Επιπλέον παράσταση για τις «Γυναίκες από χώμα»

Λόγω ζήτησης αλλά και αγωνίας για το τι ξημερώνει για τα θέατρα αύριο, το Θέατρο Versus ανακοινώνει ΔΙΠΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ για τις «Γυναίκες από χώμα» του Κοραή Δαμάτη, σε σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή, για την ΤΕΤΑΡΤΗ 4/11/2020 στις 19:00 και 20:30.

Κάντε έγκαιρα τις κρατήσεις σας, πολύ περιορισμένες θέσεις. Τηλέφωνο: 99-395970.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ VERSUS.
Σύνθεση κειμένων Κοραής Δαμάτης. Έρευνα μαρτυριών και παραγωγή στην Ελλάδα, θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα.
Απρίλιος 2012. Στην Ελλάδα υπογράφτηκε η υγειονομική διάταξη 39Α, βασισμένη στον Αναγκαστικό νόμο του 1940 στον οποίο το Υπουργείο υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου και οποιαδήποτε στιγμή.
3 Μάϊου 2012. Προεκλογική περίοδος, έγκριτοι νομικοί διατρανώνουν τη διάτρητη διαδικασία με το πρόσχημα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.
Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στοχοποιούνται μη έχοντας τη δυνατότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους και βρίσκονται στο στόχαστρο των διώξεων. Εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες άστεγες και ΠΑΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ βρέθηκαν να συλλαμβάνονται με δήθεν σκοπό την «εξακρίβωση» στοιχείων και να ελέγχονται παρά τη θέληση και τη συγκατάθεσή τους, ως πιθανοί φορείς του ιού HIV/AIDS. Όσες βγαίνουν θετικές στον ιό προφυλακίζονται και τα στοιχεία τους δίνονται στη δημοσιότητα συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και των διευθύνσεων κατοικίας των οικογενειών τους. Κατηγορούνται ως «εκδιδόμενες», κοινώς πόρνες, που έχουν την πρόθεση να μεταδώσουν τον ιό σε «οικογενειάρχες», που υπήρξαν κατά την απόφαση, οι πελάτες που δεν επιθυμούσαν τη χρήση προφυλακτικού. Εντούτοις εκτός από την πρώτη συλληφθείσα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής, καμία άλλη δε σχετίζεται με την πορνεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συλληφθέντων ήταν «χρήστες» ναρκωτικών.
Συλλαμβάνονται και κατηγορούνται όμως όλες, ως «εκδιδόμενες» και παραπέμπονται με την κατηγορία της «βαριάς επί σκοπού σωματικής βλάβης». Υπογράφουν το κατηγορητήριό τους, σε κατάσταση απελπισίας. Οι Αρχές εκμαίευουν τις ομολογίες τους με τη βία και χωρίς το δικαίωμα δικηγόρου. Τα θύματα, που τις πλείστες φορές δεν βρίσκονταν σε κατάσταση νηφαλιότητας παραπέμπονται στο Δαφνί, το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, για να πάρουν φάρμακα και το πρωί να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές. Εκεί ζουν μια άλλη περιπέτεια χειραγώγησης, κακομεταχείρισης, κακοποίησης και εξευτελισμού. Τα ΜΜΕ παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαπόμπευση των γυναικών και στήνουν «λαϊκό δικαστήριο», δημοσιεύουν φωτογραφίες τους παντού και επίσης τις διευθύνσεις των κατοικιών τους με κίνδυνο των οικογενειών τους.
16 Δεκεμβρίου 2016. Η Δίκη.
Δικάζονται και όσες είναι ακόμα εν ζωή αθωώνονται από όλες τις κατηγορίες. Κάποιες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και περιμένουν την απόφαση.
Το θεατρικό έργο «Γυναίκες από χώμα» είναι οι αληθινές μαρτυρίες-συνεντεύξεις αυτών των γυναικών που κατόπιν άδειας προσαρμόστηκαν θεατρικά από τον Κοραή Δαμάτη που ανέβασε στην Αθήνα, την περασμένη χρονιά το έργο και γνώρισε τεράστια επιτυχία.
Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή
Σκηνικά / Κοστούμια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Πρωτότυπη Μουσική / Ενορχήστρωση: Άρης Αντωνιάδης
Παίζουν: Αντρεα Κασινου, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Αναστασια Ζαντη και Λήδα Καραγιάννη.
Ημερομηνίες παραστάσεων:
Πρεμιέρα: 23/10/2020
Παραστάσεις: 24, 25, 27, 28 Οκτωβρίου 2020 και 1, 3, 4, 6, 8 Νοεμβρίου 2020.

Τηλέφωνο: 99-395970

 

You May Also Like

«Ο θείος Γιάννης» μιλά κυπριακά

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η πρεμιέρα του έργου «Ο θείος Γιάννης», που ανεβαίνει από το ...

ΑΝΝΙΤΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΥΡΑΣ: «Η συνάντησή μας είναι μια ευτυχισμένη στιγμή»

«Η συνάντησή μας στις Καρέκλες του Ιονέσκο είναι μια ευτυχισμένη στιγμή και για τους ...

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

«Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει κι η αγάπη με ρήμαξε» Συνεχίζονται στο ...

Δύο επιπλέον παραστάσεις για το έργο «Μια στάση ακόμα»

Η Μαρίνα Φραγκεσκίδου και ο Στέλιος Θεοχάρους παρουσιάζουν το νέο θεατρικό τους έργο «Μια ...

Προβολές National Theatre Live στο Ριάλτο

Οι προβολές του National Theatre Live επαναρχίζουν στο Θέατρο Ριάλτο με μια επιλογή από τις ...

Διαμαρτυρία για τις συνέπειες της απόφασης της ΕΠΑ

Κάλεσμα στη θεατρική κοινότητα και στο κοινό να παραστεί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή ...

X