Η National Gallery εκθέτει για 1η φορά πορτρέτο του Κοπέρνικου από τον Jan Matejko

Ένα πορτρέτο μεγάλων διαστάσεων του Κοπέρνικου, από τον Πολωνό καλλιτέχνη Jan Matejko, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο αγγλικό κοινό η National Gallery.

Ο πίνακας έχει τρία μέτρα πλάτος και σκοπός της έκθεσης του στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας είναι το ευρύ κοινό να γνωρίσει έναν καλλιτέχνη που η φήμη του θα έπρεπε να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας του. Ο λόγος γίνεται για τον ζωγράφο του 19ου αιώνα από την Πολωνία, Jan Matejko, ο οποίος θεωρείται -σύμφωνα με την Πινακοθήκη- ο εθνικός καλλιτέχνης της χώρας του, για τις μεγαλειώδεις, γεμάτες λεπτομέρεια αναπαραστάσεις της ιστορίας του πολωνικού έθνους.

Ένα από τα αριστουργήματά του είναι και το πορτρέτο του αστρονόμου Κοπέρνικου (Conversations with God), που έζησε στη διάρκεια του 16ου αιώνα και άλλαξε την παγκόσμια θεώρηση γύρω από το ηλιακό σύστημα. Το πορτρέτο βρίσκεται μόνιμα σε ένα Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας (Jagiellonian University) και έχει μετακινηθεί ελάχιστες φορές.

Η National Gallery ανακοίνωσε πως το έργο θα εκτεθεί την άνοιξη (25 Μαρτίου-27 Ιουνίου) σε μία ρετροσπεκτίβα για τον Πολωνό καλλιτέχνη, με ελεύθερη είσοδο. Ο πίνακας αποτίει φόρο τιμής στα επιτεύγματα του Νικόλαου Κοπέρνικου, τον πρώτο αστρονόμο μετά τους αρχαίους Έλληνες που συνειδητοποίησε ότι ο ήλιος είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος και ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από αυτόν.

Ο ζωγράφος αποτυπώνει τον αστρονόμο στη στέγη του σπιτιού του να γονατίζει έκθαμβος, συζητώντας με τον θεό για την ανακάλυψή του. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και ένα αντίτυπο του επίμαχου βιβλίου από τον Κοπέρνικο, De Revolutionibus Orbium Coelestium, καθώς και αστρονομικά όργανα από το μουσείο του Πανεπιστημίου Jagiellonian.

Την εποχή που ο Jan Matejko ζωγράφισε τον πίνακα υπήρχε αντιμαχία μεταξύ της Πολωνίας και της Γερμανίας για την εθνικότητα του διάσημου αστρονόμου. Φυσικά, ο καλλιτέχνης με το έργο του πήρε θέση καθαρά υπέρ της πολωνικής εθνικότητας του Κοπέρνικου και το πορτρέτο απέκτησε μία συμβολική φήμη για την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

Πηγή: culturenow.gr

You May Also Like

Νούφαρα, επιθυμίες και Καβάφης στη νέα έκθεση του Στέλιου Καλλινίκου

Στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας στρέφει τον φακό του ο Στέλιος Καλλινίκου και παρουσιάζει το ...

Εικαστική έκθεση από ομάδα καλλιτεχνών με θέμα την Ανεράδα του Βασίλη Μιχαηλίδη

Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Η Ανεράδα» του Βασίλη Μιχαηλίδη παρουσιάστηκαν το βράδυ του ...

Δεύτερη έκδοση της Μπιενάλε Λάρνακας τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2021

Παρά την επιβεβλημένη αναβολή του 2020 λόγω της πανδημίας η δεύτερη έκδοση της Λάρνακα ...

Ομαδική Έκθεση: “Reclaiming”

Η Edit Gallery είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ομαδική έκθεση “Reclaiming”. Η ...

Έργα του Θεόδοτου και της Μαρίας Κάνθου σε μια έκθεση

Εκθεση με ζωγραφικά έργα του Θεόδοτου Κάνθου και της κόρης του, Μαρίας, μουσική από ...

«Δουλεία» – Μια έκθεση στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ

Στις προσωπικές ιστορίες δέκα ατόμων που έζησαν τα χρόνια του δουλεμπόριου, είτε ως έμποροι ...

X