Buffer Fringe 2020: Μια συζήτηση / Δύο περφόρμανς

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe 2020 παρουσιάζει μια διαδικτυακή συζήτηση και δύο περφόρμανς που θα μεταδοθούν ζωντανά από τη Νέα Υόρκη στις 14 Νοεμβρίου 2020.

Η αρχή θα γίνει με την περφόρμανς History Lesson της Κύπριας καλλιτέχνη Αργυρώς Νικολάου στις 19:00 (ώρα Κύπρου). Θα ακολουθήσουν η διαδικτυακή συζήτηση στις 20:00 και η περφόρμανς Placeholder, της Monica Anna Day, στις 22:00.

Τόσο οι περφόρμανς όσο και η συζήτηση θα μεταδίδονται ζωντανά σε οθόνες στο Σπίτι της Συνεργασίας αλλά και στο μπλογκ του Buffer Fringe [www.bufferfringe.org] και στη σελίδα του Buffer Fringe στο Facebook [https://www.facebook.com/BufferFringe].

Περφόρμανς #1: History Lesson, της Αργυρώς Νικολάου

«Αυτό που κυρίως παρέχουν οι καλλιτεχνικές και δημιουργικές πρακτικές είναι τρόπους με τους οποίους μπορούν να ιδωθούν η μετατόπιση και οι μετατοπισμένοι άνθρωποι, πέρα από το νομικό και διεθνές πλαίσιο και πέρα από τις κυρίαρχες εικόνες των Μέσων Ενημέρωσης» – Αργυρώ Νικολάου

Η περφόρμανς της Αργυρώς Νικολάου παρουσιάζεται σαν ένα μάθημα: διδάσκει την ιστορία του νησιού με υλικό από τον κινηματογράφο (όπως ταινίες γυρισμένες στην Κύπρο πριν το 1974, ανάμεσά τους οι «Exodus», «Sin» και «Ghost in the noonday sun»).

 

«Αυτό το ‘Μάθημα Ιστορίας’ με τα βίντεο, την γραφική ύλη και το υπόλοιπο υλικό που το συνοδεύει, είναι σαρκαστικό, εστιάζει στην τέχνη, είναι μάλλον το αντίθετο του εθνικισμού και της προπαγάνδας. Παράλληλα, συνδυάζει τις αφηγήσεις των ταινιών αφενός με ανέκδοτες ιστορίες για την Κύπρο, με μυθοπλαστικές και μη-μυθοπλαστικές πηγές, με οικογενειακές ιστορίες και γεωλογικές περιγραφές για το νησί αφετέρου, όλα εκείνα τα στοιχεία, δηλαδή, που έχουν κατασταλεί στο όνομα μιας εθνικιστικής παιδείας», λέει η σκηνοθέτιδα και περφόρμερ Αργυρώ Νικολάου, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Εν τέλει, το History Lesson τρέφει την ελπίδα μιας εικόνας της Κύπρου στην ολότητά της. Προτού το νησί μετατοπιστεί από τον εαυτό του.

Performance #2: Placeholder, της Monica Anna Day

«Η δημιουργική, καλλιτεχνική έκφραση ενέχει μια εσώτερη εμπειρία με έναν τρόπο που δεν συναντάται σε καμιά άλλη μορφή μετάδοσης» – Monica Anna Day

Ποιες είναι οι συνέπειες της μετα-τόπισης του σώματός μας; Πώς επανα-τοποθετούμε τους εαυτούς μας όταν χρειάζεται; Η ερευνήτρια και καλλιτέχνις Μonica Anna Day εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους τα σώματα βιώνουν τον «τόπο» ή τη «μετα-τόπιση» μέσα από τη γλώσσα της τέχνης.

 

«Απ’ όπου απουσιάζει η ‘σοφία’ του σώματος, απουσιάζουν και οι πολύ αναγκαίες λύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου μας. Όπως η μετατόπιση», επισημαίνει η Αμερικανίδα καλλιτέχνις, η περφόρμανς της οποίας αποτελεί μέρος του προγράμματος του φετινού Buffer Fringe.

Η Monica Anna Day χρησιμοποιεί συχνά την δημιουργικότητα ως έναυσμα στην προσωπική μεταμόρφωση, στην οικοδόμηση ειρήνης και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Συνεργάζεται με τον σύμβουλο Δρ Warren Hafar που επιβλέπει την ακαδημαϊκή πτυχή του πρότζεκτ και με τους εικαστικούς καλλιτέχνες Oju Ayo και Stephanie Menack που μετατρέπουν σε εικαστική τέχνη τα δεδομένα που συλλέγει η Μόνικα από μέλη ομάδων που έχουν, με οποιοδήποτε τρόπο, μετατοπιστεί.

