μεγάλη καταστροφή έχει επισυμβεί και όλα τα στοιχεία της φύσης έχουν φορμαριστεί σε ένα νέο δεδομένο, σε μια νέα πλατφόρμα.

Υπέροχες υφές επικρατούν μέσα στο σουρεαλιστικό τοπίο, ο ουρανός βρίσκεται παντού αναλλοίωτος, γαλάζιος και με χρωματισμούς να μοιάζουν τόσο αληθινοί μέσα από έμφωτισμένο φόντο, όπως ακριβώς η φύση ξαναγεννιέται μετά από μια βροχή κάθαρσης ελπίδας και αισιοδοξίας. Ταυτόχρονα τα ανάμεικτα αυτά συναισθήματα έχουν στρέψει την προσοχή του καλλιτέχνη και σε μια άλλη σειρά έργων που χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και ένταση ανάμεσα στα δύο αντίθετα χρώματα, μαύρο και άσπρο. Είναι αυτές οι συνθέσεις στις οποίες αφήνεται ο καλλιτέχνης σε μια απόλυτη ελευθερία έκφρασης, οδηγούμενη άλλοτε από θυμό και άλλοτε από συναισθήματα αυθορμητισμού. Χοντρές πινελιές, ελεύθερες χειρονομίες, μεγάλα πλάνα χωρίς προγραμματισμό, χωρίς προετοιμασία.

Η έκφραση είναι αυτή που οδηγεί την σύνθεση ως το τέλος και καταλήγει ξανά σε εικόνες αφηρημένες που υπονοούν θάλασσες, φουρτουνιασμένους ουρανούς, σπηλιές, γέφυρες σε κατάρρευση… Τα υπαινικτικά στοιχεία που εμπεριέχονται και στις δύο ενότητες οδηγούν τον θεατή σε ένα ταξίδι συμμετοχής με προσωπικούς συνειρμούς.

Το όνομα της ενότητας “Cadenza” όπως ακριβώς ένας αριστοτέχνης μουσικός παίζει solo, έτσι και ο Ευσταθίου μπροστά σε αυτά τα έργα αφήνεται εξολοκλήρου αφήνοντας βαριές πινελιές που κυλούν ρυθμικά, άλλοτε ακολουθούν ηρεμία και άλλοτε μια βίαιη εκρηκτικότητα. Αν το άσπρο-μαύρο θεωρείται απαγορευτικό και δεν λογαριάζεται σαν αληθινό χρώμα είναι ακόμη πιο προκλητικό και ταυτόχρονα απολαυστικό να φέρνεις το μαύρο χρώμα, να του δίνεις ζωή στο πανί χρησιμοποιώντας στοιχεία, χειρονομίες, ρίσκο, αυθορμητισμό.

Ο Άντρος Ευσταθίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κυριότερους σύγχρονους καλλιτέχνες με εξαιρετικό έργο και με σημαντικές εκθέσεις, συμμετοχές, διακρίσεις και βραβεύσεις. Έχει σπουδάσει τέχνη στο New York Studio School in Richwood Art institute όπου το 2004 κατέκτησε το MA Fine Arts of North Hampton University. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στη Κύπρο, στην Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε μουσεία κ.α. Τα τελευταία χρόνια ο Ευσταθίου αντιπροσωπεύεται σαν καλλιτέχνης στην Ελβετία από την γκαλερί ArtGentharius.

Την Παρασκευή 30 του Οκτώβρη, η νέα έκθεση του Άντρου Ευσταθίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 17:00. Διάρκεια της έκθεσης μέχρι τις 14 του Νοέμβρη.

ΑΝΤΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
“Zero Energy-Cadenza”

30 Οκτωβρίου – 14 Νοεμβρίου 2020 / Τρίτη – Παρασκευή, 11:00 – 13:00 και 16:00 – 19:00 / Σάββατο 10:30 – 13:00  / Gallery Apocalypse – Λευκωσία /

You May Also Like

«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη σε Λευκωσία και Λεμεσό

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε μια παρτίδα δεξιοτεχνίας σε σκηνοθεσία Λευτέρη ...

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ 2019

Έχοντας σκοπό τη στήριξη και ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως αυτή διαγράφεται στην εγχώρια ...

«Ωραίο μπαλκόνι» από το Θέατρο Δέντρο

Τη νέα του παραγωγή με τίτλο «Ωραίο μπαλκόνι» παρουσιάζει το Θέατρο Δέντρο, σε σειρά ...

Ο Απρίλιος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Ένα πλούσιο πρόγραμμα ετοίμασε για τον μήνα Απρίλιο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, με ...

ΘΟΚ προ των ευθυνών του για την απουσία έργων τέχνης στο κτήριό του

Επιστολή με την οποία ζητούν την άμεση προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για εμπλουτισμό του κτηρίου ...

Εγκαίνια της πρωτοβουλίας “OnAthens” του Ιδρύματος Ωνάση με το «Το φιλί»

Η Αθήνα συνιστά τον πυρήνα των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο «Ο συνδυασμός ...

X