«Το Κύκνειον Χάσμα»: Μία κωμωδία ατάκας στο Θέατρο Ανεμώνα

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκας μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει» για τη νέα του σκηνοθετική απόπειρα, που συνεχίζει τις παραστάσεις της στο Θέατρο Ανεμώνα.

Το έργο του Χρήστου Γρηγοριάδη με τίτλο «Κύκνειον Χάσμα», συνεχίζει τις παραστάσεις του στο Θέατρο Ανεμώνα, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκα, προκαλώντας αβίαστα το γέλιο στον θεατή, σε μία εποχή που το έχει όσο ποτέ άλλοτε περισσότερο ανάγκη. Ο σκηνοθέτης του έργου, Κώστας Καζάκας, μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει», για την τρέχουσα παραγωγή του Θεάτρου Ανεμώνα.

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο.

Πρόκειται για ένα έργο του Χρήστου Γρηγοριάδη, που ενώ είναι κωμικό έχει και στοιχεία «θρίλερ», γιατί είναι μια ιστορία που πραγματικά δεν περιμένεις να τελειώσει έτσι όπως τελειώνει. Ο Χρήστος έχει το χάρισμα της ατάκας. Γενικότερα είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία, συνεργαστήκαμε πολύ καλά με τους ηθοποιούς, γιατί είμαι κι εγώ ηθοποιός και ξέρω ότι δεν μπορώ να έχω έναν σκηνοθέτη που με καταπιέζει. Ευτυχώς παίζουμε ακόμα κι ελπίζω να συνεχίσουμε να παίζουμε επειδή για μας πέρα του ότι είναι η δουλειά μας το θέατρο, είναι και ανάγκη. Δεν μπορούμε χωρίς το θέατρο.

Σας ξέρουμε πολύ καλά σαν ηθοποιό. Πώς είστε σαν σκηνοθέτης;

Δεν διεκδικώ τον τίτλο του σκηνοθέτη. Είμαι ένας ηθοποιός που είμαι 33 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και νομίζω ότι ειδικά την κωμωδία την κατέχω αρκετά ώστε να μπορώ να πω πέντε πράγματα σε κάποιους νεότερους ηθοποιούς. Στην ουσία αυτό που με ενδιαφέρει ειδικά σε μια κωμωδία είναι να υπάρχει ρυθμός, να μη γίνονται παραπανίσια πράγματα που να χαλάνε τον ρυθμό και να παίρνω προτάσεις από τους συναδέλφους. Συνήθως έτσι δουλεύω, με τη βοήθεια των συναδέλφων. Φυσικά έχω κι εγώ στο μυαλό μου απ’ την αρχή πού θέλω να πάει το πράγμα, αλλά πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τους ηθοποιούς διότι δεν είναι πιόνια, είναι ζωντανοί οργανισμοί, όπως και η παράσταση είναι ζωντανός οργανισμός.

Είναι από τις περιπτώσεις αυτή η παράσταση που θα θέλατε να είστε επί σκηνής;

Ναι, αν και επειδή έχω σκηνοθετήσει άλλες δύο φορές έργα που παίζω ο ίδιος, είναι λίγο δύσκολο. Ειδικότερα στις πρόβες μετά τα πράγματα κυλάνε μια χαρά. Ειδικά όταν είναι και μεγάλος ρόλος, είναι πάρα πολύ δύσκολο στην πρόβα να είσαι και πάνω και κάτω.

Πέρα από το γέλιο τι έχει να μας δώσει το συγκεκριμένο έργο;

Το βασικό είναι το γέλιο, δεν είναι ένα έργο με βαθιά νοήματα. Σίγουρα θίγει κάποιες καταστάσεις, όπως η κωμωδία ξέρει να θίγει, απ’ έξω απ’ έξω. Θίγει κάποια κοινωνικά θέματα και το μεγαλύτερο θέμα σ’ αυτό το έργο, είναι ότι οι άνθρωποι τα θέλουμε όλα και μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και στο έγκλημα για να τα αποκτήσουμε.

Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας καζάκας
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λάκης Γενεθλής
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κώστας Καζάκας
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιωάννα Σιαφκάλη, Μαρίνος Ξενοφώντος, Γιάννα Λευκάτη, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Έλια Ιωαννίδου, Μαρία Πέτρου, Μαρία Θεοχαρίδου και Χρήστος Γρηγοριάδης.

Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 19:00, στο Θέατρο Ανεμώνα.

Πληροφορίες: 70007721

You May Also Like

«Τhe Art of Denial» στον Χαρουπόμυλο της Πάφου

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου [ΕΚΑΤΕ] με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου ...

«Future N.O.W.»: Ένα νέο θεατρικό φεστιβάλ στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Ένα νέο θεατρικό φεστιβάλ γεννιέται στη Στέγη, το «FUTURE N.O.W.», και θα είναι διαθέσιμο ...

«Fountains of Mojitos» της Εύης Δημητρίου

Η ομάδα Εν δράσει παρουσιάζει την παράσταση Fountains of Mojitos σε δημιουργία Εύης Δημητρίου ...

Ατομική έκθεση της Αντρεάνας Καμπανέλλα

H Αντρεάνα Καμπανέλλα παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση με τίτλο «#2» στο Φυτώριο ...

Οι ταινίες “Lara” & “Die letzte Pointe” στις Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας 2020

Δύο αξιόλογες ταινίες προβάλλονται αυτή τη βδομάδα στο Θέατρο Ριάλτο, “Lara” & “Die letzte ...

Πάνος Μουζουράκης Live

Ο μοναδικός Πάνος Μουζουράκης και οι μουσικοί του σε μια ανατρεπτική εμφάνιση! Ο πολυτάλαντος ...

X