Διαδικτυακή Συζήτηση: Τα νέα πρόσωπα της Μετατόπισης – η καλλιτεχνική πράξη και ένα φεστιβάλ που διεκδικεί χώρο εν μέσω πανδημίας

Η εν λόγω διαδικτυακή συζήτηση αποτελεί μια ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Στο επίκεντρό της, η έννοια της μετατόπισης [Displacement είναι η θεματική του Buffer Fringe 2020] στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που ζητά τη μη-μετατόπιση.

Η μετατόπιση σε οποιαδήποτε μορφή της σημαίνει ένα ρήγμα στην κατανόηση του τόπου και του χρόνου. Πώς η επιζητούμενη ακινησία των καιρών μας αντανακλά στις δράσεις των καλλιτεχνών και σε οργανωμένες πολιτιστικές δομές; Πώς ένα καταξιωμένο φεστιβάλ όπως το Buffer Fringe επανα-τοποθετείται εν μέσω περιορισμών; Με ποιους τρόπους αυτή η περίοδος μάς ωθεί να σκεφτούμε σε βάθος το ρόλο των καλλιτεχνών και της τέχνης στη ζωή μας; 

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα του Buffer Fringe, thinking partners και ερευνητές της πλατφόρμας IMPACT θα είναι ομιλητές στη συζήτηση. Μεταξύ αυτών οι Dijana Milosevic [Σερβία], Carmen Olaechea [Αργεντινή], Germaine Ingram [Αμερική] κ.ά.     

Πρόγραμμα / 14 Νοεμβρίου 2020

  • 19:00: History Lesson, της Αργυρώς Νικολάου (30′)
  • 20:00: Διαδικτυακή Συζήτηση: Τα νέα πρόσωπα της μετατόπισης – η καλλιτεχνική πράξη και ένα φεστιβάλ που διεκδικεί χώρο εν μέσω πανδημίας (90′)
  • 22:00: Placeholder, της Monica Anna Day (50′)

*** Κρατώντας αποστάσεις, παρακολουθούμε τις περφόρμανς και τη συζήτηση σε οθόνες στο Σπίτι της Συνεργασίας όπου θα ακολουθούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 | Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη κράτηση στο Ticketbud.com, στον σύνδεσμο https://bit.ly/3oH0eMU. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τις περφόρμανς και τη συζήτηση από την ασφάλεια του σπιτιού σας μέσω livestream στο Buffer Fringe Blog [bufferfringe.org] και στη σελίδα του Buffer Fringe στο Facebook [facebook.com/BufferFringe].

Οι δύο περφόρμανς θα λάβουν χώρα στις Gallatin Galleries της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο συνεργασίας με το Buffer Fringe 2020. Η συζήτηση αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας του φεστιβάλ και του Σπιτιού της Συνεργασίας με την διεθνή πλατφόρμα IMPACT (Arts, Culture and Conflict Transformation [https://bit.ly/3dYa0FJ].

* Το κυρίως μέρος του Buffer Fringe 2020 θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου στη Λεμεσό [σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Μίτος και το Mağusa Kale Pasajı] και στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής της Λευκωσίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελλάδας Ευαγγέλου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χαρακτικά της Δέσπως Πρίγκη στην γκαλερί Blue Iris

Με την πρώτη ατομική έκθεση της Δέσπως Πρίγκη εγκαινιάζει τη νέα χρονιά η γκαλερί ...

Στα καντούνια, στις ρίμες και στα τερτίπια του Πηδκιά

 Το Δίκτυο Εθελοντών Λευκωσιάζω και ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνουν μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση κάτω ...

«Φωνές» του Άλαν Μπένετ από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ

Οι «Φωνές» του Άλαν Μπένετ αποτελούνται από τρεις συγγενικούς μονόλογους, τρεις μικρόκοσμους, ασύνδετους φαινομενικά ...

FlashArt@Rialto – Με τη ματιά της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Σαμαράκη

Η παράσταση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του πρόγραμματος FlashArt του Θεάτρου Ριάλτο, επανέρχεται μετά ...

ART

Την πολυβραβευμένη κωμωδία «Art», της Γαλλίδας Γιασμίνα Ρεζά, παρουσιάζει η Alpha Square στην ελληνική ...

“Hymen”: Μία περφόρμανς-ντοκουμέντο

“έν εγεννήθηκα ακόμα. αλλά εννά γεννηθώ γυναίκα, κορίτσι τζαι στα 700 μου, στα 800 ...

X